måndag 20 september 2010

Minoritetsregering har vi haft många gånger förr

Skräckbilden av en minoritetsregering som politiker och media sprider är vansinnigt överdriven. Så har Sverige regerats förr, i mängder av år. Det gick det med.

Särskilt fjantigt är det av Mona Sahlin att tala om det parlamentariska läget som om det vore Harmageddon. Socialdemokraterna har regerat i mängder av år med en minoritet av riksdagen. Länge var de stödda blott av kommunisterna, numera vänsterpartiet, som på den tiden av många – inklusive socialdemokraterna själva – ansågs vara ovärdiga monster i riksdagen, ungefär som Sverigedemokraterna nu.

Socialdemokraterna hade inte minsta samtal eller samförstånd med kommunisterna, utan litade på att de inte kunde medverka till att fälla en socialdemokratisk regering, eftersom det enda alternativet var en borgerlig sådan. I andra sammanhang skulle man kalla en sådan strategi för utpressning.

Så en minoritetsregering är inte i sig en katastrof. Det beror på hur den hanteras. Jag tvivlar på att Sverigedemokraterna kan medverka till att fälla en borgerlig regering, oavsett om de får igenom sina krav eller ej. De befinner sig i samma ställning som kommunisterna/vänsterpartiet har gjort i så många år: deras egna väljare skulle inte acceptera det.

Så regeringen kan nog tåga på, om än haltande – och det är inte nödvändigtvis av ondo. Politiker ska behöva förhandla och kompromissa, annars blir de så lätt överfarna av tendenser som kan bli smått diktatoriska.

Här skriver DN, Svenskan, Aftonbladet och Expressen om valresultatet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

3 kommentarer:

 1. Yes! När Mona Sahlin talar i termer av katastrof är det naturligtvis utifrån att själv ha blivit sidsteppad. Inte särskilt ansvarigt att ge SD än mer makt genom det talat, och det riskerar att slå tillbaka på henne själv. Om Reinfeldt tar ansvar och hon inte gör det utan väljer Krösa-Maja-rollen, så lär folk inse skillnaden... Att det är Sahlin som på det viset indirekt ger SD makt.

  Men hennes sits är inte lätt förvisso, kapten som hon är för en sjunkande skuta...

  SvaraRadera
 2. ... Vad gäller MP:s ampra kommentarer så undrar jag om det inte är exakt vad de måste säga för att sedan kunna göra helt om och hävda att ansvarstagandet kräver att de ställer upp på alliansen. Förresten så går ju Wetterstrands partiledarmandat ut snart; måste inte hon bli minister för att rädda sitt fortsatta politiska liv?

  SvaraRadera
 3. Mattias, det var två intressanta perspektiv.

  Ja, Mona är medskyldig om hon polariserar och bara bollar över till Reinfeldt - det är ju dessutom som att säga att bara han klarar statsministerjobbet. Och Wetterstrand har en nedräkning framför sig, så hon kan antingen välja att gå med flaggan i topp eller hitta en spännande fortsättning.

  Det är riktigt kul hur det rör sig i den svenska politiken just nu.

  SvaraRadera