lördag 14 juni 2008

Bara Irland fick rösta


Irlands folk har sagt nej till EU:s nya förslag till fördrag. Det var första och enda gången fördraget prövades i en folkomröstning. I de övriga EU-länderna är det parlamenten som beslutar, alltså enbart politiker.

De övriga ländernas regeringar är rent skurkaktiga som inte låter sina folk rösta i frågan – speciellt som det ofta i EU:s historia har visat sig att folket tycker annorlunda än politikerna. Då är det en självklar skyldighet för regeringarna att inte klubba några omfattande ändringar utan att först vinna folkets stöd.
Här har de i stället avstått från folkomröstning just för att de har räknat med mothugg.

EU har ett stort problem: Politikerna och de europeiska folken är inte överens. Det kan bara bero på politikernas oförmåga och ovilja att gå sina folk till mötes med hur EU ska utformas.

EU har blivit en lekstuga för makthavare, där varje lands regering vill ha någon annan att skylla på när det bränner – och någon annans verk att ta äran för när det passar.
Och varje gång folkmajoriteten går emot politikerna säger de senare att det beror på dumhet och missförstånd, och börjar genast förbereda en ny folkomröstning i samma fråga, med blott kosmetiska ändringar.

Sydsvenskans ledare gnyr om att blott 1,6 miljoner irländska röster saboterar för 500 miljoner EU-medborgare – men glömmer att samtliga nationella parlament som beslutat i frågan utan folkomröstning bara är några få tusen personer. Skulle det vara bättre demokrati?
Vansinne! Speciellt som det är mycket troligt att förslaget skulle få stryk i de flesta andra länder, om det prövades i folkomröstning.
Aftonbladets ledare är betydligt mer förstående för folkrätten.

EU måste ta demokratin på allvar, och respektera folkstyret. Annars är det varje medborgares skyldighet att rösta nej till varje nytt förslag från EU:s makthungriga politiker.

Här skriver DN, Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet om EU-valet på Irland.

1 kommentar:

  1. Ja, man kan ju undra när vansinnet ska sluta? Och hur? Allt är bara spel för galleriet och demokratin är sedan länge förvandlad till någon slags skendemokrati.
    Tänk om vi kunde fått ett likadant folkuppror mot EU-manipulationerna som vi fick mot FRA. Ja, drömma kan man ju... men EU är tyvärr för långt bort, för diffust och grått för att folk ska bli engagerade :-(

    SvaraRadera