tisdag 29 april 2008

Man kan dricka lagom


Valborg närmar sig och därmed oron för hur tonåringarna ska hantera alkoholen. I Aftonbladet ger familjerådgivaren Ingegerd Gavelin i och för sig sansade råd, men de handlar ändå om nolltolerans. Tonåringar ska inte dricka alls. Lycka till!

Det är så lätt att kräva absolutism av andra, men jag är övertygad om att sådan stränghet gör problemen värre. Alkohol är här för att stanna och somliga hanterar det bättre än andra. Kanske vore världen mycket bättre om alkohol inte alls fanns, men nu när den gör det så behöver vi träna oss i sans och måtta.

Krav på nykterhet, vare sig de kommer från samhällets institutioner eller från tonårsföräldrar, är bara bluff: alla vet att kraven inte följs. Men de som ställer kraven kan därmed säga att de minsann har förbjudit alkohol - som om det var allt som behövdes för att kunna hävda att de har gjort allt de kunde.

Vi människor har våra fel och brister. Det går inte att bara förbjuda dem och tro att allt blir bra. Vi måste lära oss att leva med dem - inte mot dem. Bara så har vi någon chans att lindra skadorna och få ett drägligt liv ändå.

Så vad skulle mina råd till tonåringar vara inför Valborg?
Till exempel: Om du dricker - blanda inte sorter, och försök att undvika starksprit. Drick sakta och försök att hejda dig när du känner att du blir full. Och hur full du än blir - dra dig inte för att ringa hem och be om att bli hämtad.
Det sista är nog allra viktigast. Tonåringar som tror att föräldrarna inte tolererar drickande drar sig för att ringa dem eller gå hem i tid - och då kan det gå riktigt illa.

3 kommentarer:

 1. I artiklen du hänvisar till på aftonbladets hemsida talas där om tonåringar i dom nedre tonåren. Där tycker jag att noll-tolerans ska eftersträvas.
  Att ge dom råd om att inte blanda sprit tycker jag är att säga ok till att dom dricker.

  SvaraRadera
 2. Många av tonåringarna dricker, vare sig det är Ok eller ej. Det är just vuxenvärldens fördömande som gör att det sker i hemlighet, med alla allvarliga risker det innebär.
  Förbud som inte fungerar är bara ett sätt för samhället och föräldrarna att frånsäga sig allt ansvar.

  SvaraRadera
 3. Jag är själv en tonåring som precis har kommit in i allt det där. Föräldrar som tjatar och förbjuder. Men vad tror dom egentligen? Att när man drar på fest att man ska sitta och smutta cola? Jag tycker du har helt rätt i ditt inlägg! Men föräldrarna förbjuder istället så man får smyga med det och inte ringer hem när det kör ihop sig.

  SvaraRadera