torsdag 11 november 2010

Datalagringen sker för att det går

Uppgifter om samtliga telefonsamtal och email i Sverige ska lagras i sex månader. Motsvarande ordning finns i hela EU. Denna extrema kränkning av allmänhetens integritet skylls på terrorismen, förstås. Som att skjuta mygg med kanoner.

Makthavarnas iver till all möjlig kontroll och övervakning av internet och teletrafiken har i grunden ingenting med terrorismen att göra – eller någon annan ruskig kriminalitet som alltsomoftast används till försvar för repressiva åtgärder i samhället. Det är i stället överhetens rädsla för det fria ordet som ligger bakom.

Med internet kan plötsligt alla människor framföra sina åsikter och hitta likasinnade över hela världen. Det är en väldig demokratisk kraft, som oroar makthavarna. De kände samma oro när boktryckarkonsten kom på 1300-talet, när dagspressens spridning växte lavinartat på 1800-talet, när telegrafen kom, sedan radion, sedan filmen, sedan TV.

Varje gång mediautvecklingen har gjort kommunikation mellan människor lättare har myndigheter svarat med kontroll- och övervakningsåtgärder. Censuren kommer alltid ovanifrån och visar sig alltid vara överdriven, för att inte säga paranoid.

Så också här. Att lagra all trafik inom tele och epost är en gigantisk överloppsgärning, illa ursäktad med jakten på terrorister. Och lita på att denna kontrollapparat kommer att missbrukas – den ställer till skada redan genom att allmänheten känner oro för vad dess konsekvenser kan bli. Det är inte ens säkert att denna lagring går att hålla fri från obehörigt intrång.

Myndigheterna i Sverige och hela EU ger sig i kast med detta framför allt för att de kan. Tekniken finns för sådan masslagring. Det skulle aldrig ha gått att lagra all snigelpost, fast den oftast förr distribuerades genom en statlig organisation. Datatekniken har nu gjort masslagring av tele- och datakommunikation möjlig, så politikerna faller för frestelsen att genomföra den – om det vill sig illa även att utöka den in absurdum.

Vi måste återvända till den personliga integritetens höga värde och till grundsynen att alla medborgare är oskyldiga – och lämnas ifred – intill motsatsen bevisats.

DN skriver om datalagringen här, här, här, Svenskan här, här, här, Aftonbladet här, Expressen här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

9 kommentarer:

 1. Välskrivet - tack!

  SvaraRadera
 2. Bra illustrerat också.

  Dags att lära sig prata kodspråk. Spännande tider väntar.

  SvaraRadera
 3. Det har visat sig att massövervakning bara fångar småskurkar. Vem som helst kan skaffa ett anonymt kontantkort för mobiler. På nätet kan man köra kryptering, VPNs, alternativa anonyma servers, osv.
  Det handlar bara om att politikerna som varit vana vid att kunna styra och övervaka media desperat försöker hålla fast vid detta. Av tekniska skäl kommer de inte att lyckas (om än IT-övervakning iofs lär få fast en del småskurkar). Men de är för dumma att begripa att kontrollen över människors förbindelser glidit dem ur händerna.
  Men i det de gör i sin dumska hinner de ställa till en hel del skada.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 4. Själv finner jag kombinationerna av strömningar i samhället riktigt obehagliga när man lägger ihop dem: Övervakning motiverad med diffus nästan mytologisk fiende, våldsanvändande från ordningsmakter och myndigheter på nivåer som ingen hade tålt för tjugo år sedan, en återkomst av puritanism och underliga moralkoder från mörka 1800-talet samt en mycket obehaglig allmäntanke om att alla är skurkar om de inte övervakas.Vi har fått omvänd bevisbörda på lite olika ställen och idéer om fler kommer.
  Lägger man ihop så blir det lite otäckt...

  SvaraRadera
 5. själv undrar jag förståss om Regeringen verkligen vill(eller kanske verstanden?) att brottslingarna ska börja lära sig(om de inte gjort det redan dvs) att kryptera på sånt sätt att varken FRA eller någon annan myndighet kan få tillgång till deras "elektroniska material"(typ information på datorer, meddelanden utväxlade genom IM-tjänster osv).

  För är det inte det som Regeringen Reinfeldt nu krattar manegen för: att brottslingar på ett närmast darwinistiskt vis lär sig kryptera allt som de kan kryptera? Efter att de första hamnar i fängelse med hjälp av övervakningen lär ju resten knappast vara så dumma att de inte lär sig sånt jävligt snabbt. Detta hänger givetvis på att FRA ens kan urskilja vad som faktiskt är konversationer/planering om brott och inte att nån har en sprängande huvudvärk(som i Götet häromsistens ;) )^^

  SvaraRadera
 6. Jag tror alltså att det framför allt handlar om att överheten oroas när allmänheten kommunicerar fritt. En obefogad oro, som bottnar i maniskt kontrollbehov - och det är antidemokratiskt.

  SvaraRadera
 7. Rena DDR fasonerna! Det som kommer hända är att brottslingarna kommer att kryptera och massa annat. Sedan kommer vanligt folk såsmåningom hitta andra alternativ. Det finns ingen som gillar tanken att få sitt liv kartlagt av någon annan. Sedan är det ju en frågan om var alla dessa uppgifter kommer hamna i slutändan och kan de verkligen säkra upp att det inte hamnar i fel händer. När man väl tänjer på gränserna brukar de fortsätta att tänjas. Nu vill de lagra i 6 månader och snart heter det 1 år.

  SvaraRadera
 8. Det kan inte nog understrykas att sådan massövervakning är fullständigt värdelös när det gäller att jaga organiserad brottslighet och stoppa terrorister.

  Det finns sätt, t.ex. via freenet, att kommunicera på internet på så sätt att det blir omöjligt att avgöra var ett meddelande kommer ifrån, vad det innehåller eller vem som är mottagare. Det är inte bara det att själva meddelandet är krypterat, det finns heller ingen trafikdata att analysera.

  Nackdelen är att det går försnarkat långsamt om man vill överföra några större mängder data men det spelar knappast någon roll för terroristerna.

  Ingen som tycker det är värt de 10-15 minuter det tar att lära sig hur man kommunicerar säkert fastnar i datalagringsdirektivets nät.

  Så vad är det vi betalar strax över en miljard för att införa och sedan ungefär 330 miljoner om året för? (Enligt branchens egen uppskattning.)

  Datalagringen duger möjligen till att jaga oförsiktiga fildelare och internetmobbare. Och naturligtvis är den ett kraftfullt verktyg om man vill kartlägga befolkningens politiska åsikter och sexuella läggning.

  SvaraRadera
 9. Johannes har helt rätt. Datalagringsdirektivet gör det faktiskt svårare för myndigheterna att hitta terrorister och likasinnade. Fler kommer nu att använda krypterad kommunikation, freenet, TOR och andra metoder för att dölja sin (troligen helt legitima) kommunikation. Brottslingarnas traffik kommer att försvinna i mängden. Utan datalagringen hade med största sannolikhet få utöver brottslingarna använt dessa metoder och det hade varit enklare att urskilja vilka personer/IP-adresser som var inblandade.

  SvaraRadera