måndag 11 augusti 2008

Festivalhäng i stället för musik


Sydsvenskan har intervjuat Christian Dahl, “generalen” för Malmöfestivalen, som sätter igång på fredag. Att döma av hans ambitioner verkar det inte bli särskilt skoj eller spännande.

Han vill ha mindre musik och mer “interaktiva” arrangemang. Det låter trendriktigt, men vad innebär det i praktiken? Lite lekstuga med pyssel för barn? Interaktivitet kan vara spännande men är knappast någon nyhet för internetgenerationen. Det får vara något riktigt finurligt och kreativt för att göra festivalen minnesvärd.
Han ger inga ledtrådar.

Något liknande har nyligen gjorts: Det interaktiva spelet “Lost in Malmö” kostade 4,5 miljoner men lockade bara 30 ungdomar. Tala om fiasko. Till den svindlande kostnaden av 150.000:- per deltagare. De hade blivit mycket lyckligare om de helt enkelt hade fått pengarna i handen.

Borde han inte lära sig av läxan, och tänka om?
I stället pratar han om att det saknade en “naturlig hängplats” och så har de flyttat projektet till internet – säkert blott för att kunna påstå att de nått fler än de 30 ungdomarna.

Annars tjatar han om “livsstil” och berättar att han ägnar sig åt livsstilsidrott – vad nu det är. Där är “hänget” lika viktigt som idrotten, förklarar han själv. Ska man gå omkring och se cool ut? Festivalhäng...
Ska det vara interaktivt?

Han minskar begivenheterna för ungdomar. Mer till barnen och till 40-talisterna som förväntas bli aktiva pensionärer. Nästa år vill han ha något med mode.
Hur kul låter det?

Christian Dahl bor på Gamla Väster och är 38 år. Han har senast jobbat som kulturchef i Svalöv och som avdelningschef på Malmö stadsbibliotek. Hur kunde han få jobbet som Malmö stads arrangemangschef?

4 kommentarer:

 1. Full i skratt! Vilka muppar det finns! Är det skadeglädje jag känner? Kanske... Jag flyttade utomlands, bland annat trött på offentliga Sverige där vetbästeriet sitter i högsätet... Stångades själv med just malmöfestivalvetbästeriet ett år; herregud, festivalen var ju ett gräsrotsinitiativ, men snart tog tjänstemännen över... Envägskommunikationen var total; efter det enda deltagandet gjorde jag inga fler försök.
  Nå, nu ska jag inte försöka framstå som den som dragit längsta strået i den här historien... Jag kom ur askan i elden; i Chile där jag bor är det offentliga bästveteriet ÄN kompaktare... Rätt åt mig, som trodde att jag skulle komma undan.
  Gud har humor, tamigfan.

  SvaraRadera
 2. Det är jag också alldeles övertygad om: Gud har humor. Rätt drastisk humor, dessutom. För att inte tala om all ironi...

  SvaraRadera
 3. Hej Stenudd!
  Jag skall be att få lov att hålla med dig ang. Malmös nya festivalgeneral, samt att ställa samma frågor som du ställer och att bara få tycka till.

  Häng! Delaktighet! Christian Dahl!

  Denna till synes egotrippade, mediakåta festivalgeneral tycker att "hänget" vid det han benämner som livsstilidrott(va e de egentligen?)är lika viktigt som idrotten själv! Idrott handlar väl om att ha roligt och att prestera, i den ordningen dessutom. I de intervjuer jag läst som handlar om festivalen och dess nya härförare så verkar det som om han är mer intresserad av att utrycka sin pessimism över detta års festival pga att han själv ej kunnat påverka så mycket, vari ligger delaktigheten i den typen av uttalanden? I Metro, kunde man läsa att han kände sig taggad inför årets festival men att "nästa år känns speciellt, då har jag kunnat påverka mer". Känns väldigt egoistiskt, inte mycket till delaktighet där inte.

  Det som ytterliggare visar generalens nya giv är den "film" som visas på stora scenens bildskärmar! Känns inte som om delaktighet är speciellt närvarande i den presentationen, gå dit och kolla!

  I Sydsvenskans intervju av Lovisa Höök ställs frågan -"Vad tänkte du när du fick beskedet att de valt dig till festivalgeneral? Svaret -"En bakgrund som nästan lett fram till det här. I slutet av artikeln kan man ta del av hans bakgrund, där står följande: " En brokig en. Nu senast som kulturchef i Svalövs kommun och avdelningschef på Malmö Stadsbibliotek" Finns det arrangemang i mångmiljonklassen i Svalöv? Inget ont om Svalöv i sig men finns det verkligen arrangemang av den storleken? Avdelningschef på Malmö Stadsbibliotek, vilken avdelning? Vad är det som dessa tjänster specifikt har lett fram till att han fick jobbet? Det kan vara värt att kolla upp?

  Som grädde på moset vill Christian Dahl att Amy Winehouse skall uppträda på festivalen!! Känns skitbra att denna urtyp av förebild(!!!) är hans drömakt då som han själv säger, åter i sydsvenskan intrevjun, att vi satsar mer på barnen nu! Dela då med av de droger som Amy och följe drar i sig så att vi alla kan vara delaktiga och hänga tillsammans!

  //

  Malmöit Olsson

  SvaraRadera
 4. Denna sista kväll på Malmöfestivalen såg jag festivalgeneralen på Stortorgets storbilds-TV - i gårdagstrendig skäggstubb och i fräcka klipp som om han vore popidol. Ja, han är nog rätt mediakåt.

  Jag är automatiskt misstänksam mot hur dessa specialjobb tillsätts, när meriterna inte är uppenbara. I hans fall knappast. Så det handlar väl om att han känner nån som känner nån...

  SvaraRadera