söndag 3 januari 2010

Gubben i månen


Forskarna har hittat ett hål i månen som man kan bo i, berättar Aftonbladet. Deras läsarundersökning visar att 16% kan tänka sig att göra det. Inte jag. Men gubben i månen har jag nyss sett med blotta ögat.

Det var fullmåne precis runt nyår och när jag betraktade dess bländvita yta såg jag tydligt de skuggor som tveklöst formade ett ansikte. Jag kan inte minnas att jag har lagt märke till det förr, i alla fall inte lika tydligt. Men där skymtade ögon, näsa och mun. Ett komplett, om än alldeles runt ansikte.

Man kan förstå hur denna nuna har blivit en del av folkmedvetandet sedan många århundraden. Jag hoppas att han denna gång dök upp för att önska oss ett gott nytt år – men det må vara att hoppas för mycket.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

5 kommentarer:

 1. haha kan du tänka dig att bo i ett hål i månen?

  SvaraRadera
 2. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo på månen, förutsatt att man kunnat bygga någon form av bas där. Jag har skrivit en hel novellsamling (Mord på månen) om ett tänkt, koloniserat månen mot slutet av detta sekel. Månen är mycket närmare till hands att kolonisrea än Mars. Till månen är det bara ett par dagars färd, jämfört med något år till Mars.
  Och det tycks vara allt mer säkert att det finns vatten på månen, i små kvantiteter men nog för att mycket underlätta för månbaser. Vatten kan spjäklas till raketbränsle, drickas, ge syre, användas för att bevattna hydroponiska odlingar m m - finns vatten kan en månbas bli nästan självförsörjande.
  Och vad skall man göra på månen då? Jo:
  * Forskning förstås. Månens baksida är utmärkt för nya radioteleskop, sköldade från radiostörningar på jorden. Solen, stjärnor m m kan studeras utan atmosfärstörning. Utforskning av *själva* månen.
  * Bara att utveckla tekniken för att bygga en månbas skulle skapa stora mängder värdefull spin-off-teknik.
  * Helium-3-isotopen, som skapas av solvinden, anses väldigt värdefull för framtida fusionskraft och finns i mångruset.
  * Andra mineraler eller grundämnen, kanske. (Men vi behöver undersöka mer för att veta vad som kan finnas.)
  * På sikt, turism och liknande.
  * Att ö h t ha en mänsklig utpost på månen fungerar som en mental inspirationskälla.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 3. Ahrvid, man kanske också kan hitta gubben i månen - eller själv bli honom.

  SvaraRadera
 4. Det är på månen Vetenskapens Kvinnor och Män
  i frammtiden på allvar kommer knyta kontakter med UFO och utomjordingar!

  På månens baksida finns flera baser med utomjorisk inteligenta indevider.

  Att hitta vatten på månen kan vi bara drömma om. VATTEN - frågan är bara "ett smart" sätt att eska kappital till dessa kostsamma rymdfärder!

  SvaraRadera
 5. Mån-DEVORNA sår vi innte heller förglömma när de nu "hjäller" GUBBEN i månen!

  SvaraRadera