söndag 22 juni 2008

"Ingår inte i normal yttrandefrihet"


I dagens Sydsvenskan har Niklas Orrenius skrivit ett avslöjande reportage om idrottsrörelsens inställning till politik, med både aktuella och historiska exempel. Det är rena skräckläsningen.

Generalsekreteraren i SOK Stefan Lindberg vill inte ha några idrottarprotester mot Kinas diktatur.
– Det ingår inte i normal yttrandefrihet, säger han.
Idrottare som bryter mot detta riskerar att inte få komma med till OS i Beijing. Lindberg ser inga som helst problem med det, vilket visar att han varken har en aning om vad yttrandefriheten betyder eller ger den något som helst värde.

Tyvärr är Lindbergs attityd inte unik i idrottsrörelsen. Det är snarare normaltillståndet. Hans ruskiga yttrande – och allt annat han säger i frågan – skulle aldrig accepteras i någon annan sektor av vårt samhälle. Idrotten har en otäckt mörkbrun historia. Den har aldrig gillat politisk opposition, utan ihärdigt stött den befintliga samhällsordningen – i synnerhet dess mest rabiata uttryck.

Vi måste sluta dalta med idrotten, och börja granska dess ideal, dess attityder och politiska dagordning. Det går inte an att idrotten ska få ligga och ruva på fascistiska idéer och styras av en förlegad matkapparat, med den enda ursäkten att det inte skulle vara politik.
Det är inget annat än politik, och den stinker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar