lördag 12 juli 2008

Dr. Phil och kärleken


Dr. Phil kokar i sina TV-program en soppa på förenklad psykologi, gammal amerikansk dubbelmoral och sin egen form av bondförnuft. Ibland blir det riktigt slemmigt.

Ett avsnitt som visades nyligen i svensk TV handlade om en amerikansk 18-årig flicka som förälskat sig i en palestinsk pojke och smet till honom på en utlandssemester, mot föräldrarnas vilja. Pojken och flickan intervjuades via satellit, medan hennes familj satt i studion och fick Dr. Phils odelade stöd.

Det blev väldigt tydligt att Dr. Phil fördömde förhållandet mellan den söta blonda flickan och den mörke utlänningen. På slutet försökte han manipulera henne att åka hem till familjen “i förväg” och så skulle Dr. Phils folk försöka ordna med ett visum åt pojkvännen “senare”.
Dr. Phil sa uttryckligen till föräldrarna att det var för att de skulle ha chans att bearbeta henne, med hoppet att hon skulle överge pojkvännen.
Hur det hela gick fick vi inte veta, så förmodligen valde flickan att stanna med sin pojkvän.

I alla tider har föräldragenerationen försökt styra över barnens kärleksliv, alltid med lika dåligt resultat. Dr. Phils ogenerade stöd för detta är rena mörka medeltiden.

Redan på medeltiden, förresten, beslutade faktiskt den katolska kyrkan att blott två personer skulle få bestämma över vilka som fick gifta sig: de två som äktenskapet gällde.
Så Dr. Phil försökte backa filmen sådär sju århundraden. Hur kan en psykolog vara så likgiltig för kärleken?

2 kommentarer:

 1. Det kunde ju vara så att Dr Phil tänkte lite längre.
  Det blir alltid mycket svårt när två människor från olika kulturer skall leva tillsammans. Det går bra att tycka, men verkligheten är ofta en annan.
  Främlingsfientlighet?
  Mmmm, I Sverige är det tabu att tala om utlänningarnas fientligheter mot svenskar. Jag har med svensk lag nekat all islamsk inträde till min Mamma 103 år, som bor på ett vårdhem. För detta är Hon anklagar för rasist. Hur dumma kan människor bli. Alla människor i Sverige har rätten att avgöra vilka som skall få komma innanför dörrarna i deras eget hem. Då är det stor skamlighet när Kommunen anklagar oss för rasister. För att förtydliga det så nekar vi också denna (Svenska) kommunchef att komma innanför dörrarna på vårdhemmet. Jag förmodar att också hon kommunchefen ser till att inte släppa in vissa personer i hennes hem. Och jag tror att du också tar avstånd från vissa pers. Vi släpper helle inte in Indianer i full stridsutrustning, heller inga Nassar, Vi väljer själva vilka som får komma in till oss, allt efter Svensk lag.Kolla lite på Rödeby-målet vem som har rätt.
  Thore
  http://kylingecity.spaces.live.com/

  SvaraRadera
 2. Jaså... det blir ALLTID mycket svårt säger du, Thore? Vill man skapa problem så talar man på det viset. Det vi förväntar oss, det får vi som regel, i en eller annan form. Själv lever jag i ett utmärkt harmoniskt förhållande med en chilensk kvinna, och min lika äktsvenska kusin i ett mig veterligt harmoniskt förhållande med en libanes... Barn finns i båda dessa relationer, de växer upp med dubbel kulturell hemhörighet. Problem? Nejvars, inte på grund av kulturskillnaderna, det kan jag säga med handen på hjärtat.
  Nej, Thore, jag tror helt enkelt inte att du vet vad du talar om i fråga om det saken gällde; parrelationer mellan människor från olika kulturer. Själv har du väl ingen erfarenhet av saken, misstänker jag?
  Vad gäller din mor och hennes rätt att välja vilka som ska se till henne så är ju det ett helt annat ämne, och personligen tycker jag att det låter som att du har en poäng i det du skriver; den personliga integriteten är ofta inte nog beaktad i Sverige, tycker jag. Även om jag beklagar att din mor har en så fördomsfull syn på muslimer; vet du Thore, folk är folk, oavsett religion och hudfärg. Det finns rötägg och underbara människor vart du dig i världen vänder; tro mig, jag har sett efter.

  SvaraRadera