söndag 9 mars 2008

Svart eller kvinna

Duellen mellan Clinton och Obama om presidentposten i USA är en festlig rysare. För första gången en kvinnlig kandidat till posten – likaledes för första gången en svart.

De svenska debattörerna, som är så passionerade med att vara politiskt korrekta, vet inte vilken fot de ska stå på, så de går förbi problemet med tystnad. I stället laddar de säkert för vad de ska säga när demokraternas presidentkandidat är fastställd: Om det blir Obama kommer det att tas som bevis för att kvinnan är mest förtryckt i USA, och om det blir Clinton kommer samma sak att sägas om de svarta.

Men den frågan är inte ett dugg svår att svara på redan nu. Vilka har varit de mest förtryckta i USA genom dess historia: Dess kvinnor eller dess svarta? Det var förstås hudfärgen som gjorde folk till slavar och ända fram till 1960-talet förbjöd dem att vistas i samma lokaler som vita, och så vidare, och så vidare.

Den största sensationen är redan ett faktum: en svart har klivit fram som tänkbar amerikansk president. Det är skrämmande att så få svenska tyckare vågar bekänna det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar