tisdag 3 juni 2008

Påven älskar att hata


Katolska kyrkan går på tvärs mot tiden. Dess envisa förbud mot såväl preventivmedel som skilsmässa ställer till mer elände i världen än en klase krig. Och nu har påven beslutat att ta krafttag mot kvinnliga präster – både dessa och de som prästviger dem ska bannlysas, berättar Svenska Dagbladet.

Det är hårda bud. Och väldigt urtida. Påven ska vara det kristna kärleksbudskapets främsta språkrör, men verkar snarare älska att hata.

Redan Jesus begrep att inte ta kyrkans män på allvar. Vi borde göra detsamma. Organiserad religion är en farsot, som verkar ha intensifierats på sistone. Såväl kristna som muslimska kyrkor vill förtrycka kvinnan och sexualiteten, men blundar för lidandet de åstadkommer. Hur ska man kunna ta andliga rörelser på allvar, som envisas med detta bakåtsträvande, denna omänsklighet?

Det går inte att respektera eller att resonera med. Vi borde en gång för alla slå fast att religiösa argument inte ska få ha någon som helst betydelse i hur vi utformar vårt samhälle.

3 kommentarer:

 1. Om det verkligen är så att kyrkornas makt ökat och att deras intolerans har blivit än värre än tidigare (vilket jag i och för sig betvivlar; i helvetet har det väl alltid varit varmt?), kan det kanske röra sig om en döendes sista krampryckning? Inte mycket tyder på att de stora, strikta, förtryckande religionerna är på väg ut, men det glunkas trots allt om en ny, friare tidsålder, en andligt mer utvecklad tid. De tvåtusen dogmatiska åren skulle då ligga bakom oss... Har inte du som astrolog skrivit om det, vill jag minnas? Har du någon uppfattning om den saken?

  Mattias i Chile igen; jag har visst blivit daglig besökare på sistone

  SvaraRadera
 2. Jag tror nog inte att kyrkornas makt ökat, men de senaste decennierna har religiösa frågor givits större betydelse än dessförinnan. Och det är nog krampryckningar.

  Astrologiskt lämnar vi Fiskarnas (trons) tidsålder och går in i Vattumannens (vetandets) - men mina beräkningar får det till mitten på 2100-talet, inte förr. Och fram tills dess kommer vi nog att få stå ut med flera religioners dödsryckningar...

  Jag skrev om dylikt i boken Horoskop för nya millenniet.

  SvaraRadera
 3. Gå in på denna sajt, http://www.axess.se/web/main.nsf/webbtv

  Titta på veckans debatt och global uppvärmning. En väldigt intressant diskussion. Det har blivit en religion det här med uppvärmningen och jag håller nog mer med de skeptiska till uppvärmningen

  SvaraRadera