måndag 4 januari 2010

Ett torn till himlen


Idag invigs världens högsta byggnad, Burj Dubai. Den är 818 meter, vilket är över 300 meter ovanför den näst högsta. Samtidigt går Dubai på knäna i en ekonomisk kris. Högmod före fall. Har de byggt sig ett Babels torn?

Bibeln berättar (1:a Moseboken 11) om när människorna i högmod byggde Babels torn, som skulle sträcka sig till himlen. Men där ville gud vara ifred, så han skapade språkförbistringen och spridde människorna över jorden. På så vis skulle de inte längre kunna samarbeta och därmed ej heller klara så storslagna projekt.

Men tekniken har blivit ett nytt globalt språk som ännu inte mött sin gräns. Ett hus på 818 meter är åtminstone uppe och petar i molnen, vilket förvisso fordom räknades som själva himlen. En gudom gör numera klokt i att ignorera ordets makt, som inte längre är den största. Det är penningen.

Dubai har tagit sig vatten över huvudet och riskerar att falla från rikedomens högsäte till fattigdomens nesa. Vi behöver ingen gudom för att läxas upp när vi tänker stort och kort samtidigt. Våra egna bristfälliga skyddsnät gör att lärdomen svider, men denna smärta tycks vi ha vant oss vid, för vi glömmer den kvickt. Det blir nya torn.

Här skriver Aftonbladet, Expressen, DN och Svenskan om skyskrapan Burj Dubai.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

2 kommentarer:

 1. För det första gillar jag skyskrapor. Det är något inspirerande med dem.
  För det andra tror jag Dubai gör rätt med tanke på sin ekonomiska strategi.Om jag minns rätt är det ett av emiraten vars oljeinkomster är i stort sett förbi. Man satsar på turism och att dra till sig företagsetableringar. Och vad behöver man då? Jo, ett stort djäkla torn som drar till sig turister och där företag med hög profil kan få den högsta profilen som kan tänkas. Visst, det har kostat och man är väl nära att kånka på kuppen (men fastighetskrisen fanns inte när bygget planerades och påbörjades), fast det är något åt det hållet man måste satsa.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 2. Asien och mellanöstern är framtiden för alla internationella investerare och politiker!

  De måste bara kriga klart först och flytta in senare.
  De måste bara bygga Sukuksytemet och bryta upp islams bankväsende (utan ränta).

  Burj Dubai är västvärldens nya byggen av fort!

  Vilka bygger?

  Nakheel
  Dubai world
  och bakom dem våra hjältar (<bin ladens kompisar!)

  Tony Blair
  RBSC
  Gordon brown
  Rothschilds (ett finger i alla stora affärer!)
  mfl
  mfl.

  * Dubai är ett NWO fort för bankirer och spekulanter och framtidens politikersemstrar.

  Ett virtuellt nytt USA, när USA går ner. En frizon för Europeeerna.

  * Astana, Kazakhstan är nästa USA/EU bastion i olje och gaskriget.

  Globalisterna har glömt EU och USA för länge sedan.

  SvaraRadera