måndag 20 september 2010

Wetterstrand är ute och cyklar

Miljöpartiets Maria Wetterstrand kritiserar alliansen för att redan under valnatten ha sagt att de fortsätter att regera, fast de har minoritet – men det är fjantigt av Wetterstrand, för det är helt enkelt så det går till.

Mona Sahlin var tydligare på den punkten, genom att genast säga att den största minoritetsgruppen självklart har regeringsansvar. Så hänger det ihop.

När Wetterstrand klagar på detta är det snarare uttryck för hennes frustration över att hon hade kunnat hamna i regering om hon inte hängivit sig så åt det rödgröna blocket. Eller vill hon bara jävlas med Reinfeldt, som en hämnd för att hans parti gick fram till och med mer än miljöpartiet gjorde.

Hur som helst är det ett omoget agerande från en riksdagspolitiker. Reinfeldt agerar precis som han bör i detta läge. Det borde även miljöpartiet göra, även om det svider.

Här skriver DN, Svenskan, Aftonbladet och Expressen om miljöpartiets reaktion.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

16 kommentarer:

 1. Instämmer helt och hållet, tack för att det finns vettiga människor som du! Ja Maria är verkligen ute och cyklar.. Mp borde ta sitt ansvar och samarbeta! men hon är väl rädd för Mona S & co och afton(sosse)bladet!! Maria har ju sett vilka metoder den kvinnan kan ta till.. falska anklagelser, sprida falska rykten med mera usch och fy.. Appropå något annat- sjuka blev utförsäkrade även då Göran Persson var minister... det är försäkringskassans fel inte alliansens! De sjuka(både "rika" och "fattiga") har dessutom fått bärre vård, både rent kvalitetsmässigt men även hastighetsmässigt- köerna har minskat betydligt!! Slutsats: ALLA TJÄNAR PÅ ALLIANSENS POLITIK, RIK SOM FATTIG, SJUK SOM FRISK! JAG HATAR DESSUTOM LÖGNER, PROJICERING, RASISM OCH ORÄTTVISOR! ALLIANSEN- FÖR TRYGGHET OCH RÄTTVISA FÖR MILJÖ OCH VÄLFÄRD!!!

  SvaraRadera
 2. Anonym, jag är inte alls lika säker som du på alliansens förträfflighet - men de är inte heller några monster.

  SvaraRadera
 3. Wetterstrands angreppssätt just nu verkar vara att vilja dra med hela sitt block i det där samarbetet, att få Reinfeldt att förhandla fram en överenskommelse med alla tre istället för bara med MP. Det är egentligen ingen dum strategi, det är en chans för MP att både äta kakan och ha den kvar.

  Fredde kommer säkert inte att gå med på det, men kanske blir motdraget att "bara" tvärvägra att samarbeta med V? Det skulle öppna för en överenskommelse mellan alla sex mittenpartierna, där de två särlingarna V och SD bittert får titta på från var sin kant. Fast stötestenarna för en sådan lösning är naturligtvis många. Skulle S verkligen vilja vara med på det? Skulle C stå ut med att dela regering med grönare parti än de själva? Skulle Reinfeldt själv kanske föredra det vanskliga i en minoritetsregering framför det lika vanskliga i en sådan koalition?

  Intressant är bara förnamnet!

  SvaraRadera
 4. De är inte perfekta.... MEN i jämförelse med S & V är de utan tvekan bäst för samtliga medborgare! Tycker bara de har blivit så orättvist behandlade ex. anklagats för att inte bry sig om sjuka och låginkomsttagare. Faktum är ju att både sjuka och låginkomsttagare tjänar på alliansens politik!!! Hade situationen varit omvänd och C och KD vägrat samarbeta hade alla varit på dem, Maria svarade i tv4 ikväll att nee det är inte samma sak.. haha sånt skämt, men hon är nog bara rädd för Mona S + att hon har ångest att hon valde fel block !!! Afton(SV)bladet verkar vara helt korrupterade vilket är både skrämmande med framförallt djupt beklagligt!!! Tycker att det är lika skrämmande att Ohly fick ca 5 som att SD fick ca 5. Jag vill ha en statsminister som talar sanning och är kompetent och det har vi nu.. jippie och phu borde alla säga nu :)!

  SvaraRadera
 5. Tror absolut inte att Maria i det läget vill jävlas med Fredrik. Hon har fått ett utmärkt slagläge och håller på skaffa sig ett försprång innan förhandlingarna inleder.
  Fredrik och hans regering har visat att de kan hantera svåra ekonomiska situationer och nu är det upp till bevis att visa hur man hantera rent politiska frågor.
  Att MP har väldigt dåliga debatörer och framför allt en orealistik miljöpolitik lär inte vara någon nyhet!

  SvaraRadera
 6. @Börjesson
  Tror inte det kan gå så långt för då är det snarare nytt val som blir aktuellt.

  SvaraRadera
 7. "Dagens kemisk-politiska upptäckt är därmed att miljöpartister imploderar vid kontakt med ansvar."

  .. skriver Johan Ingerö i sin blogg på Aftonbladet idag.

  SvaraRadera
 8. Miljöpartiet kom på ett motdrag mot Reinfeldts invit, genom att kräva att den vidgas. Spel för gallerierna. Jag har svårt att föreställa mig annat än att alliansen tågar på som minoritetsregering. Så har det gjorts förr. Nu försöker alla bara att jaga sympatier för sin situation och position.

  SvaraRadera
 9. Stefan: Skönt med lite distans och fakta istället för nästan bara känslor och w.c.s. vilket vi ser mycket av i press och blogg, twitter mm. Tror personligen inte heller att det blir några större problem med en minoritetsregering. En sak är i alla fall säker: du har nu fått en nyfiken läsare till

  SvaraRadera
 10. Alliansen fortsätter som minoritetsregering. Det viktigaste, budgetpropositioner, kan man få igenom genom nya budgetregler (en opposition måste samla sig om ett eget alternativ, och de rödgröna lär inte göra det med SD). Sedan får man helt enkelt förhandla och lita på hoppande majoriteter i fråga på fråga, och vara beredda att ta en del nederlag. S har alltid regerat så, och varför skulle Alliansen inte kunna det då?
  Skulle vara intressant om inte SD-fascisterna nu när de skall börja prata i riksdagen börjar kväka som en hel grodfarm. Jag minns hur någon dåre från Ny demokrati började prata om lejon som åt afrikanska barn. Om de s a s avslöjar sig själva kan det bli lättare att kicka ut dem i nästa val.
  Jag skulle ogärna se särskilt stort inflytande från Miljöpartiet. Jag menar att miljörörelsens världsbild är människofientlig, utvecklingsnegativ, dyrkande av gaiamysticism och emotionellt drivet osaklig.

  SvaraRadera
 11. Richard B., jag måste erkänna att jag inte vet vad w.c.s. står för. Tack i alla fall för de vänliga orden.

  Ahrvid, jag tror nog att miljöpartiet har vuxit ifrån en hel del av ytterligheterna du nämner, om än de säkert fortfarande har några snurrpellar som lever kvar i dylikt. Varje parti har sina tokstollar.

  SvaraRadera
 12. Jag tror det är herr Stenudd som är ute och cyklar. MP vann uppenbarligen på blockpolitiken och att Wetterstrand inte omedelbart vänder kappan efter de blå vindarna och svassar över blockgränsen visar på politisk integritet och lojalitet gentemot såväl väljare som partikamrater.

  SvaraRadera
 13. Isabella, nog kan jag vara ute och cykla ibland, men här har du nog missförstått: Jag syftar på hennes kritik av att alliansen genast ansåg sig berättigad att fortsätta regera, vilket såväl Wetterstrand som övriga rödgröna också genast under valnatten underströk när de sa att det var Reinfeldts sak att ordna situationen. Mona Sahlin var också mycket tydlig med att alliansen som största block skulle bilda regering.

  SvaraRadera
 14. Isabella: Jag påminner om att MP också har ställt i utsikt att vägra SD inflytande. Med nuvarande hållning smiter de från det ansvaret. Nån som tror att SD vid ett eventuellt nyval inte skulle fira än större triumfer, isynnerhet om de etablerade politikerna uppträder som i en bättre sandlåda?

  SvaraRadera
 15. Lite roligt är det att F. Reinfeldt med flera skrev " Därför bör sittande regering alltid avgå efter val. Det måste vara tydligt för väljarna vilket parlamentariskt underlag en regering har."
  Motion 2004/05:K228 En frihetens författning

  Fredrik Reinfeldt (m)

  Mikael Odenberg (m)

  Beatrice Ask (m)

  Per Westerberg (m)

  Catharina Elmsäter-Svärd (m)

  Lennart Hedquist (m)

  Cristina Husmark Pehrsson (m)

  Göran Lennmarker (m)

  Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

  Gunilla Carlsson i Tyresö (m)

  Sten Tolgfors (m)

  Källa: http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&typ=mot&rm=2004/05&bet=K228

  SvaraRadera
 16. Henrik, det var lustigt. Ett paradexempel på åsikter som proklameras stolt i opposition för att sedan gå upp i rök i regering.

  SvaraRadera