fredag 12 mars 2010

Oljud mot tonåringar


Ibland tror man att det är 1 april. I en del offentliga miljöer i Europa sätter man upp apparater med ett oljud som ska hålla tonåringar borta. Hur snett kan det gå i civilisationen?

Den djävulska lilla apparaten (se bilden ovan) kallas Mosquito teen deterrent, en "buzzer" som ger ifrån sig en signal med så hög frekvens att vuxna inte hör det, men för ungdomar blir det olidligt. För barn också, antar jag, i alla fall från en viss ålder. Säkert även några vuxna som har all hörsel i behåll.

Normalt används sådan teknik för att hålla myggor borta, så nu har tonåringar blivit likställda med skadeinsekter.

Hur kan man över huvud taget komma på en sådan idé – och dessutom ogenerat förverkliga den? Europarådet vill ha apparaten förbjuden. EU har tidigare sagt att det är upp till varje land att reglera saken. De flesta tonåringar har ju ingen rösträtt...

Man skyller på problem med skadegörelse och bus, men kan det motivera kollektiv bestraffning, dessutom med så bestialisk metod? Knappast. Vad kommer härnäst? Tvångskastrering av prepubertala pojkar?

Ibland visar samhället upp sina allra sämsta sidor. Att det ofta drabbar tonåringar beror nog på att de varken har sina föräldrars kära omsorg i behåll eller blivit vuxna nog att ha inflytande över samhällets beslutsprocesser. Därför är de mer utsatta än några andra åldrar och möter allra minst förståelse.

Här skriver DN om det lilla tortyrredskapet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

Uppdatering 2011-08-12: Numera kallas mackapären ungdomsskrämma och börjar användas för att t.ex. hålla ungdomar borta från förskolor nattetid. Verkligheten överträffar dikten.

5 kommentarer:

 1. Övervakningskameror, äckliga vakter som springer och tokblänger när man går i butikerna, och nu ljud som ska irritera, det finns allt mindre anledning att gå till en butik, handla på nätet istället, finns allt till bättre priser och bättre service.

  SvaraRadera
 2. Kanske ska man skratta ändå, och inte gråta. Vilken kreativitet människan ändå besitter! Minns första världskriget och alla finfina nyheter den gav upphov till: stridsvagnen, kulsprutan, taggtråden, eldkastaren. Gasmasken också va? I det andra fick vi radarn och atombomben och säkert en hel massa andra.
  "Mot antisocialt beteende" står det i reklamen. Den som sa det han var det, någon?

  SvaraRadera
 3. Jodå, ju yngre desto mer drabbade av myggljudet. Myggljudet var inne för ett tag sedan som mobilsignal eftersom lärare och andra vuxna inte skulle kunna höra det. Naturligtvis kunde de flesta (kvinnliga) lärare höra det ändå...

  Det offentliga rummet är fullt av "knep" för att hålla människor från det. Obekväma bänkar, obehagligt ljus och så vidare. Det är tydligen jobbigt om människor tror att de får lov att befinna sig på offentliga platser.

  SvaraRadera
 4. Nja, tonåringar är väl snarare särskilt drabbade för att de rent biologiskt faktiskt är laddade med hormon som får dem att testa gränser och bryta mot normer i högre grad än någon annan ålderskategori.

  Idéen är osympatisk och jag har svårt att tro att den överlever första bästa förälder som inser att anledningen till att deras treåring lider är att någon idiot designat en apparat för att göra deras barn illa utan att de märker det.

  SvaraRadera
 5. Det finns ju redan klassisk musik mot hemlösa, det fungerar kanske även på tonåringar ; )

  SvaraRadera