fredag 4 juni 2010

Lagen som inte fungerar


Nu kan frågan om Ipredlagens tillämpning komma att prövas i EG-domstolen. Det har vår egen Högsta Domstol beslutat, och medger därmed att lagen rör sig i en ytterst osäker gråzon. Onekligen ett underkännande av den.

När inte ens vår allra högsta domstol är säker på hur lagen ska tolkas och tillämpas, eller ens om den är legitim, hur ska den då kunna gälla för den breda allmänheten? Det är lagstiftarnas grundläggande skyldighet att stifta lagar som har förutsägbarhet – man ska veta när man bryter mot dem eller ej. Självklart ska lagar också vara sådana att deras egen legitimitet är utom all tvivel.

Men det gick fort när Ipred sjösattes, trots många och kunniga protester. Nu kommer den bistra praktiken – domstolarna vet inte hur de ska hantera saken. Det står därmed redan klart att lagen var ett partiskt hastverk som inte fungerar.

I det första Ipredmålet, mot telekombolaget Ephone och en användare med ljudböcker på sin domän, fälldes Ephone av tingsrätten, men i hovrätten friades de med minsta möjliga marginal. Och nu bollar HD frågan vidare till EG-domstolen.
Oavsett vad EG-domstolen må säga om saken – och det kan ta några år – står det klart att Ipredlagen är ett fiasko, vilket inte kan överraska med tanke på hur den tillkom.

Här skriver DN, Svenskan och Sydsvenskan om HD:s beslut i Ipredmålet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

2 kommentarer:

 1. hej Stefan,
  Har du hört talas om de stora förändringar i vår grundlag som håller på att klubbas igenom i denna stund:

  http://www.friatider.se/riksdagen-andrar-grundlagen

  ..utan att vi får veta något? Detta kräver folkomröstning men det klubbas ändå (enligt vad vissa påstår).
  Offentlighetsprincipen ska upphävas. Militär ska kunan sättas in mot medborgarna. EU-medlemsskapet ska grundlagsskyddas.

  Läs även:

  http://fritenk.wordpress.com/2010/06/02/nodlage/

  SvaraRadera
 2. Perra J, det är skrämmande och samtidigt sorgligt nog inte ett dugg förvånande. Så har de hållit på i flera decennier - ett urvattnande av grundlagens medborgarskydd.

  SvaraRadera