Politikerna fortsätter envist att göra det lätt för sig. De gnyr om att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och tar demonstrativt avstånd från dem, men de frågar sig inte hur det kunde hända – vilket bara kan bero på misslyckanden i tidigare förd politik.
I synnerhet är det socialdemokraterna som borde inta en ödmjuk och självkritisk attityd, eftersom det är de som har format den invandrarpolitik som råder i Sverige, och som nog är främsta orsak till Sverigedemokraternas framgång. Denna politik grundades i och för sig långt innan Mona Sahlin tog över rodret för sitt parti, men det är beklämmande att hon som ledare för det inte vill medge minsta eftertanke.
Det är förstås ingen lätt sak att integrera stora grupper från andra kulturer med gamla Svedala och dess fordom väldigt homogena befolkning, men när dessa svårigheter blev uppenbara för regering och riksdag föredrog de att avfärda och tabuisera varje diskussion i stället för att förutsättningslöst söka efter bättre lösningar och rätta till gamla missar.
Men det är redan denna valnatt tröttande att så gott som hela den politiska diskussionen nu handlar om Sverigedemokraterna, fast de bara tog dryga fem procent av rösterna (färre om man räknar in blankröster, som tyvärr fortsätter att mörkas även av media). Det är den ofrånkomliga följden av att politikerna har försökt ignorera en växande folklig reaktion, som måste tas på största allvar.
Det betyder inte att Sverigedemokraterna presenterar något slags lösning, snarare motsatsen, men i en demokrati måste alla röster få komma till tals och politikerna måste vara lyhörda för vad som rör sig i huvudena på allmänheten. Annars kommer Sverigedemokraterna att växa sig ännu starkare och allmänhetens politikerförakt att tillta.
Här skriver DN, Svenskan, Aftonbladet och Expressen om valresultatet.
Läs även andra bloggares åsikter om valdagen, riksdagsval, valdag, valvaka, sverigedemokraterna. Intressant?
måndag 20 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ett stålbad väntar. Jag skulle gärna fira i champagne att sossarna har fått så mycket stryk - men hade gärna sett att de fått det än värre. Inte så att den rörelsen inte behövs, det gör den verkligen! Men jag tror att den behöver slå i backen riktigt hårt för att tvingas ompröva sin identitet och sina ståndpunkter i grunden och bli ett fungerande, realistiskt och nutida parti.
SvaraRaderaMattias, det är precis vad socialdemokraterna behöver. Men jag undrar om de kan ta det. Mona Sahlin var stolt över att medge ärligt deras stora förlustval, men hon verkar inte vara det minsta beredd till långtgående självkritik. I stället vill hon vara en Jeanne d'Arc i krig mot främlingsfientligheten, som om det var djävulen och ingen annan som fixat röster åt Sverigedemokraterna.
SvaraRaderaHur tror hon sig kunna bekämpa Sverigedemokraterna när hon inte ens vill erkänna sitt eget partis delaktighet i deras växande popularitet?
Jag håller med. Hon borde älska sverigedemokraternas väljare, eftersom de till stor del - förmodligen - hör till de traditionella socialdemokratiska kärntrupperna, fast de nu har hamnat utanför. Hon borde locka dem tillbaka. Men så stor är hon av allt att döma inte. Med Mona vid rodret lär sossarna gå ner sig ännu mycket mer; bli ett rött folkparti, typ.
SvaraRaderaMattias, jag tror inte att Sverigedemokratiska väljare framför allt kommer från socialdemokratin, utan från diverse högerpartier. Jag tror inte heller att de till markant del kommer från arbetslösa och andra missgynnade infödda svenskar, utan från mer privilegierade skikt, som det brukar vara med högerextrema rörelser.
SvaraRaderaMen det vore intressant att se statistik på saken. Den kommer nog efterhand.