torsdag 10 juni 2010

Prislapp på rättvisan


Justitieminister Beatrice Ask vill avskaffa domstolsförfarandet för en del brott, så att rättsapparten ska löpa smidigare. Hon har inte mycket fingertoppskänsla för rättviseprinciperna, vilket hon tidigare har råkat bevisa. Detta förslag är rena mörkret.

Hon menar att enklare fall med föga komplikationer ska kunna avgöras av polis och åklagare, utan ett domstolsförfarande. Därmed sparas resurser och domstolarna kan komma ikapp sina långa väntelistor.
Men dessa väntelistor beror på inget annat än att regeringen snålar på resurser till rättsväsendet. Och ekonomiska argument får inte väga över rättvisekraven.

Det är redan så att många klammerier med rättvisan som den breda allmänheten drabbas av, såsom trafikböter och inkasso, avgörs tämligen summariskt av ämbetsmän i stället för att nå domstolarna – och det går inget vidare. Medborgarna har föga chans mot sådan rapsodisk bedömning, fast den ofta bör ifrågasättas.

Den enda orsaken till att diverse böter delas ut utan rättegång är att de annars inte skulle löna sig för staten, men det är ett argument som stinker. Rättvisan är inte bara en bunt paragrafer, utan en anda som behöver genomsyra samhället och dess invånare – då går det inte an med några ekonomiskt motiverade kompromisser.

Regeringen och myndigheterna törstar efter rationaliseringar som sparar pengar, men de har bevisligen inte tillräcklig respekt för rättvisans principer för att låta denna snålhet ersätta medborgarnas rätt att få sin sak rättsligt prövad. I annat fall blir vi allihop hjälplösa livegna i vad som kommer allt närmare en utilitaristisk diktatur.
På många punkter är vi tyvärr redan där. Dags för kursändring. Låt rättvisan kosta – det förtjänar den.

Märkligt nog går detta förslag från justitieministern tidningarna förbi. Jag hittar inget om det i DN, Svenskan och Aftonbladet. Däremot finns det behandlat på TV4:s Nyhetskanalen. Pressen sover en Törnrosasömn av blott prinsessbröllop.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

13 kommentarer:

  1. Har hon kanske tittat på filmen "Judge dredd"?

    /U

    SvaraRadera
  2. Att utdela ordningsböter och andra straff är ett uttryck för politikers ambitioner att styra och ställa med folks liv.
    Jag tycker att folk bör ha *mer* makt över sina egna liv, och politiker *mindre*.
    Upptäcker politikerna att det delas ut för mycket parkeringsböter och systemet får svårt att hänga med är INTE rätt svar att göra det ännu enklare att genomdriva straffen. Rätt svar är istället en reflektion i stil med: "Vi inkräktar nog för mycket i folks liv och får allt svårare att genomdriva det. Kanske bör vi ta ett steg tillbaka? Och tillåta friare och billigare parkering!"
    Alla vet att det finns ett enormt civilt motstånd mot exempevis parkeringsbötesystemet.
    Att göra det *enklare* att juridiskt genomdriva politikernas styrande över folks liv är inte svaret. Det är ett hot mot rättssäkerheten, men också mot medborgarrätten. Ju mer maktutövning politikerna kan driva igenom, desto mindre makt får medborgarna.
    Det bör vara tvärtom.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte annat än hålla med dig, Stefan.
    Jag röstar med allianspartierna, jag har arbetat som jurist. Men Asks förslag är INTE vad vi behöver. Som du skriver, rättsäkerhet och rättssamhälle är något som skall genomsyra samhället i stort. Gör det inte det så har vi inte ett fungerande rättssamhälle.
    Ett sätt att minska antalet mål i domstolar och hos andra myndigheter kan istället vara att ge den enskilde större möjligheter i rättssystemet. Låt ex vis parkeringsbolag betala fulla rättegångskostnader för motparten, eller varför inte mer än så, ett slags skadestånd, när de driver mål mot bättre vetande. Et är bara ett exempel, men 'Money talks', brukar man säga. Det fungerar på en del aktörer som driver saker in absurdum till drygt arbete och dryga kostnader i domstolarna.

    Idag har man i stor utsträckning tagit bort den urgamla möjligheten att få mål prövade flera instanser, idag tingsrätt och hovrätt (treinstanssystemet med HD är i praktiken borta sedan länge)utan prövningstillstånd. Det är skitsvårt att få prövningstillstånd. Nästan lika svårt som att få resning.

    Någon borde skriva en bok eller artikel om hur rättssystemet systematiskt har urholkats under det senaste seklet.

    SvaraRadera
  4. Stefan, jag har också intrycket att rättvisan monteras ner av i huvudsak ekonomiska skäl - kanske också för att överheten ogillar att bli ifrågasatt. Det är otäckt, och vart det kan leda är inte svårt att gissa.

    När rättvisan urholkas gör även demokratin det, som Ahrvid påpekar. Det medborgerliga inflytandet marginaliseras och de mänskliga rättigheterna blir mer och mer en illusion.

    Märkligt nog tänker politiker och myndigheter så att ju fler som drabbas av en lag eller regel eller avgift, desto mindre noga är det med deras möjlighet att resa invändningar och hävda sina rättigheter. Det är själva motsatsen till demokrati.

    SvaraRadera
  5. Som jag upplever saken; alliansen överlever på att inte vara genomskinliga. Därför kan de etablera sig som makthavare, utan att anstränga sig på annat sätt än att tiga (eller få tidningarna att tiga - eftersom att dessa själva är i liknande maktposition, så de tjänar också på samma icke-genomskinlighet). Speciellt nu i valtider - skulle tidningarna skirva om detta skräp till rättvisa, skulle alliansen förlora hur många väljare som helst, eftersom att det kommer enbart av viljan till att fortsätta kontrollera och styra. Så länge ingen kan övertyga mig om något annat, röstar jag pirat.

    SvaraRadera
  6. Hur kan den människan få sitta kvar som justitieminister, med hennes totala brist på förståelse för grundläggande rättsprinciper? Det är häpnadsväckande!

    Kan tidningarnas tystnad möjligen ha att göra med att de allra flesta stöder Alliansen? Man vill ju ogärna vara så konspiratorisk, men det är svårt att låta bli. Undantaget är socialdemokratiska Aftonbladet, men de är ju som alltid alltför upptagna med kändisskvaller och snaskiga rubriker för att ha tid med någon mer seriös journalistik. Finns det egentligen någon lite större morgontidning med vänsteranknytning?

    SvaraRadera
  7. Håller med dig helt. Ask skämmer ut sig själv igen. Förbluffande att ingen stoppar henne innan hon gör bort sig.

    SvaraRadera
  8. Börjesson:
    Visst må de flesta tidningar vara formellt borgerliga, men det märks bara på ledarsidor (som få läser). Däremot, enligt undersöknigar, sympatiserar 70% (!) av journalistkåren med något av de rödgröna partierna, och det märks mycket tydligare.
    Vill påminna om att innan Ask hade vi Batong-Tomas Bodström, som var av samma skrot och korn. Problemet är - tror jag - att de flesta i journalistkåren stödjer ideologin om det av politiker toppstyrda samhället. Därför sväljer man sådana saker som Ask eller Bodström vräker ur sig.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  9. Och blir inte pressen allt sämre på en kunnigt kritisk bevakning av politiken? Skandaler kan de gotta sig i, men de är sällan av storpolitisk betydelse. När det gäller den komplicerade politiska vardagen, dock, verkar pressen bli allt sömnigare och allt slappare med granskningen.

    SvaraRadera
  10. Heh, tidningarna kanske har läst tao te ching, och tagit till sig att den bästa ledaren är den som inte märks. 'Det hände av sig självt' ;)

    SvaraRadera
  11. byt 'tagit till sig' mot 'försökt sig på en variant av'..

    SvaraRadera
  12. Dessutom närmar sig tidningarna det taoistiska idealet icke-handling, att mestadels göra ingenting.

    SvaraRadera
  13. Vi lever i en galax som är polaricerad (+/-), och vi människor har också "båd polariteterna" innom oss.

    Det är av misstagen vi ibland gör som vi lär oss mest av.

    Våra vänner i universum utomjordingarna tacklar också med denna problematik, men på en "högre nivå"!

    Vi jodbor har de ekonomiska oket att brottas. Detta nuvarande ekonomiska ok är en "energi" som varken är fri eller neutral!

    Kolla bl. a. här...
    http://hem.passagen.se/skymom/ujordisk/kontakt.html

    http://hem.passagen.se/ujordisk.html - Fenomen - Problemet med fri energi

    rålle

    PS. Myntverket utger 1 otober. en ny sedel i valören 200 Kr. Denna sedel kan passande kallas raksedel, nygrader indelas i 400*
    och halva cirkel varvet är 200*
    Det gammla ordspråket står sig ännu: tid är pengar!

    SvaraRadera