torsdag 3 april 2008

Idol i förfall


TV4:s Idol ska genomgå stora förändringar till hösten, avslöjar Aftonbladet. Redan förra årets omgång var kraftigt omstuvad - till det betydligt sämre. Sketcher och fånerier tog tid från själva grunden: sångarna och juryn.

Märkligt att TV4 inte tror på detta över hela världen makalöst framgångsrika koncept. I USA ändras så gott som ingenting från säsong till säsong - samma jury, samma tonvikt på sångarna och juryns kommentarer. De vet vad de gör.

De svenska producenterna jazzar bara runt, förmodligen i något slags eget självförverkligande. Förra årets omgång av Idol var betydligt sämre än föregående, just för att allt larv minskade tiden för det grundläggande dramat: hoppfulla sångare som stångas med en hårdnackad jury.
Det torde bli ännu värre i år, om TV4:s experimentlusta får fortsätta att härja.

Om det är någon förändring jag skulle önska så är det att i uttagningsprogrammen få höra mer av de goda sångrösterna och mindre av jönsarna. I övrigt får Idol gärna behålla sin ursprungsform.

Jag borde väl avsluta med någon besk kommentar om hela grejen, för att ta finkulturellt avstånd ifrån den - men jag måste medge att programserien är magnetisk.
Nå, jag kan i alla fall bestämt hävda att det är inte via TV-programmet Idol som framtidens stora idoler skapas. En klase underhållare, måhända, men i längden knappast ens det. De medverkande är idoler under den korta tid de hårdexponeras i TV-programmet och mediacirkusen runtom. Därefter är de allra flesta ute i kylan igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar