måndag 18 februari 2008

Dog whisperer


Jag måste erkänna att jag är alldeles fascinerad av TV-programmet Dog Whisperer, som går på TV4+ under den jönsiga titeln Mannen som talar med hundar. Både den engelska och svenska titeln är missvisande, för Cesar Millan är inte verbal i sin metod att rätta till hundars beteende, utan väldigt fysisk.

Han använder sin hållning och sinnesstämning på ett så förfinat sätt att han hanterar främmande hundar som dirigenten styr sin orkester. Även de bråkigaste eller nervigaste jyckarna blir genast fogliga, utan att Milan så mycket som ryter åt dem. Det ser ibland ut som ren magi.

Det som får mig att tro på vad jag ser, trots att det är TV, är att jag känner igen så mycket från min egen erfarenhet inom aikido och annan budo. Hans hållning är samurajens, hans sätt att se det hela som en fråga om attityd och energier likaså. Jag känner rent instinktivt att han gör precis rätt.

Och han visar med sitt strålande exempel att det aldrig är hundarna det är fel på, utan deras hussar och mattar. Förstås.

Därför sitter jag trollbunden när hans program visas i TV, fast jag är mer katt- än hundmänniska egentligen.

Här är hans hemsida: http://www.cesarmillaninc.com/

2 kommentarer:

  1. cesar tävlade i en kampsport i mexico innan han kom till usa.. kommer inte ihåg vilken, men det är säkert därifrån hans hållning kommer.

    riksha

    SvaraRadera
  2. Jag såg någonstans att han tränade judo rätt mycket som ung.

    SvaraRadera