torsdag 18 november 2010

”God hates Sweden”

Detta är i och för sig gamla nyheter, men en knasig kyrka i USA anser att gud hatar Sverige – för vår liberala lagstiftning när det gäller homosexualitet. Enligt denna kyrka hatar gud även USA och resten av världen, av ungefär samma skäl.

Det är Westboro Baptist Church i Kansas, USA, och dess rabiate pastor Fred Phelps som står för allt hatet. De har även hemsidor på dessa teman: God hates Sweden och God hates fags. Dessutom demonstrerar de med skyltar och slagord som man trodde hade gått och gömt sig i historien för flera decennier sedan.

Hatet mot Sverige grundar sig på att homosexualitet blev laglig här redan 1944, men framför allt beroende på att pingstpastorn Åke Green år 2004 åtalades för hets mot folkgrupp när han fördömde homosexuella.

Westborokyrkan och dess pastor är förstås en klase nippertippor, men de spelar på en retorik och ett synsätt som ganska många religiösa grupper delar.

Fördömandet av homosexualitet är mer lag än undantag i religiösa rörelser, om än det inte alltid blossar ut i rent hat. Särskilt märkligt är det hos kristna, eftersom den religionen baseras på budskap om att man ska älska och förlåta varandra. Det hindrar inte en lång rad kristna från att ogenerat hata medmänniskor av diverse skäl.

Än mer förvånande är med vilket hybris monoteistiska troende gör sig till uttolkare av sin guds budskap. Man brukade fordom säga att guds vägar är outgrundliga, men så icke för Fred Phelps och hans likar. De anser sig till och med ha pejl på guds känsloliv.

Högguden i monoteistisk religion är till sin natur ensam om att veta allt och om att kunna sätta sig till doms. Människor som tror på en sådan gud borde därför akta sig för att uttrycka sig bestämt om vad denna gud menar och anser, i synnerhet när det inte bara är fråga om att citera solklara yttranden i urkunden – och sådana är det ont om.

Det är länge sedan jag läste evangelierna, men som jag minns dem pratade Jesus ofta om allt vad gud älskade – i synnerhet människorna, även om de var eländiga syndare – men aldrig om vad gud eventuellt hatade. Den kristna bilden är snarare att gud är just kärlek och inget annat.

De som predikar hat har därför en besynnerlig läsning av de texter de själva påstår är heliga. De står närmast för vad man brukar kalla ”som fan läser bibeln”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

Aftonbladet har skrivit en del om Phelps och hans kyrka genom åren: här, här, här, här, här, här, här.

8 kommentarer:

 1. Danskarna har visst samma problem:
  http://www.landoverbaptist.net/showthread.php?t=43415

  SvaraRadera
 2. Jag var nyligen på en begravning, en handikappad flicka som efter lång kamp tvingats ge upp. Hennes syster satte ord på sorgen och saknaden, vi var överlag rörda till tårar.

  Så stiger moderns kusin, pingstvännen, fram för att säga några ord. Bibeln har han i hand och så börjar tragglandet... En spann kallt vatten hade inte haft värre effekt.

  Jag var tvungen att gå därifrån, så illa berörd blev jag av hans bergsäkra teser om livet efter detta, vilka som får nåden, etc. Den trygga, försonade stämningen som systern byggt upp blåste bort på nolltid.

  Nej, kristendomen är känslomässigt handikappad. Det är dags att krypa ur kyrkans hårda skal och börja känna efter själv!

  SvaraRadera
 3. Underhållande eller skrämmande dokumentär om denna så kallade kyrka, ca 1 timme.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-7735501683185935638#

  SvaraRadera
 4. Det blir ett problem nar man alltfor mycket generaliserar kristna som en homogen grupp som "tenderar" att tycka lika.. Kritiken tar sig da av nagon anledning ofta grund i de amerikanska frikyrkliga rorelserna, med dotterkyrkor har i sverige.. Fakta! Av jordens drygt 6 miljarder manniskor bekanner sig ca en tredjedel, 2 miljarder, av dom sig sjalva som kristna.. Hur kan detta bli den grupp manniskor som refereras som kristna, men i svenska medier alltid representeras av den amerikanska frikyrkororelsen???

  SvaraRadera
 5. Anonym: "alltid"...? Det verkar av ditt inlägg som att du kräver ett mer nyanserat betraktelsesätt men generaliserar själv gränslöst.

  Jag får inte ihop det. Bjälken i eget öga, någon...?

  SvaraRadera
 6. Anonym, jag håller med Mattias. Jag tycker också att andra mer sansade kristna rörelser är lite väl flata mot fundamentalisterna. Jag skulle respektera dem mer om de också protesterade och deltog i kampen mot fundamentalisterna.

  SvaraRadera
 7. Nu vet jag inte hur sansade kristnas (eller muslimers) kamp mot fundamentalister ser ut, men jag undrar om media är lika intresserat av att skildra den. Det är inte lika intressant. Och det är så mycket enklare att generalisera.

  En intressant parallell är rapporteringen av mäns våld mot kvinnor. Den existerar, men är självklar inte allmän. Och där kan man tala om flathet bland sansade män. Istället för att delta i kampen mot våldsverkarna kan reaktionen gränsa till misogyn hos en del.

  Så frågan är väl hur jag själv bidrar till att cementera missförhållanden med min tystnad... Det är fullt av bjälkar i våra ögon.

  SvaraRadera
 8. Så länge som mentalfall som Phelps är emot Sverige, så länge gör vi NÅGOT rätt i alla fall. Jag hade inte velat (kunnat!) leva i ett Sverige som han gillade.

  SvaraRadera