onsdag 18 juni 2008

Riksdagen struntar i grundlagen


Riksdagen har hastat igenom beslutet om total internetavlyssning via FRA. Det var tyvärr ingen överraskning. Gårdagens rockad med skyndsam komplettering var inget annat än en skenåtgärd för att blidka de egna, så att alla riksdagsmän skulle kunna hävda att de gjort allt som kunde begäras av dem.

Men allt är ett hastverk, ett maktmissbruk som skulle göra somliga diktatorer avundsjuka. Har beslutet ens prövats ordentligt mot vår grundlag?

Regeringen är intill förväxling lik George W. Bush: man skyller på terrorismen och sopar undan folkets demokratiska rättigheter som on de vore försumbara.

Och kom inte med att socialdemokraterna är ett dugg bättre. De har samma hobby. Innan de lämnade Rosenbad var deras justitieminister Bodström en rackare på att strunta i demokratiska grunder när han ville öka sitt departements och sina myndigheters befogenheter.

Vad politikerna hela tiden ignorerar är hur deras beslut kan komma att missbrukas. Och lita på den saken: de kommer att missbrukas. FRA har ju redan innan denna nya befogenhet överträtt sina rättigheter så att det visslar om det.

Och så undrar politikerna varför väljarna saknar förtroende för dem...

Läs mer om skandalen i Aftonbladet, DN, Expressen, Svenska Dagbladet, GP och Sydsvenskan.

7 kommentarer:

 1. http://shithitthefan.blogspot.com/

  Källa: Dagens Nyheter 17 oktober 2006.
  Fredrik Reinfeldt uttalar sig om de två egyptiska medborgare som 2001 med CIA:s hjälp avvisades till hemlandet, där de utsattes för tortyr.
  Källa: Sveriges Radio P1, Studio Ett, 12 december 2004, kl. 17.00-17.45.

  ...jag är också beredd på att skriva under på att Sveriges del i kampen mot terrorismen kommer att tänja en del gränser ... eh ... för vad vi än så länge uppfattat vara korrekta sätt att agera.

  Det finns legal grund för detta. Jag tror att svenska folket [ska] ställa in sig på att det kan hända igen.

  Både att utländsk säkerhetstjänst opererar på plats i Sverige.

  Och att det kan ske avvisningar till länder som använder annat än allmän domstol för att pröva skuldfrågan. ... eh ... Och ibland kan det vara bra att vara rak över det, snarare än det vi har upplevt, tycker jag, för att försöka ... eh ... komma undan diskussion i den här frågan.

  Nu vet ni va han menar!

  SvaraRadera
 2. Brr... Blev det inte plötsligt väldigt kallt?
  Demokratin, sanna mina ord, är aldrig vunnen för mer än stunden.
  Det jag nu försöker att förstå är: hur resonerar de? Hur räknar de borgerliga med att kunna bli återvalda efter detta svek mot liberala principer? Blir det röstfusk härnäst?
  (Och så att tänka sig att alternativet är storebrors- partiet självt... Stackars Sverige.)

  SvaraRadera
 3. Jag tror att regeringen törs för att de vet att oppositionen egentligen önskar detsamma. Blocken turas om med att ta de impopulära besluten.

  Därför tvivlar jag starkt på att socialdemokraterna bryter upp beslutet om de kommer till makten vid nästa val. Bara om ett sådant löfte ger dem extra chans att vinna valet - och även då är det inte alls säkert.

  Värst av allt: politikerna har inte alls brytt sig om att respektera grundlagen. Vad blev det då av demokratin?

  SvaraRadera
 4. Just det... Sossarna måtte hoppa på ett ben av lycka idag... Ett obekvämt förslag i deras anda genomröstat, samtidigt som borgarna rimligen gjort sig omöjlig i halva it-generationen för lång tid framöver. Jag försöker att förstå orsakerna till detta borgerliga självmål. Kan något annat än maktens berusning ha fördunklat de styrandes sinnen så? Jag talar inte om det olämpliga i förslaget, utan det otaktiska. Det tycks som att Reinfeldt saknar en narr eller en slav som viskar de nödvändiga orden i hans öra: "Minns att du är dödlig..."

  SvaraRadera
 5. Intressant fråga. Jag tror att regeringen gör detta självmål för att de har lovat främmande makt - vilket i och för sig är ännu värre.
  Så kändes det redan när Bodström i förra regeringen drev på i saken.
  USA och andra länder som har stora problem med terrorismen trycker på för att Sverige också ska lyssna av internettrafiken, så att de får en fullständig täckning. Det är den enda förklaringen till att de är så ivriga att genomdriva saken, fast de uppenbart förlorar massor med politiska poäng på det.
  Se t.ex. "it sak":s citat från Reinfeldt ovan.

  SvaraRadera
 6. "Jag tror att regeringen gör detta självmål för att de har lovat främmande makt - vilket i och för sig är ännu värre."
  Ja, det är ett outsagt motiv som lyser tydligt i ögonen om man bara ser lite efter. Men hur kan det vara att inga tidningar, reportage-TV vänder ordentligt på denna sten och gräver upp det hela till allmänn beskådan?? Vi blir lagligen shanghajade som nation av
  Bushs kvasifascism och journalisterna sitter och skriver om Britney Spears...?! Är dom faktiskt tystade av högre intressen in cahoots med
  Bilderberg-gruppe etc., eller??

  SvaraRadera
 7. Svenska journalister är ofta skamligt slappa. De citerar några personer med olika ståndpunkt och tycker därmed att de har gjort allt för att reda ut saken.

  De odlar också fanatiskt en föreställning om att allmänheten är mycket dummare än de själva, vilket förstås leder till bedrövlig journalistik.
  I stället borde varje journalist skriva artiklar som de själva skulle vara intresserade av att läsa, och själva få förtroende för - en enkel princip, som dock kräver viss ansträngning.

  SvaraRadera