onsdag 22 september 2010

Har Aftonbladet ingen kompis?

Aftonbladet driver hårt sin kampanj Vi gillar olika, med en symbol från förr som de har givit en ny – och sämre – text. De vill ha en egen variant, för att ta hem de politiska poängen, och tillåter sig därmed att förvränga det journalistiska uppdraget.

Handen kommer ursprungligen från den franska antirasistiska kampanjen Touche pas à mon pote från 1980-talet. Den fick en svensk variant med den alldeles korrekta översättningen Rör inte min kompis.

Logiken är uppenbar. Handflatan är en stoppsymbol mot rasismen och dess förgripelser på invandrare. Det blir också något av en ordlek, eftersom att röra är något man gör med handen. En handgriplig signal mot dem som lägger hand på invandrare.

Aftonbladets slogan stämmer inte alls lika bra med handen. Gillar gör man inte precis med handen – dessutom, varför ska den hållas upp i en stoppsignal inför något man gillar? Och frasen är lite väl allmängiltig, som att gilla olika mat, olika sexpartners, olika kläder, olika vad som helst. Den skärpta inriktningen av stöd för invandrarna är försvunnen.

Så varför har Aftonbladet gått från ”kompis” till detta vaga ”gilla”? Har de inga kompisar?

Nej, de vill förstås ha något alldeles eget. Det bästa vore att blåsa liv i kampanjen Rör inte min kompis igen, eftersom det åter har blivit väldigt angeläget – men det kunde inte Aftonbladet bara ta över och göra till sitt. Tidningen vill ha en egen kampanj, inte blott påminna om en framgångsrik rörelse från förr. De vill göra reklam för sig själva. Två flugor i en smäll.

Så de tar handen för att få en flygande start och en etablerad symbol, men byter texten för att alltihop ska bli Aftonbladet. Då är det svårt att övertygas om deras idealism.

Allvarligast med Aftonbladets kampanj är ändå hur den grumlar deras journalistiska uppdrag. De tar ställning på ett sätt som gör det så gott som omöjligt för dem att därefter bedriva saklig och opartisk journalistik. Hur moraliskt motiverat de än anser sitt ställningstagande vara är det ett hinder för en förutsättningslös bevakning av Sverigedemokraterna och deras agenda, liksom hela invandrarfrågan.
Frågan är om de ens bryr sig om det.

Aftonbladet skriver om sin kampanj bland annat här, här, här, här, här, här, här. Och mer blir det varje dag: här senast (och denna gång faktiskt med blogglänkar).
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

6 kommentarer:

 1. Haha, stopp, vi vill inte ha er här, för vi gillar olika. Det skulle kunna vara ett skämt.

  SvaraRadera
 2. Skulle inte förvåna mig om det är Jan Helins idé. Den mannen är en katastrof som publicist.

  SvaraRadera
 3. En sak är tydlig: Aftonbladet gillar inte olika åsikter.
  Jag kollade samtliga länkar till Aftonbladet ovan, och på ingen av de sidorna finns några länkar till bloggosfären. Aftonbladet har snålat in på sådant. De vill ha monolog, inte dialog. Väldigt urtida.

  SvaraRadera
 4. Idag har Aftonbladet faktiskt en artikel i ämnet som innehåller blogglänkar, så jag lade till den ovan.

  SvaraRadera
 5. Fort man öppnar Aftonbladet på netet dyker den uppmaningen upp."""" VI gillar inte främlingsfientlighet. Vi gillar olika.457 048 stödjer kampanjen – gör det du med:() Jag säger nej till främlingsfientlighet. Jag gillar olika. () Jag stödjer kampanjen""" Det är häts mot folkgrupp som oliktänkande,från vissa fasistiska länder flyr man när man är oliktänkande annars riskerar man att bil avrättad.
  Jag själv mår väldigt dåligt av att se hur Aftonbladet hätsar upp folk, som tex: i Göteborg, att någon blir nästan avrättad av folk, attackerad i sitt eget hem bara för att han har en annan åsikt.NÅN MÅSTE SÄTTA STOPP FÖR DET OCK ANMÄLA AFTONBLADET FÖR HÄTS MOT FOLKGRUPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 6. Nu när du nämner det så är ju frågan om de gör varumärkesintrång. Att bara byta texten från "Rör inte min kompis" duger inte. Tycker också inte de ska ta ställning ifall de ska göra en riktig objektiv bedömning, men det verkar ju ingen bry sig om.

  SvaraRadera