Svenska Dagbladet berättar att de tre stora energibolagen har korsvis ägande och representanter i varandras styrelser. Det vill de inte ändra på, och staten viker sig. Är det inte längre olagligt med karteller?
Energipriserna dansar – mest uppåt – och det verkar inte hjälpa att de tre stora kraftbolagen, Vattenfall, E-on och Fortum, konkurrerar. Sådant får alltid mig att misstänka karteller, hemliga uppgörelser mellan konkurrenterna för att gemensamt höja priserna. Man anar sådant i många branscher i Sverige, eftersom lagstiftningen emot detta är så flat här.
Och nu visar det sig alltså att de tre kraftbolagen till och med är korsvisa ägare i varandras bolag och har representanter i varandras styrelser. Det är så mycket kartell det kan bli, och därmed vansinnigt olagligt i många länder.
Men i Sverige händer ingenting. Myndigheterna är mycket medvetna om situationen, men eftersom inte kraftbolagen själva vill ändra på situationen gör man ingenting. Så lite bett är det i vår konkurrenslagstiftning. Och konsumenterna får betala, när de tre energibjässarna gemensamt kan sätta vilka priser de vill.
Jag misstänker att ungefär detsamma gäller t.ex. bankerna, som har hysteriskt höga avgifter på allt och varje år hämtar hem rekordvinster. Vi behöver en konkurrenslagstiftning som kan sätta stopp för karteller och andra lömska sabotage av den fria konkurrensen.
Varför bryr sig inte politikerna?
Läs även andra bloggares åsikter om energibolag, kartell, vattenfall, e-on, fortum, konkurrensverket. Intressant?
torsdag 23 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
De kanske äger partierna också? Kampanjbidrag redovisas som bekant inte.
SvaraRaderaMattias, du var snabb. Ja, det är också högst olustigt. På många punkter är svensk demokratisk ordning undermålig. Det enda svensk politik verkligen inte brister i är självgodheten.
SvaraRadera