torsdag 24 december 2009

Julglädje: fett ger inte fetma


DN kommer med glädjebud på själva julafton: fet mat leder inte till fetma. Fritt fram för en god jul.

En stor statistisk undersökning med 90.000 deltagare visar ingen skillnad i viktökning beroende på hur mycket fett man får i sig. Det finns alltså ingen bevisbar anledning att sky julbordet.

Kostråd kommer och går, så än är säkert inte sista ordet sagt. Kanske är det så enkelt att man måste röra sig för att hålla vikten, oavsett vad man stoppar i sig, och kanske är det så tragiskt att fetma precis som så mycket annat beror på medärvda egenskaper.
Mitt stalltips är att vilken mat man väljer spelar ringa roll i jämförelse med hur mycket av den man stoppar i sig.

Men på julen är det fritt fram, för att inte säga obligatoriskt, att gå upp i vikt. Så njut julbordet med hedonistisk hämningslöshet. Det är en hel vecka kvar till de goda föresatsernas stund. Tills dess kan vi lika gärna frossa och fröjdas.

God jul!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

5 kommentarer:

 1. Nu har min familj ätit färdigt, förutom Ris á la Maltan som vi tar lite senare i kväll. Vi är mycket för hemgjort och traditionell julmat men vi sprider ut julbordet över hela jul och nyårshelgen.

  Jag kan inte låta bli att undra hur mycket snabbmatskjedjor, light-produkter och bantningshets bidragit till vår gemensamma viktökning. Jag tror att även när det gäller mat fungerar sunt förnuft bäst. Där är vi helt överens :-)

  God Jul till dig och dina läsare från mig :-)

  Julkramar från Pennelina

  SvaraRadera
 2. Vi är en smal/normalviktig familj som älskar all mat. Vi bryr oss inte om light- och lättprodukter, vi äter allt vi vill, men i måttliga mängder. Men på julen, då frossar vi!

  God jul!
  Isabella

  SvaraRadera
 3. Jag såg en film från mitten av 60-talet från Örnsköldsvik häromveckan. Förvånades över att ingen var fet eller ens överviktig av alla som promenerade omkring i city.
  På senare tid har jag funderat en del över vilka volymer vi sätter i oss. När jag var knatte på 60-talet (född 1955) så fick man någon enstaka gång en Marabou chokladkaka på uppskattningsvis 100 gram. Idag när jag är godissugen så snubblar jag över stora 200-grams Marabou chokladkakor, men det är inte nog med det. I butiken lockar man folk med att köpa 2 sådana för ett lägre styckepris. Å det är klart, finns det hemma så förbrukas det.
  Detsamma har iaf tidigare gällt på McDonalds. De vill att vi skall köpa en superstor läsk för bara 5 kr extra.
  Jag frågar mig vad det är som gjort det brukligt att stoppa i sig 400 gr choklad en kväll ist för 100 gram och närmare en liter läsk istället för 33 cl?
  Generellt sett så borde inte butikerna erbjuda fler för mindre.

  SvaraRadera
 4. Håller med er. När jag var barn var läsk något som kunde dyka upp under helgerna, speciellt kring jul och påsk.

  Vissa saker var faktiskt bättre förr ;-)

  Kram på er!

  SvaraRadera
 5. Och äter man 400 gr choklad en eller två gånger i veckan, hur mycket måste man då äta när det är jul?

  SvaraRadera