lördag 23 augusti 2008

Xbong på Malmöfestivalen


Nu är Malmöfestivalen 2008 förbi. Det var si och så med musikutbudet detta år, sammalunda med maten. Jag prövade några olika varianter på multikulturell snabbmat, utan att någon enda gång bli riktigt entusiastisk.

Det är ju inte ens särskilt billigt numera. Även skamligt enkla lösningar med billiga råvaror går lös på 50 eller 60 kronor. Då är det betydligt bättre ekonomi i dagens rätt på vilken restaurang som helst. Och för mycket går i repris. År efter år en tröttande mängd langos, grillspett och thailändska nudeltallrikar. Sådant höll jag mig undan.

Bland det jag prövade under festivalveckan var fisksoppan från Pim för 50 kronor, som i och för sig hade mustig smak men var snål med just fisk. Victor Jara-föreningens burgare för samma pengar är både läckrare och mer passande på detta jippo. Den är populär så det förslår. Det stora gänget kockar syns på bilden ovan.

Ett chocolateri erbjöd entrecote med två chokladsåser – en mörk och en vit. Jag vill minnas att det gick på 60 kronor. Entrecoten var faktiskt riktigt hyfsad, i lagom tjock skiva, dessutom grillad till sitt bästa tillstånd. Den var ett större glädjeämne än såserna, som i och för sig gjorde sitt till.

Det fina caféet på S:t Gertrud höll stängt under festivalveckan för att i stället servera sina sötsaker på Gustaf Adolfs torg. Där njöt jag stort av ett perfekt portugisiskt bakverk för 20 kronor, tillsammans med ett litet glas portvin för några tior till. Inte fy skam. De förmådde också en skön espresso.

Ett annat glädjeämne var festivalölen, denna gång Ysta. Trots den ringa alkoholstyrkan på folköl hade denna brygd en rik smak, dito färg. Den syns på bilden tillsammans med raggmunk med fläsk och rårörda lingon i halvportion för 25 kronor, vilket råkar vara samma pris som ölens.Nästa år är det sannerligen dags för nyordning på festivalen, såväl vad gäller musiken som maten. Men jag har inga stora förhoppningar. Den verkar sedan några år göras i sömnen av höga vederbörande.

Här kan du läsa mer om min svunna tid som Sydsvenskans krogrecensent Bong.

2 kommentarer:

  1. Hej,

    Ville bara säga att bilden på raggmunken med Ysta färskölen var väldigt fin! Kom gärna o ät hos oss i Augusti igen! Berätta att det var du som tog den bilden så ska du få en gratisportion! Jonathan

    SvaraRadera
  2. Jonathan, du såg väl förstoringen, som man kommer till om man klickar på bilden? Jag brukar äta er raggmunk åtminstone en gång varje festival. Trevlig. Lagom knaprigt fläsk. Och rårörda lingon - ingen billig sylt. Keep it up :)

    Kommer även matstånden att vara i Folket Park i år?

    SvaraRadera