söndag 10 augusti 2008

Xbong: Broderstugan


Det är inte bara på guldkrogarna som man blir positivt överraskad och får igång salivavsöndringen i gommen. Bland mer alldagliga krogar kan man stöta på större upplevelser än man förväntar sig – och betalar för.

Broderstugan på Östra Förstadsgatan 33 i Malmö är en äkta kvarterskrog. Hit kommer de som bor i området för att ta ett glas, äta sig mätta och pladdra med varandra. Anspråkslösheten är ristad i väggarna och matoset ligger tidvis tjockt i luften.

Denna typ av krog gör sannerligen inte sken av att bjuda på kulinariska sensationer, men det händer titt som tätt att de ändå får en kock i köket som med kärlek och kreativ lusta får till något som vida överträffar prislappen i menyn.

Jag frossade förtjust i den marinerade fläskfilén med chèvrepotatis och rostad paprikasås för ynka 124 kronor som syns på bilden ovan. Observera de vackra skulpturer som formats av potatisen.

Det var inte blott betagande som visuell upplevelse. Fläskfilébitarna var saftigare än bruklig på vilken krog som helst – och det hör med just detta köttstycke inte till vanligheterna. Därför brukar jag notoriskt undvika fläskfilé på krogen, men här ångrade jag inte avsteget från principerna.

Såsen var såväl behaglig som sofistikerad. Med sitt försiktiga anslag hävdade den sig inte helt mot övriga karaktärsfulla inslag på tallriken, men det gjorde samtidigt att den blev en smått förhöjande inramning till köttet, potatisen och grönsakerna. En snygg kombination.
Inte något mästerverk, men för 124 kronor ändå ett glädjande fynd.

Dessutom bjuder krogen en genuint familjär stämning och ett typgalleri bland både personal och gäster, som en romanförfattare skulle betala betydligt mer för att smygtitta på.

Det är synd att de flesta krogrecensenterna gör ett alltför snobbigt urval av krogar de bevärdigar med sin uppmärksamhet. De missar många små sköna pärlor.

Här kan du läsa mer om min svunna tid som Sydsvenskans krogrecensent Bong.

1 kommentar:

  1. Mycket träffsäkert skrivet om stugan tycker en stammis

    SvaraRadera