fredag 25 december 2009

Pressen prostituerar sig


Aftonbladet publicerar erotiska noveller – men de går bara att läsa om man prenumererar på deras Plustjänst, som kostar 29 kronor i månaden. Pressens prostitution blir alltmer uppenbar.

Erotiken är ett ämne så gott som något att behandla skönlitterärt, men i de politiskt korrekta kretsarna är det tabu. Enligt dem får sex bara behandlas faktamässigt och moraliserande, där kontentan ska vara att sex får vara nyttigt men knappast kul och aldrig äventyrligt.

När Aftonbladet öppnar dörren för erotiken (om än i en via prenumeration sluten kammare) är det en bekräftelse på att de blivit så desperata att de gärna försöker sig på säljknep som de på andra ställen i sin tidning skulle kalla skandal. De horar för att de kämpar mot tidningsdöden. Nöden har ingen lag.

Jag vägrar att prenumerera på Plus, som på alla punkter är vulgär spekulation, så jag har inte läst novellerna i fråga. Någon som gjort det och har en kommentar om dem?

Min erfarenhet är annars att svenska författare har oändligt svårt att skriva erotik, eftersom de ständigt brottas med dåligt samvete när de försöker. Också de sitter fast i den absurda vanföreställningen att det skulle vara fult att njuta av erotiken.
Det är ett under att det blir några barn gjorda i vårt land. Inte så många, visserligen, vilket talar sitt tydliga språk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

14 kommentarer:

 1. Det behöver inte ha med dåligt samvete att göra, Stefan. Jag tycker inte om att läsa erotik och jag har inget behov att skriva erotiska texter (trots att min man brukar säga att jag har mycket att lära ut ;-))

  För mig är samspelet mellan mig och min man något privat som är oss unnat att njuta - ofta, gärna och innerligt :-)

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 2. Nå, om man googlar på "sexnoveller" får man 121 000 träffar, så Aftonbladets Plus-tjänst lär knappast behövas.
  Jag sade väl i något tidigare sammanhang att jag jag vid besök på dåv FIB-Aktuellt såg hur man satt och skrev "Svenska folkets sexvanor". Den typen av litteratur är för det mesta rätt pinsam. Därför att antingen:
  a) Är den lögnaktig, typ "Svenska folkets sexvanor", eller,
  b) lögnaktig OCH pretentiös, som när "fina" författare skall skriva om sex och det bara blir pannkaka av det.
  Men det är i alla fall "mostly harmless".

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte på din teori här, Stefan. Jag tror inte det är en hämmad syn på sexualitet som hindrar de svenska författarna från att skriva om ämnet. Nog finns det de som gör sina djärva försök, men ämnet är rätt delikat och kan lätt bli dåligt, rent litterärt.

  SvaraRadera
 4. Jag är enig med er där, Isabella och Ahrvid!

  Det är väl lite som med pengar... jag har aldrig mött någon som briljerat över sin rikedom som haft något att visa upp ;-)

  Kram till er alla!

  SvaraRadera
 5. Den kritiken håller inte riktigt ihop tycker jag, Stefan. Antingen tillhandahåller Aftonbladet INTE erotik, och då är de bigotta. Eller också gör de det, och då är de desperata.

  När hundan ska man då dricka sockerdricka?

  SvaraRadera
 6. Mattias, du är för skön och har alldeles rätt - i princip ;)
  Jag betvivlar Aftonbladets förmåga att ge erotiken verkligt spelrum, eftersom svensk behandling av ämnet alltid är moraliserande och därför missar målet fullständigt. Dessutom gillar jag inte Plusprylen, som innebär att du får erotik men bara om du betalar för det. Redan där gick något snett.

  SvaraRadera
 7. Nu hör jag inte till de lärdes skara, men i min värld handlar inte allt om moral och dåligt samvete. Men jag antar att du, Stefan, lyckas tolka in moralpanik, fördomar och arvsynd i en troende kvinnas simpla tankar om livet och kärleken ;-)

  Vad det gäller AB så har det väl att göra med pengar, för sex säljer - om man säljer sex :-D

  Kramisar!

  SvaraRadera
 8. Sex säljer!
  Dagens reklam i media och anorstädes är till stora delar sexfikserad.

  SvaraRadera
 9. Det ingår i reklamens idé att vädja till våra inneboende känslor och behov, som sex och moderskap... se bara på deodorantflaskorna ;-)

  Kramisar!

  SvaraRadera
 10. -"Det är ett under att det blir några barn gjorda i vårt land. "

  Alltså det behövs inga erotiska noveller eller liknande för att göra barn, tro det eller ej. Skriv och tryckkonsten är inte så speciellt gammal, sett i ett historiskt perspektiv. Ändå så föddes det fler barn per capita fordom.

  Inget ägg blir befruktat bara för att du läser en erotisk novell. Ähumm...det här borde både din lärare och pappa gått igenom med dig egentligen. Det är lite som med blommor och bin, det krävs en beröring i verkliga livet för att det skall uppstå något substantiellt. Kort och koncist uttryckt, mannen måste (efter erforderligt förspel, glöm inte det min pojke) s.a.s föra in sitt organ i kvinnans organ. DÅ uppstår ljuv musik och ett barn kan efter 9 månader titta fram. Så, phhuuu...nu var det avklarat.

  SvaraRadera
 11. Jag gillar det här sista inlägget som bevisade stefans tes om att sex bara får presenteras faktamässigt och inte erotiskt ;-)

  Annars tror jag att det inte är skammen som håller författarna tillbaka. Erotik är inte enkelt att skildra. Det är lätt hänt att det blir pannkaka av det.

  SvaraRadera
 12. Fast JAG skriver inte erotiska texter, inte min cup of tea, andra får gärna göra det. Vad hindrar någon från att skriva vad fan som helst egentligen? Tvivlar ni på demokratin eller?

  SvaraRadera
 13. Ebb och flod, Sol, vind och vatten pluss snöflingor, och minus grader + stamtred!

  Föregångare soluren var en pinne (gnåmon)i marken. Det tog ca: 1500år innan dåtidens lärde kompå att att luta denna pinne efter jordaxel. För att uppnå större pressition på tidmätninen av dyngnets ljusa timmar.

  Vatten ur var vanligt när det var mörkt och mulet väder.
  Som väkarklocka kunde ett timmindelat searinljua plaserat på ett stort klingande mettalfa. Stor mettakul.a-or bands fast med bommusgarn nertill på lämpig timväcknings tid. Det kunde säker bli ett väldikt buller och bong i mettalfatet så de vaknade.

  Månen var och är "forfarande" en tidsfaktor att räkna med. Mångalen ingick på 17-1800-talet som en "diagnos innom psykiatrin".

  Kvinnan är det starka könet. och här får vi inte glömma att före alla dessa ateraljer för tidmätning var kvinnans mensurationcykel starkt knuten till månfaserna.

  Hemsmide av Rålle

  PS. Våra fysiska kroppar består till ca: 75% H,2,O...----,,,,,@@@@@@@

  SvaraRadera
 14. Jag tror mycket beror på vårt västerländska religiösa och kulturella arv som förvrängt synen och hämmat oss att tänka att erotik kan vara vackert och äventyrligt (eller ska vara rättare sagt). Erotik ska vara privat, syndigt, och fult om man är god och troende.
  En del gör försök att skriva men det blir lätt pankaka av det då syftet är" nu ska jag skriva erotiskt", när man skriver utan en inre känsla och övertygelse, man skriver om en fysisk erotik.
  Det krävs ett annat synsätt där man uppgraderar erotiken till något mer heligt och inkluderar själen, det synsätt som finns i vissa andra kulturer, för att kunna skriva erotik. Och mottagaren måste öppna sina sinnen.
  Byter gärna ut någon av alla dessa sportsidor mot något bättre.

  SvaraRadera