torsdag 17 juli 2008

IT-professor ger upp allt


Samtidigt med att FRA-skandalen om oberättigad avlyssning av oskyldiga svenskar rullas upp, skriver IT-professorn Jan Eric Larsson i Sydsvenskan att vi redan är så avlyssnade på internet att det inte spelar någon roll om FRA också får göra det. Märklig logik.

Med ett sådant resonemang skulle samhället över huvud taget ge upp alla tankar på lag och rättvisa – bara för att överträdelser ändå förekommer.

Visst spioneras det på oss via internet – av enskilda hackare, av företag, av främmande makt. De flesta av dessa har dock ringa intresse eller minimala resurser för att zooma in på enskilda svenska medborgare. FRA och de svenska myndigheter som skulle kunna beställa information därifrån är en helt annan femma.
Dessutom – inte ska vi villigt finansiera sådana integritetskränkningar med våra skattemedel.

Argumenten för FRA-lagen gör mig till en alltmer övertygad motståndare till den.

6 kommentarer:

  1. Kan bara instämma. De jämförelser Jan-Erik Larsson gör för att rättfärdiga lagen är hårresande.

    SvaraRadera
  2. Nja, det han skriver är att "med nuvarande låga grad av säkerhet på internet utgör den nya FRA-lagen i praktiken ingen märkbart ökad risk."

    En av de första sakerna man bör lära sig om datorkommunikation är att e-mail är att betrakta som vykort.

    Jag upplever att FRA-debatten blivit väldigt onyanserad. Om man som professor Larsson vill ge ett nytt perspektiv på frågan så "rättfärdigar man FRA-lagen på ett hårresande sätt."

    SvaraRadera
  3. Till Mattias:
    Den ökade risken ligger i möjligheten till punktbevakning av enskilda, som diverse myndigheter kan begära in av FRA.
    Jag tycker att Larsson hanterar problemet alldeles för lättvindigt.

    SvaraRadera
  4. Det herr Larsson helt missar är att den svenska staten har helt andra maktmedel att använda mot sina medborgare än andra som han påstår lyssnar redan.
    Detta gör att FRA-lagen innebär ett synnerligt uppenbart hot, både mot oss medborgare och mot de demokratiska principer som vårt land är uppbyggt på.

    Märks helt klart att han helt har snöat in på tekniken och att han inte ser längre än så långt som avlyssningskabeln når…

    /Anders

    SvaraRadera
  5. Till Stefan:
    Ja jag kan hålla med om att det lyser igenom att han är professor på just en teknisk högskola.

    Men jag tycker han för in en intressant aspekt som ofta glöms bort i debatten: det pågår ett krig därute där vapnen är ettor och nollor.

    Vi måste börja slipa våra svärd -förlåt den klumpiga metaforen - om Sverige ska ha någon chans på det virtuella slagfältet.

    SvaraRadera
  6. Till Anders:
    Du har alldeles rätt. Statens maktmedel mot medborgarna gör förstås dess avlyssning allvarligast.

    Till Mattias:
    Jag håller med dig om att en försvarsmakt måste ha medel också för det virtuella slagfältet. I detta fall tycker jag dock att de så att säga skjuter över mål.
    Dessutom: FRA:s avlyssning är även tänkt att användas för helt andra syften än rent militära.

    SvaraRadera