söndag 27 juni 2010

Praktikplatser är inga nya jobb


Socialdemokraterna har en radioreklam där Thomas Bodström säger att en tredjedel av de som tar studenten hamnar i arbetslöshet och därför ska de rödgröna fixa 20.000 nya praktik- och studieplatser. Men är inte det en droppe i havet, och dessutom bara en förhalning av arbetslösheten?

Jag har inget som helst förtroende för Thomas Bodström, som verkar vilja både ha kakan och äta den, när han jobbar moraliskt tveksamt som advokat samtidigt som han är riksdagsman, och skriver dåliga deckare han marknadsför på moraliskt tveksamma vis – för att inte tala om hur han talat med kluven tunga när det gäller integritetsfrågor på internet med mera. Det är beklämmande att socialdemokraterna fortsätter att satsa på honom, för att de tror att han är populär – eller bara för att han är snygg.

Just den här radioreklamen är särdeles beklämmande. Arbetslösheten drabbar en stor andel av de unga när de ska ut i arbetslivet, och som det ser ut kommer mängder av dem aldrig att få något riktigt jobb. Då kommer Bodström och skryter med 20.000 praktik- och studieplatser. Det räcker ju ingenstans. Dessutom ändrar det ingenting, eftersom det knappast är annat än dold arbetslöshet. Det skapar inga nya jobb.

Socialdemokraterna måste våga göra upp med sin egen trångsynthet och inte bara slösa skattemedel på ren kosmetika. Praktikplatser och ytterligare studietid är inget annat än att sopa problemen under mattan. Den omfattande arbetslösheten är ett av våra största problem, framför allt för att den förvisar en stor del av vår befolkning till ett utanförskap som båda blocken dessutom gradvis ger allt sämre levnadsvillkor.

Jag är övertygad om att exempelvis ett skrotande av LAS, Lagen om anställningsskydd med den destruktiva principen ”sist in, först ut”, skulle sätta fart på företagens lust att anställa – även små och mellanstora företag, som drabbas värst av LAS och därför har störst rädsla för att anställa ny personal.
Det är nog också så att utan LAS är storföretagen inte lika ivriga att friställa tusentals så snart det ekonomiska läget ger dem anledning.

Vår tid är mer och snabbare föränderlig än någonsin i vårt samhälles historia, så det duger inte med regler som envist kämpar emot. Vi bör hellre räkna med att folk flyttar kvickt mellan olika jobb och arbetsuppgifter – bara de har en fungerande social trygghet däremellan.

Våra politiker måste släppa dynamiken i vår tids näringsliv fri, så att inte de nödvändiga förändringarna blir mer kostsamma och tröga än nödvändigt. Tyvärr är det något som inget av de politiska blocken vågar sig på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

6 kommentarer:

  1. Frågan är vad Alliansens "Lyftplatser",
    Fas 3-utplaceringar och deras egen satsning på praktikplatser via jobbcoacher kallas? Jobbskapande? Nä, knappast. Men du har rätt politiker i allmänhet måste skärpa sig och inte bara skapa "kosmetika".

    SvaraRadera
  2. Ärligt talat så tror jag inte LAS har den inspärrande effekt alla försöker klistra på lagen. Enligt min erfarenhet av uppsägningar har man i stort sett alltid lyckats bli av med de människor man vill bli av med oavsett anställningstid. Det går alltid att ange att den ena personen har särskilda kompetenser eller arbetsuppgifter, som skiljer den personen från någon annan. I alla fall har det fungerat så där jag har jobbat.

    Och själv byter jag jobb utan tanke på LAS. Det är nog snarare så att mina arbetsgivare önskar att det fanns någon lag som låste fast mig vid mitt jobb. Men de accepterar den fria rörligheten och säger att jag alltid kan ångra mig och är välkommen tillbaka. Fast då har jag förstås möjlighet att kräva mer betalt än om jag stannat kvar. Det är många svenska företag som tjänat bra på att kunna hålla nere lönerna för trotjänare. Finns ingen anledning att acceptera det.

    SvaraRadera
  3. Anonym, jag förstår inte riktigt om du stödjer eller inte stödjer LAS, men anar det sistnämnda. Jag tror hur som helst att LAS skapar en inkonstruktiv tröghet på arbetsmarknaden och många arbetsplatser, dessutom gör lagen att många arbetsgivare är ytterst tveksamma till att nyanställa.

    SvaraRadera
  4. Socialdemokraterna har nästan varit lika mycket ute och cyklat som kommunisterna. Man ordnar universitetsplatser på Kuba när man kanske behöver bygga en båt, dvs praktik för att komma därifrån. Jag kan därför inte göra annat än att hålla med Bodström i det här fallet, som jag alltid kommer att göra när de överger sin egen politik. Det är ett steg i rätt riktning att ens personen får befinna sig i verkligheten på en arbetsplats. För en socialdemkrat t o m ett stort steg, att jämföra med när leninstatyerna revs, men jag håller med Klas ovan så tillvida att varken Bodström som säger en klok mening eller en gigantisk staty som faller i backen är en garanti för fler jobb. Men det kan ju vara kul att bevittna, trots att det är kosmetika.

    SvaraRadera
  5. Sverige har ingen politik som verkligen genererar tillräckligt nya jobb. Sedan har man dessutom för länge sedan rationaliserat bort alla "enklare" jobb och sagt till att de hamnat bl a, i Kina, detta då till förmån för alla kunskapskrävande jobb. Men saken är ju den att även kineserna har börjat utbilda sig och de kan dessutom jobba billigare. Så då har vi alltså gjort oss av med bl a. arbetsintensiva företag och kunskapskrävande kommer också succesivt försvinna. Det som blir kvar är "hittepåjobb", luredrejeri, skitjobb som inte ger pengar man kan leva av och att studera. Främst borde man säga till att fler vågar starta företag och de växer. Om man ska starta ett företag så gör man en riskbedömning och väger även in fördelarna. I Sverige får nog många fram att riskerna är långt större än eve. vinsterna. Tillhör själv den stora skaran snart arbetslös akademiker och känner hur många som helst i liknande situation.

    SvaraRadera
  6. ...Ytterligare lite tankeväckande inom området.

    SVT: Fredrik Härén om kunskap:

    http://www.youtube.com/watch?v=ohHNONAbheE

    SvaraRadera