måndag 25 februari 2008

Globala uppvärmningspaniken


Svenska media är väldigt ensidiga i sin rapportering av teorierna om klimatförändring till följd av miljöförstöringen. De senaste varma vintrarna görs till bevis för att vi snabbt är på väg mot en katastrof.

Men vänta lite: Om de senaste årens väder är bevis på förändringen, då går den fortare än någon naturvetare vågar hävda. Jordens klimat har massor av trögheter och motverkande krafter – en varaktig förändring kan inte gå på bara några år.

Jag tänker inte ens försöka förstå mig på det här. Väder är något av det svåraste som finns att sia om, även för experterna. Men det är tydligen så att den bild av klimathotet som Al Gore med flera sprider är baserad på teorier från meteorologer och biologer. Geologer har en annan mening och protesterar mot de alltför snabba slutsatserna. Geologer använder längre tidsperioder för sina analyser, och får därmed andra resultat.

Jag vet inte var sanningen ligger, men jag vet att inga goda beslut kommer ur panik. Media, som numera frossar i klimatskräcken, bör belysa frågan från fler håll – ställa forskare mot varandra, ifrågasätta påståenden, rota djupare och rapportera sakligare, även om det inte blir lika spektakulära rubriker.

2 kommentarer:

  1. En forskare skrev att varje år släpps 70 miljoner ton koldioxid ut. Vi människor står för en väldigt liten del av det. Håller med. Det måste belysas från flera håll och inte bara blint tro på Al Gore. Detta var den intressantaste blogg jag läst på länge. Keep up the good work :)

    SvaraRadera
  2. Tack Pär!
    Trevligt med så fint beröm på själva min födelsedag :)
    Ja, man saknar många belysande uppgifter i den uppskruvade debatten om klimatfrågan. Pressen är förstås inte intresserad av saningen, utan av att sälja lösnummer. Därför tenderar de att gå från larm till larm, och från kris till kris. Men vi tycks ju tåga på trots det.

    SvaraRadera