torsdag 5 juni 2008

Myndigheterna ska tjuvläsa mail

Regeringen vill använda FRA, Försvarets Radioanstalt, till att tjuvläsa samtliga svenska email. De skyller på terrorismen, och som vanligt i sådana sammanhang ryker medborgarnas fri- och rättigheter.
Ändå är terroristhotet nästan noll i Sverige. Osama har ju till och med uttryckligen sagt att al-Quaida inte angriper Sverige.

Nej, terroristhotet är en bluff. Regeringen vill spionera på sina medborgare och ha total kontroll över internet – för att använda “efter behov” framöver.

Precis som Sydsvenskan påpekar i dagens ledare, vore det otänkbart för regeringen att besluta att granska alla vanliga brev som skickas mellan medborgarna – men mail över internet går tydligen hur bra som helst.
Det beror allra mest på att det är tekniskt möjligt. Epost kan scannas av datorer, det är varken svårt eller särskilt dyrt. Därför kan regeringen inte motstå.

Detta gigantiska spionage kommer kanske att användas för att jaga terrorister – om några av dem är dumma nog att använda sådana ord som hör terrorism till – men lita på att regeringen, och diverse myndigheter, snart kommer att hitta på skäl för att använda det till hur mycket annat som helst.

Är medborgarnas integritet inte värd ett dugg?

2 kommentarer:

  1. Jag har ingenting att dölja. Om de vill läsa mina emails finns nog risken att de bara blir uttråkade. Sådant som kan vara hemligt, otrohet eller affärshemligheter tror jag inte terroristjägarna har tid med. Det är ju inte vad deras chefer vill att de ska hitta och de skulle ändå aldrig ha tid att bearbeta och nyttja materialet.

    SvaraRadera
  2. Haken är att när porten väl har öppnats finns inga garantier för att det bara är terroristjägare som snokar i mailen.

    Dessutom - myndigheternas intrång i medborgarnas privatliv ska alltid vara mycket väl motiverade och stå i god proportion till problemet. Detta är en extrem överloppsgärning!

    SvaraRadera