söndag 15 juni 2008

Hur kan det missbrukas?


FRA ska på tisdag av riksdagen tillåtas avlyssna hela internettrafiken och all email som går till och från Sverige – vilket i praktiken också i hög grad är trafik inom landet, eftersom internet fungerar så.

Det är en väldig övervakning, som skylls på terrorismen – fast risken för terrordåd är försvinnande liten i Sverige. Nej, denna övervakning har en enda orsak i makthavarnas bakhuvuden: Den går att göra, tekniken finns.
Det är omöjligt att inte jämföra med Storebror i Orwells roman 1984.

Visserligen är det så att mycket av oron inför detta baseras på missförstånd. FRA försöker reda ut några av dessa på sin hemsida. Men faktum kvarstår: här sker ett enormt spioneri på svenskar – och sådant måste motiveras mycket övertygande, och granskas ingående. Det har inte skett och kommer inte att ske, eftersom det skulle kräva ungefär lika stora resurser som själva övervakningen.

När maktinstrument införs är den första frågan vi måste ställa oss: Hur kan detta komma att missbrukas? Och vilka skydd har vi mot det?
FRA:s övervakning kan missbrukas något alldeles ofantligt, och vi har i praktiken inget skydd emot detta. Jag har inte ens sett att regeringens förslag innehåller någon betydande åtgärd just för att övervaka FRA:s övervakning och garantera att den inte missbrukas.


I stället kommer alltihop att gömmas bakom hemligstämpeln.
Det är ett större hot mot svenskarna än terrorismen.

Här har Sydsvenskan skrivit utförligt om ämnet, och här DN.

Förresten, varför kallas FRA en "civil" myndighet, när det heter Försvarets Radioanstalt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar