onsdag 3 mars 2010

Snurra min jord


Jordbävningen i Chile var så kraftfull att den ändrade både hastigheten på jordens rotation och jordaxelns vinkel en liten aning. Ska det kanske leda till nya kristeorier?

Jordbävningen mätte 8,8 på Richterskalan, vilket är en hel del. En forskare på NASA har räknat ut att det lett till att dygnet blivit 1,26 miljondels sekund kortare och jordaxeln flyttat sig motsvarande 8 cm på jordens yta. Småsaker, kan tyckas, men denna väldiga klump vi bebor rubbas inte i sin bana för minsta lilla.

Det ligger något av en poetisk rättvisa i att det sker genom planetens inneboende krafters spel, i stället för via kometer och andra ruskigheter som far runt i rymden.

Mig kom det att minnas den gamla sköna låten Snurra min jord, med text av den bländande poeten Lars Forssell till en fransk chanson. Någon som minns den?
Här är refrängen:

Snurra min jord
låt mig följa med dig
Jag är lika värnlös som du
Snurra min jord
du får inte ge dig
Jag vet ingen stjärna som du
Snurra och dansa med oss
fast vi är bara bloss som du
Du skälver min jord
som du själv är ombord, min vän
Natten söker alltid dagen


Här gör Jan Malmsjö en lite väl teatral version av sången, nyårsafton 2008:Här skriver DN, Svenskan och Aftonbladet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Och jodå, lita på att klimatkrisforskarna har även en dylik katastrof i sin arsenal – se här och här.

8 kommentarer:

 1. Haha. Två själar och en tanke... Jag kom också att tänka på Snurra min jord när jag läste artikeln om jordaxelförskjutningen. Var beredd att göra ett inlägg på det temat. Avstår nu när jag ser att du hunnit före... :)

  SvaraRadera
 2. Vilket föranleder mig att påminna om bröderna Gärdestads ord:

  Min värld min värld du är så stor
  av tankar styrs din färd
  långt mera kloka än man tror
  så snurra du min värld.

  Visst är det så. Undrar om nyhetsrapporteringen från Chile gör mest skada eller nytta? Ja ja, jag är sur för att jag själv inte hann ombord på nyhetståget, sitter här med bra bilder som ingen vill ha. Och snart är murvlarna på annat håll. Det är så det går till.

  SvaraRadera
 3. Från Concepción i Chile alltså. Jag bor ju nästgårds, som de trogna bloggföljarna lär ha klart för sig.

  SvaraRadera
 4. Mattias, om du vill så skicka mig några bilder. Jag lägger upp dem i ett blogginlägg. Inga pengar - men äran :)

  SvaraRadera
 5. Ja den äran är inte att förakta. Jag skickar ett par. (Tjyvhåller på de flesta i en måhända naiv tro att tidningarna ska ha intresse av ett reportage Post Festum. Deras fest, tidningarnas alltså... Men jag ska inte moralisera för mycket, jag försökte själv tråda dansen.)

  SvaraRadera
 6. Snurra min jord, den läste min mor högt vid en minnesstund efter tsunamin. Den läste min syster vid en stödkonsert för Haiti. Den passar väl i dessa tider.

  SvaraRadera
 7. Bäste Stefan J-klotet du visar på bilden är inte i "snurr" (har ett liknande i min bokhylla) Jordk. blir av rottationen plattare vid polerna. Varför jag tar upp detta är för jag undrar om de månne finns sådanna mer realistiska J.K. att köpa uti den öppna handeln eller via internett!

  Förövrigt tror jag inte på en insidig planekonomin!

  Rålle

  SvaraRadera
 8. Rättelse. Förövrgt jag tror inte på en ensidig planekonomi.: Och jag är lässen att denna rad kom med, det var ett misstag av mig.

  Rålle

  SvaraRadera