tisdag 5 januari 2010

Bevisligen nyttigt att röka


Äntligen en glad nyhet för oss rökare: att sluta röka ökar markant risken för diabetes. Det får jag komma ihåg när en välmenande omgivning försöker få mig att fimpa för gott.

En amerikansk undersökning hävdar att rökare som slutar ökar risken för vuxendiabetes med 70%. Det är en hel del. Inte för att det väger upp alla andra risker med rökningen, men det är i alla fall första gången jag sett något alls om att fortsatt rökning har en poäng.
Jag undrar vad Socialstyrelsen ska hitta på för att ta denna lilla glädje ifrån mig.

Boven lär inte vara bristen på nikotin, gissar läkarna, utan den övervikt som lätt kommer när man slutar röka. Övervikt och överdrivet snaskande ökar risken för diabetes. De rekommenderar därför motion som kompensation för rökningen.
Ingen rekommenderar fortsatt rökande. Torrbollar.

Här skriver DN, Aftonbladet och Expressen om undersökningen.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

21 kommentarer:

  1. Jag tror du är lite för rörlig för att hamna i den riskgruppen, tyvärr, så de som masar lär nog fortsätta med gott samvete :-)


    Kramar från mig!

    SvaraRadera
  2. Det är bara trams att röka!
    Själv slutade jag efter många försök 1985. Men jag hade många onödiga återfall på fester, semestrar och liknande fram till ca 2000.
    Jag har mycket stor förståelse för de som har problem med att sluta. För det är fruktansvärt svårt. Om man dessutom tycker det är gott och man småröker sådär trivsamt på en pipa eller kanske en cigarr så kan det vara svårt att se vitsen med att sluta.
    Det är först efter många år efter själva slutandet som man inser att det faktiskt var ganska smart att lägga av.
    Så idag är jag en sådan där dryg och intolerant typ som inte gillar rökare. Men samtidigt så kommer jag på mig själv med att acceptera de trevliga rökarna...
    Stefan... rök vidare om du inte vill sluta. Här på nätet besväras jag ändå inte!
    God Fortsättning på det nya året
    Claes H

    SvaraRadera
  3. Det är väl egentligen att börja röka som är det korkade valet. När man bestämt sig är det onödigt att vackla.

    Allt har en mening bara man gör det ärligt.

    Jag kan tycka att det stressade sätt som cigarettrökare suger i sig nikotin i snålblåsten i en rökruta saknar total innebörd. Tror knappt att de känner smaken längre.

    Själv har jag precis börjat röka. Men för mig handlar rökning om meditation och kanske lite religion med. Därför har jag valt att röka pipa, rökningens svar på zen.

    Att röka pipa ska göras i lugn och ro i trivsam utemiljö och man ska göra rökningen till en form, en ritual. På det sättet närmar man sig "nuet" och då, inbillar jag mig, kan det inte vara annat än nyttigt.

    Så mitt råd är: "Rök mindre, rök ärligt och släpp tanken på morgondagens konsekvenser"

    Olof Lindqvist

    SvaraRadera
  4. Jag säger som Pennelina. Bra försök, Stefan, men du tränar nog för mycket för att löpa den risken.

    SvaraRadera
  5. Och inte säger de åt dig att minska mängden kolhydrater du äter, vilket är det effektivaste sättet att undvika typ2-diabetes...

    SvaraRadera
  6. Att göra saker till en ritual eller form eller både och, har väldigt lite med nuet att göra och ännu mindre med zen.

    SvaraRadera
  7. Nåja Stefan.

    Du som tränar kan nog med gott samvete lägga av med rökningen ändå :-)

    SvaraRadera
  8. Askkoppen med fimparna ger ett dystert inntryck av tavlor!
    Ett råd till dig Stefan plocka fram paletten och fägerna och "måla några konsvärk", lycka till hällsar Rålle.

    SvaraRadera
  9. Fredrik, så kan man också se det ;)

    SvaraRadera
  10. Rålle, visst är bilden elegant anti. Skönhet är i betraktarens öga...

    SvaraRadera
  11. Vet du vad Deterministen? Ju mer jag ser på det ju mer handlar nuet bara om att göra saker ärligt. Vem kan diska och bara diska, röka och bara röka eller ta en kopp kaffe och faktiskt minnas vad den smakade?
    Hade jag sagt att när jag studerar lotusblomman på en spegelblank dam och då sett nuet reflekteras i de förbipasserande molnen, så då hade det varit mer troligt än att jag säger att nuet infinner sig när jag tar en pipa rök.

    Men jag har också kommit till insikt om att form eller ritualer faktiskt bara är upprepad, och ärlig, spontanitet.

    Olof

    SvaraRadera
  12. Olof. Jag vill mena att nuet är nu oavsett lotusblommor, moln och rök. Jag är helt säker på att du befinner dig i nuet vare sig du botaniserar eller puffar på din pipa. Du har kan ha missförstått mig om du tror jag skiljer på vad som ryms i nuet.

    SvaraRadera
  13. Jag tycker att du koketterar med ditt rökande. Jag är 54, snusade i ca 40 år. Det är jävligt skönt att ha haft en så lång paus efter den senaste prillan, ca 3½ år.
    Sen är snus och cigaretter bara business. När jag bodde med min fru på ett stort campus i USA 1985 så delade Swedish Match ut gratis Tre Ankare på "min" bensinmack. Det var ju inte välvilja utan ett sätt att snabbt snärja nya kunder i övre tonåren efter devisen: Ge Swedish Match en vecka av ditt liv så har Swedish Match en kund för hela livet.

    Passade särskilt bra att snärja på ett universitet, eller hur?

    Jag tror uppriktigt sagt inte att du skulle må särskilt dåligt vare sig kroppsligt eller mentalt om du slapp vara nikotinist. Har jag fel?

    SvaraRadera
  14. Det sägs att summan av laster är konstant.
    Men var är lasten och var är då konstanten?

    Att leka med ord är också en "last".
    Innom sinnom tid får vi varochen möjlighet att deklarera vår egenHändiga HÄLLSA!

    Detta blir förhhopninsvis ett personligt arbete för var och en i en frammtida enad värd!

    RÅlle

    SvaraRadera
  15. Jag antar att det är jag som är den "Kokette nikotinisten". Tyvärr kan jag inte säga att jag är någon nikotinist då mitt rökande är så litet att jag fortfarande bestämmer om jag vill röka eller inte.

    Ett tag i livet hade jag stora agg mot dem som röker, och har fortfarande när det gäller passiv rökning dvs att man röker så att andra kan få i sig skiten. Nu för tiden tycker jag folk ska få proppa i sig vad de vill. Jag har ett flertal saker i livet som antagligen dödar mig innan rökningen gör det. Stress och avsaknad av ordentlig träning har påverkat mig mycket mer än en cigarr eller pipa då och då.

    När en nära anhörig till mig gick bort "för tidigt" i en bilolycka blev det rätt klart att livet ger inga garantier. Stefan, som rökare, kommer nog att överleva de flesta av oss stressade mellanchefer som har svårt att hinna med och äta vid fasta tidpunkter. Detta är tyvärr inget det står något om i svart-vit ruta när man skriver på sitt anställningsbevis.

    Så det senaste året har jag ändrat arbetet och börjat röka lite. Jag tror det jämnar ut sig. För faktum kvarstår att det faktiskt kan vara rätt gott. Precis som godis, sötningsmedel, solarier, transfetter, chips, läsk, öl, whiskey....

    SvaraRadera
  16. Nej, Olof, det var inte dig jag tänkte på när jag skrev att "du koketterar! utan författaren till huvudinlägget.

    SvaraRadera
  17. "du koketterar" skall det vara ...

    SvaraRadera
  18. Stefan, koketterar jag? Då kanske det är lite Ranelid över mig.

    SvaraRadera
  19. Kanske du har rätt i ... frågan är om det är bra eller midre bra.
    Nej men visst koketterar du väl med att du röker och du tänker minsann fortsätta att göra det när du skriver att risken för diabetes skulle öka om du slutade och att "Ingen rekommenderar fortsatt rökande. Torrbollar."

    Det tycker jag, en (tillfälligt?) rehabiliterad nikotinist, är att kokettera.

    Hälsa BR.

    /S

    P.S. Nu skall jag gå och låta bli att ta en prilla medans du antagligen går och tar en tagg till. Å båda mår vi "prins". Right?

    SvaraRadera
  20. Ursäkta, sluttampen skulle vara "Å båda mår vi 'Prince'. Right?"

    SvaraRadera
  21. Efter valet och kvalet i september i år kommer den 1.a OKTOBER RAK-sedelen (200:kr) in i "Praktisk Penninpollitik" i SVERGE.

    Vårt Nordiska GRANNland NORGE har den redan!

    Om tid är pengar och pengar tid är en öppen fråga.

    Vår nuvarande inndelning av dygnet i 24.timmar är kroppsfixerat.

    Vi människor har i våra fysiska kroppar "osynliga" för de männsliga ögat 24 schakra med 7 stora och 17 mindere schakra

    Budda ses ofta avbildas med 7 chkran i sengnbågens färger från rött Bas sch. till violett kron sch.

    Ett förtydligande ordet chakra kommer från de Indiska skriftspråket sanskrit, och fritt översatt betyder det hjul med koniska ekrar!

    Rålle

    SvaraRadera