måndag 7 december 2009

Tove hade inte en chans


Jag har haft aikidoläger under helgen och därför inte hunnit se senaste Idolavsnittet förrän nu. Tove, den ojämförligt intressantaste av årets omgång deltagare, åkte ut precis vid tröskeln till stora finalen. Man kan lita på en sak med Idol: det blir fel.


Tove hade två hopplösa låtar emot sig – båda juryns val. En hade de valt för henne att glänsa i, Kylie Minogues Can’t get you out of my head. En trist popdänga nästan utan melodi, eftersom Kylie knappt kan sjunga. Därför ett entonigt malande, som inte någon artist kan klämma särskilt mycket ur.

Den andra låten, som skulle vara en utmaning, blev Whitney Houstons The greatest love of all. I och för sig en utmaning, eftersom Whitney sjunger lika tonsäkert som en stämgaffel – men tillsammans med Kylie-låten kan man inte annat än undra över hur stelbent och fördomsfullt juryn tänker.

Juryn är verkligen bara hemma i topplistornas snäva värld, och originellt kvinnligt artisteri har gått dem helt förbi. Kylie och Whitney? Töntigt. Att det alls måste vara två kvinnliga artisters låtar för Tove är redan det enfaldigt. Att dessutom välja sångerskor som sticker ut så lite från hitfabriksmallen är ett hån mot Tove, som genom hela tävlingshösten visat att hon har mycket mer personlighet än så.

Hon kämpade med de två platta låtarna och gjorde så gott hon kunde, men hon hade förlorat redan vid juryns val av dem. När hon omgavs av lättklädda tjejer i Kylie-låten kändes det dessutom gubbsjukt regisserat. Varför fick hon inte omges av dansare av det motsatta könet, såsom Calle under en av sina låtar? Och när hon sjöng Whitney-låten fick hon ett ackompanjemang som var riktigt dammigt karaoke-dröl. Hon hade inte en chans.

Men det ska Tove vara tacksam för. Nu får hon utveckla sin artistkarriär i lugn och ro. Frågan är dock om den frestar henne tillräckligt. Hon kanske föredrar att bli hjärnkirurg.

Bland alla Idolskriverierna på sistone är Aftonbladet här, här, här, här, här, här, här, här, här, Expressen här, här, här, här, här, här, här, här, DN här, Svenskan här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

11 kommentarer:

 1. Hon kommer antagligen också att få kämpa i motvind även med debutskivan, det ska väl göras kortlivade hits på kort tid av det sedvanliga låtskrivarstallet dom använder i dessa sammanhang. Hon får väl acceptera att vara skivbolagets pop-princessa i början. Trist, eftersom hon idag i AB:s chatt svarade på frågan om vad hon just nu lyssnar på när hon är själv: "Blues och sånt, Muddy Waters tex".

  Kylie Minogue kändes nog som ett straff för henne.

  SvaraRadera
 2. Hjärnkirurg ja, jag tror hon är rätt vaken, hon hade 300 poäng från högstadiet, och det borde ju vara mestadels MVG. Båda hjärnhalvorna är vakna, jag gillar det här från avskedsinlägget i hennes idolblogg idag:

  "Jag lämnar gladeligen ut och öppnar upp min själ och mitt hjärta, något som gör mig väldigt mottaglig och sårbar men som också gör mig kapabel att ta in och verkligen uppleva allt vackert."

  http://tove.idol.tv4.se/2009/12/07/the-greatest-love-of-all/#disqus_thread

  SvaraRadera
 3. idag kl 15 föreläser ekonomipristagaren Elinor Ostrom på universitetet här i Fjollträsk. kolla i den via webbteve på www.su.se

  Såg henne för nåt år sen på Börshuset i Gamla stan i samband med att hon fått Skytteanska priset i Uppsala. Detta var precis efter att jag hade varit på en utställning om Birgit Cullberg på Dansmuséet. Jag kunde inte annat än notera stora likheter vad gällde entusiasm och humor. Det mailade jag till henne och hon svarade och tackade faktiskt. Jag var nog lite starstruck.

  SvaraRadera
 4. Niclas, jag antar att du menar likheter mellan Ostrom och Cullberg, ej Tove?

  SvaraRadera
 5. Stefan, jag har god nyheter åt dig. Jag vet att du stött Tove i Idol (men jag har inte så stort intresse för detta spektakel - fast det går inte att undvika det, då det klistras upp överallt i media). Det är nämligen så att det går bäst för dem som åker ut strax före finalen. Sköter din Idol Tove korten rätt, har hon alla chanser.
  Mig veterligt är den enda Idol-vinnare som blivit något Agnes. Den som blivit allra störst, Måns Zelmerlöv, åkte ut ur Idol. Darin och Amanda har också klarat det hyfsat - bägge åkte ut. Ola var också en utåkare, och verkar klara sig bra.
  Så, sörj inte alltför mycket.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 6. Ahrvid, det är en märklig sanning om Idol - såväl i Sverige som i USA - att det inte brukar gå särskilt bra för vinnarna. Det är tydligen en väldig skillnad på att telefonrösta och att sedan troget köpa skivorna.

  Man får komma ihåg att det primärt är TV-underhållning, ej musikmakeri. Inte konstigt - de gör ju bara covers, precis som karaoke.

  SvaraRadera
 7. Stefan, jag ser att du började skriva om årets Idol då Tove sjöng Life on Mars. Du missade väl inte framträdandet innan, som kanske var hennes bästa? En Killers-låt som hon helt gjorde om efter eget huvud. Vilken urkraft. Troligen plockade A&R-ansvariga fram kontraktsförslagen redan då.

  http://www.youtube.com/watch?v=O-LO8A4KOX0

  SvaraRadera
 8. Jag fick ont i hjärtat och sen arg som lilla My, när det blev uppenbart att juryn valt två fullständigt identitets- och könlösa sömngångarlåtar till Tove, att "briljera i"... suck. Stackars tös. Hon lär dock få briljera och lysa som den originella och unika sångerska/artist hon är i alla fall, om hon själv väljer att fortsätta i sitt alldeles egna musikaliska spår. Det jag undrar i mitt stilla sinne, är om juryn verkligen är så smaklöst korkade, eller om det ligger tvingande omständigheter bakom deras "val"?
  Ikväll ska jag ändå hålla fanan högt för Calle, som ska sjunga en av jordens bästa rockrökare "Rock and roll" av Led Zeppelin. Men, med tanke på hur Idolvinnarna ganska snabbt och liksom omärkligt försvinner ut i dimmorna, hoppas jag faktiskt inte att han vinner.
  Så heja Erik, du som redan är i dimmorna och simmar! Eller som Basil sa om frugan Sybil (Fawlty Towers), "Master of the bleedin' obvious". Var jag taskig nu...?

  AnneMarie

  SvaraRadera
 9. Tove kommer gå långt. Hon är både talangfull och klok. Det spelar inte så stor roll att hon inte gick till final. Det var särskilt i en låt som hon visade sin styrka och musikalitet. Minns tyvärr inte vad låten heter. Hon sjöng först a capella i nån minut och man undrade lite oroligt hur det skulle gå. Men hon höll tonen exakt när orkestern kom in. Man kan ju tänka sig hur det hade gått för Håkan Hellström om han hade försökt ;-)
  Tove gjorde också en briljant version av Mack the knife. Vi kommer få höra mycket av Tove, var så säker.

  SvaraRadera
 10. Jan E, jag skrev om det framförandet här. Där finns också videon inlagd.

  SvaraRadera
 11. AnneMarie, kanske var du lite taskig - men också rolig :) Och rätt fick du.

  SvaraRadera