onsdag 20 februari 2008

Vem vill betala upphovsmännen?

Jag såg en intervju på SVT:s Kulturnyheter med IT-experten Nicklas Lundblad, som förresten är en gammal aikidokamrat. Han vill få oss att tänka i nya banor när det gäller upphovsrätten.

Gärna det.
Som det nu är i realiteten, tjänar så gott som alla i kulturen mer pengar på upphovsmännens verk än de själva gör. En bok kostar mellan sådär 50 och 250 kronor – varav författaren får ungefär en tiondel. Jag tvivlar på att artister får en större procent än så av priset på CD-skivorna.

När skivbolagen gastar om upphovsrätten och vill jaga fildelare med blåslampa beror det inte på att de värnar om artisterna, utan om de egna bolagens inkomster. De har en historia av att lura artister på pengar – och rättigheter – ända sedan musik började spelas in. De är de sista att ha rätt till moralisk indignation.

Kulturnyheterna berättade om en statistisk undersökning som visade att allmänheten är beredd att betala olika mycket för film, musik och sådant, beroende på vilka som får pengarna. Om de går till artisterna kan folk tänka sig att slänga upp sådär 200 kronor i månaden, men om det går till bolagen tycker de att 70 kronor räcker.

Det är både moraliskt föredömligt och insiktsfullt. Allmänheten kan alltså tänka sig att betala upphovsmännen – medan skivbolagen har en historia av att göra allt de kan för att slippa.

Samma med flera tv-kanaler, förresten, som legat i långa rättstvister med Stim för att komma undan så billigt som möjligt med ersättningen för musiken de spelar i sina program. Samma med tidningarna, som inte vill betala frilansare skäligt för artiklar och inte betala mer när de använder artiklarna igen i andra media. Samma med bokförlagen, som i många år har vägrat en överenskommelse med Författarförbundet, för att de vill kunna använda författarnas verk gratis i andra media än tryckta böcker. Samma med staten, som med den skamligt låga biblioteksersättningen i praktiken låter författarna betala för att vi ska kunna låna böcker gratis på biblioteken.

Alltså: de enda som bevisar någon vilja att betala upphovsmännen är allmänheten, som nu ändå målas ut som den stora boven. De verkliga bovarna är alla de företag och myndigheter som parasiterar på upphovsmännen och vill fortsätta göra det.
Måtte internet ändra på alltihop!

1 kommentar:

  1. Idag läste jag i Sydsvenskan att Musikerförbundet polisanmält Bert Karlssons skivbolag Mariann, för att de har undanhållit royalties på cirka en miljon kronor för en av sina artister. Det gäller royalties för samlingsalbum och – ironiskt nog – betalda nedladdningar.

    Musikerförbundet hävdar att det är flera artister som drabbats – på flera skivbolag. Som sagt: skivbolagen kastar sten i glashus när de använder moraliska argument mot fildelning. De har ingen moral.

    SvaraRadera