söndag 29 juni 2008

Elake kocken är passionerad


I början var jag väldigt tveksam till “Elake kocken”, TV-programmet där den engelske mästerkocken Gordon Ramsay svär och röjer på restauranger som han ska försöka rädda från förfall. Jag tyckte att det var bara ännu en smygregisserad reality-TV-grej, med särdeles mycket pretention.

Men han vinner i längden – mestadels för att han verkligen bryr sig. Inte är han särskilt elak, om än ful i munnen. Han är passionerad. När det fuskas med maten, när krogen inte kan leverera vad den vill ta betalt för, när personalen går på rutin – då ryter han. Men han visar också en innerlig medkänsla med dem som försöker, och en uppenbar kärlek till matlagningskonsten.

Som gammal krogrecensent känner jag igen hur mycket som helst av vad Gordon Ramsay slår ner på och brottas med – om än från andra sidan skranket. Han behöver aldrig bli arbetslös, om man säger så.

Det finns ett oräkneligt antal restauranger som bara tröskar på mot gravens stillhet. Ofta undrar jag hur de räddar sig från konkurs, fast de missar det mest grundläggande – och aldrig på en enda punkt lyfter.
De finns i alla prisklasser. Somliga av dem lyckas på något märkligt sätt till och med bedra krogrecensenter, kanske för att de en gång i tiden dög något till. Men de flesta som inte förstår Ramsays svidande kritik kan bara räkna med att falla ihop och i glömska. Lika så gott det.

Programserien heter egentligen “Hell’s Kitchen”, vilket är både roligare och med sin tvetydighet mer passande än den urbota korkade svenska titeln. Vad är det egentligen för tomtar som hittar på svenska titlar till TV-program och biofilmer? Märkligt nog verkar de framför allt vilja fingra på finurliga originaltitlar men lämnar de fånigaste namnen oöversatta.

Förresten: Varför får vi inga krog- och matprogram från Frankrike, matkonstens Mecca? Förmodligen bara för att TV-ledningarna inte kan franska. Där avslöjar sig en inkompetens likvärdig den som Ramsay stöter på i de allra värsta köken.

Här kan du läsa mer om min svunna tid som Sydsvenskans krogrecensent Bong.

3 kommentarer:

 1. Alltid lika underhållande att läsa din blog!

  Får man ge ett litet restaurangtips? "Gatto Stretto" i Lund. Det är ett svensk-italienskt par som har något stort på gång. Man får dagens pasta för futtiga 60 spänn. Sen tar man med fördel ett rejält stycke profiterol som är den bästa på denna sidan alperna. Missa inte kaffetåren som tillreds med största omsorg - deras macchiato är som ett litet konstverk...

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Den krogen kände jag inte alls till, trots alla mina år som Bong. Nyöppnad?

  SvaraRadera
 3. Ja de öppnade november i fjol.

  För närvarande är det en lunchrestaurang/café men de planerar att börja servera på kvällarna också.

  De är i Italien just nu men kör väl igång om ett par veckor igen.

  SvaraRadera