onsdag 27 februari 2008

Dumma dialoger

Svenska filmer och TV-serier lider framför allt av förfärligt klumpigt skrivna dialoger. De få ord som sägs är slentrianmässiga, opersonliga och ofta därmed riktigt obekväma i skådespelarnas munnar. Lyssna på vilken dialog som helst – det är sällan annat än pinsamt.

Bottenrekordet just nu måste vara TV-serien Andra Avenyn, där varje yttrat ord uttrycker inget annat än enfald. Men det är inte mycket bättre i övriga produktioner.

Jag tror att det bottnar i svensk filmdramatiks allmänna aversion mot det verbala. Filmmakarna verkar rent religiöst övertygade om att bra dramatik sker blott i handling och att repliker därför inte är mer än ett nödvändigt ont, som ska hållas på ett minimum. Därmed är det heller ingen manusförfattare som gör sig en ansträngning med vad som sägs, som om det kvittade fullständigt lika.

Det gör förstås att man som publik får det väldigt tråkigt i öronen, dessutom mellan dem – eftersom välskriven dialog är en förutsättning för att man som publik alls ska tro på och bry sig om de karaktärer, vilkas öden vi ska följa i filmerna.

3 kommentarer:

 1. Fast det finns ju faktiskt en del undantag på filmsidan. Lukas Moodysson skriver väldigt bra dialoger. Jan Troell likaså.

  Fast det är sant som du säger, det mesta är skräp, framför allt på TV.

  SvaraRadera
 2. Du har rätt - undantagen som bekräftar regeln :)
  Lukas Moodysson började sin bana som en mycket begåvad poet, så han försummar inte ordens betydelse.
  Det är mitt intryck att många poeter skriver riktigt bra film- och teatermanus. De kan väga orden, och få mycket sagt utan att ösa med dem.

  SvaraRadera
 3. "Andra avenyn" är för övrigt en riktig kalkon i att man bla "lånar" friskt från amerikanska serier i bildspråk, musikval (varför har de engelsk musik för att skapa stämning i en svensk serie?!?!) etc.
  Flera scener är direkt plagierade från OC.
  Hela serien blir för mycket "SVT vill vara amerikansk".. patetiskt.
  Peter Emanuel Falk = gammal 80-talsgubbe som skall göra serier för "ungdomar".. lite komiskt faktiskt.
  Att sedan dialogen som du mycket riktigt påpekar blir styltad gör ju inte saken bättre..

  Och jag stämmer in: Moodysson äger!!

  SvaraRadera