måndag 14 december 2009

Fusk med läkemedel


Läkemedelsbolagen lurar Apoteket genom att sänka priserna när prismätningarna görs och sedan höja dem drastiskt direkt efter. Det är gangsterfasoner, som så mycket läkemedelsindustrin gör. Den har blivit ett monster.

Vi är i hög grad i händerna på den stenrika multinationella läkemedelsindustrin, som helt saknar moral och bara vill optimera profiten. Vi har haft flera exempel på detta på sistone – t.ex. märkligheterna med vaccinet mot svininfluensan, de omfattande ansträngningarna att patentera delar av den genetiska koden, deras manipulationer av socialstyrelsen, mutor till läkare, och så vidare.

Nu senast tar de sig runt Apotekets prisdämpande åtgärder genom att luras med sin prissättning på ett sätt som är rena bedrägeriet. Det kostar statskassan massor. Kanske hittar myndigheterna ett sätt att täppa till denna lucka i rutinerna, men då tar nog läkemedelsbolagen till nya knep.
Hellre vore det dags att avkräva dessa företag anständighet och en högre affärsmoral.

Framför allt måste vi vakna upp och förstå att de må arbeta med den mänskliga hälsan, men deras målsättning är en helt annan – och den innebär egentligen att vi ska vara så sjuka som möjligt, så länge som möjligt, för att svälja en maximal dos dyra piller.

Detta är för viktigt för att bara överlämnas åt hejdlös kapitalism. Myndigheterna måste in och granska läkemedelsföretagens arbetssätt, universiteten måste få resurser till en medicinsk forskning oberoende av dessa korrupta jättar. Vi behöver motkrafter för att inte mänsklighetens framtida välmående ska avgöras i läkemedelsbolagens styrelserum.
Vi är förfärligt naiva om vi inte ser hotet.

Aftonbladet skriver om läkemedelsföretagens fusk här, DN här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

14 kommentarer:

  1. Och så är det hög tid att vi börjar ta de traditionella botemedlen på allvar. Healing i alla dess former. De är bättre än den västerländska skolmedicinen redan i kraft av sitt mer djupgående syfte, som är att etablera ett samband mellan kropp, mående och till och med andlig utveckling. Hur många procent av patienterna kommer till vården av bara skenbart somatiska orsaker, men med ett långt mer djupliggande behov av att bli uppmärksammade? Tiotals, tror jag.

    "Bara placebo" heter det ibland. Vad kan vara bättre än placebo, alldeles oavsett hur man väljer att förklara effekten?

    SvaraRadera
  2. Mattias, där gör du en underbar poäng. Placebo är bot utan medicinsk agent, vilket ju borde vara fina fisken. Utom för läkemedelsbolagen...

    SvaraRadera
  3. Jag har ingen som helst tilltro till medicinbolagen men vad får dig att tro att statligt finansierad och styrd forskning skulle få fram några prisvärda resultat? Kan du ge något annat exempel på statlig verksamhet som bedrivs resurseffektivt?

    Artiklarna du länkar till är ju lysande exempel på att staten trots sin oerhörda maktposition ändå inte ens lyckas sköta upphandling. Medicinbolagen skor sig och förtjänar fördömas men det är den statliga verksamheten som låter dem sko sig genom att inte tillräckligt snabbt optimera verksamheten.

    Förövrigt har jag aldrig förstått varför man inte lagför både läkare och läkemedelsbolag. Mutandet är ju både utbrett och öppet.

    Kul att du skriver förresten, jag blir beroende av dina inlägg. :)

    SvaraRadera
  4. En annan ekonomisk finess som ingår i standardarsenalen av bondfångeri i den högre skolan är att skicka medikamenterna via en rad mellanhänder så att de stora prisökningarna tas ut i lågskatteländer. När leveranserna når Sverige är priserna redan horribla, vilket drabbar vården, staten och i slutändan patienterna, men utan att många skattekronor stannar här. Kollegorna inom de kriminella nätverken hade inte kunnat fundera ut det bättre.

    Grundproblemet är väl snarast att de stora multikoncernerna har insett att patentutpressning är betydligt mera lönsamt än produktion - det gäller numera det mesta: bilar, underhållning, medicin och hälsa.

    SvaraRadera
  5. Björn: Och jordbruk, den allra mest livsuppehållande och nödvändiga verksamheten.

    Patenten inom jordbruksområdet är ofta ett direkt dödligt hot mot de fattigaste människorna.

    SvaraRadera
  6. Patentutpressning... Vilket bra ord, tack för det Björn. Det ska hågkommas.

    SvaraRadera
  7. Allt det här får mig att dra mig till minnes en gammal man jag träffade som nyss pensionerats från Astra. Han skulle köpa min bil till sina barn och vi talades vid medan de provkörde den. Han berättade om hur han en gång i tiden började på ett forskningsbolag där det gick högst en adminstratör/chef på 10 forskare. Efter ett antal uppköp arbetade han på en stor koncern där det gick långt mer än 10 administratörer/chefer på 1 forskare.

    Klart som sjutton de måste hitta annat än nya produkter att tjäna pengar på då.

    SvaraRadera
  8. Johan Y, jag tror inte att universiteten kan konkurrera med läkemedelsföretagen om att ta fram nya piller, men en stark och självständig medicinsk forskning behövs där för att hitta sådan bot som inte innebär livstida beroende av diverse dyra mediciner.
    Vi kan inte låta läkemedelsindustrin ensam bestämma riktningen på den medicinska forskningen.

    SvaraRadera
  9. Johan Y, tio administratörer på en forskare - det låter som en statlig institution...

    SvaraRadera
  10. Jag läste i förra veckan att kroppen bara tog upp någon enstaka procent av vitamin- och mineralpillernas näringsämnen pga att de värmebehandlats. Och vi äter ju som bekant såna piller för miljoner per år bara i Sverige.

    Läkemedelsindustrin är tror jag både en välsignelse och förbannelse i det att den å ena sidan kan bekosta forskning som är nödvändig för människors hälsa, som kanske stater inte alltid vill eller kan satsa på. Å andra sidan bekostar väl industrin i första hand på forskning som lönar sig för dom. Vilket inte innebär att dethandlar om hälsonödvändig forskning eller läkemedel och behandlingar som kommer fler än de som har råd att betala för den till godo.

    Artikel i DN om Levi-strauss. Heikki Vesa säger i dagens horoskop att Stefan kommer att läsa den innan lunch idag.
    http://www.dn.se/kultur-noje/essa/den-vilde-tankaren-1.1013487

    Till mig säger Heikki som vanligt att "Solen ler så rart mot dig idag. Du får en dag i raraste rarhet"

    Och läs gärna även Insidans artiklar i DN om barn- och ungdomsidrott. Mycket viktiga och intressanta.

    SvaraRadera
  11. Niclas, jag tar faktiskt Mivitotal dagligen, vitaminer och mineraler i flytande form. De funkar på mig, vilket vitaminpiller aldrig gjorde.

    SvaraRadera
  12. Förstår inte hela häxjakten på läkemedelsbolagen... ta tex de som har migrän och innan patentet föll fick hämta utorginalet Imegran... kostade 100 kr tabletten.. idag när de är "kopierade" hämtar jag ut en hel förpackning för 12 spänn... dessa tabletter kommer aldrig kosta 100 kr st igen... och måste ju således spara massor med pengar till staten ( oss)??

    mutandet utbrett... knappast bland läkare då de inte i Sverige kan bestämma vilket märke på tabletten du ska få... bara vilken tablett.. men enligt de regler som finns är det företaget (det läkemedelsbolag) som har LÄGST pris som säljer.. har du för högt pris säljer du inget alls.... hur kan då priserna trissas uppåt? i så fall skulle ju ALLA existerande läkemedelsbolag samarbeta... och det har jag extremt svårt att tro att de skulle göra.

    SvaraRadera
  13. Anonym, kartellerna och myglet med priserna är dokumenterade. Läkemedelsbolagen eftersträvar högsta möjliga betalning för sina produkter. Det har visat sig att de tar till synnerligen oetiska metoder för att åstadkomma detta. Ingen överraskning.

    SvaraRadera
  14. Mitt läkemedel kostar 1030 kr av en tillverkare. Av en annan tillverkare kostar samma dos 105 kr. Det förra är originalet och det senare är kopian. Om båda företagen kan man säga att de är dåliga på att prissätta sina produkter. Det ena är tokdyrt och det andra är tokbilligt. Apoteket är så vänliga att de byter ut det dyrare mot det billigare alternativet.

    SvaraRadera