fredag 7 mars 2008

Religion är en privatsak

Vårt samhälle visar särskild hänsyn mot religiösa argument, fast dessa så gott som uteslutande används för att bevara orättvisor, fördomar, förtryck och andra bakåtsträvande dumheter. Det är hög tid att helt enkelt avfärda religiösa argument när det gäller hur vårt samhällsliv ska utformas.

Religion är en privatsak. Det kan man pyssla med hemma, men det ska inte få göra våra demokratiska fri- och rättigheter om intet.
Där det sker leder det enbart till elände. Så fort religionerna kräver hänsyn är det för att förtrycka kvinnor och barn, blåsa upp hat mot sexuella och andra minoriteter, censurera det fria ordet och konsten, förvrida skolundervisning och förneka vetenskapliga rön.

Så kan vi inte hålla på. Vi avstår från de framsteg vårt samhälle har gjort genom århundradena, bara för att vissa grupper påstår att det är oförenligt med deras tro. Det råder inte ens inom en och samma religion ett dugg enighet om saken.

Den enda plats där religionen ska få råda oinskränkt är inne i huvudet på den som är religiös. Allt annat ska regleras av den demokratiska processen – lika för alla.

1 kommentar:

  1. "Do you belong to any church or synagogue?"
    "Not really. Uh, the Church of the Poison Mind" [laughs].
    (Bob Dylan in an interview with Kurt Loder, ROLLING STONE, June, 21, 1984)

    SvaraRadera