onsdag 16 april 2008

American Idol alltmer glädjande


Svenska Idol har de senaste åren tenderat mot ett frosseri i fåniga skämt och i de allra minst begåvade sångarna. American Idol går åt rakt motsatt håll. De ger alltmer plats åt de glimrande talangerna - och den lycka det även är för publiken att upptäcka dem.

Programmet går på TV4 med några veckors fördröjning men alla framföranden är allihop plättlätta att hitta på YouTube strax efter att de har sänts i amerikansk TV.

Två talanger griper mig mest. Den ena är Jason Castro, med rastahår och en alltmer djärv musikalitet, som gör varje sång till sin. Se till exempel hans spjuveraktiga framförande av Judy Garlands gamla superhit “Somewhere over the rainbow”:


Den andra överväldigande talangen är David Archuleta, en liten sjuttonåring med en jättestor röst och en innerlighet som ger skälvningar. Här gör han Imagine och det märks att låten betyder väldigt mycket för honom:


Det finns något närmast sakralt över talangjaktsprogrammen när de är som bäst: de ger glimtar - ur folkdjupen - av mänsklig storslagenhet. Inte illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar