måndag 21 juli 2008

Åtta bryggningar av samma te

Katrinetorp i Malmö pågår just nu en synnerligen sevärd utställning av modern kinesisk konst. I samband med den bjuder Per Brekell från tehandeln Five o’clock på teprovning – en minst lika stor upplevelse, även för ögonen.

Bilderna här (klicka på dem för att se större versioner) är från en provning vi gjorde idag av ett särdeles exklusivt kinesiskt Oolong-te. Per genomförde den med fingerfärdighet och vackra attiraljer. Vi prövade samma blad i åtta bryggningar efter varandra, och kunde förbluffat konstatera att var och en av dessa var en ny smakupplevelse.


Den första bryggningen var barsk och tydligt metallisk i smaken, som av järnet från en stekpanna. Ett myndigt te som berättade om sina inre krafter. Nästa bryggning var som ett helt annat te – nu med en tjock och mild smak av honung. Vi häpnade. Hur kunde detta komma från samma teblad?


Den tredje bryggningen gick dessa två ytterligheter ihop på det mest konstfärdiga vis, så att järnet mildrades av honungen, vars sötma i sin tur balanserades av järnet. Ett ytterst elegant te blev följden.



Vi fjärde bryggningen kunde vi inte tro att fler överraskningar var att vänta, men nu dök en tydlig bärighet upp, som av hallon. En frisk liten syrlighet, närmast lekfull. Teet blev som saft.

Den femte bryggningen fanns bärigheten kvar, om än något dämpad och samtidigt mer komplex. Dessutom dök en viss beska upp, som fick oss att räkna med att teet därefter skulle ha gjort sitt. Icke då.

Vid den sjätte bryggningen hade beskan dämpats och bärigheten blivit öppnare, nästan spritsig. Teet blev lättdrucket, som något man läskar sig med på heta sommardagar, trots dess egen höga temperatur.

Den sjunde bryggningen hade lättsamheten ökat ännu mer, och smakerna blivit flyktiga, som om de var på väg in i en angenäm glömska. Vid åttonde bryggningen började vattnet göra sig påmint, på väg att ta över. Teets smak var föga mer än en stillsam efterklang, om än med friskheten och spänsten i behåll. Ett delikat vatten.


Vi avslutade provningen med att betrakta de vackra tebladen, som hade växt och vecklat ut sig rent majestätiskt genom de många bryggningarna.

Man kan få en liknande mångfasetterad upplevelse med flera metamorfoser av en stor och mogen Bordeaux, som man dricker långsamt, glas efter glas, tills flaskan är tom. Där är det luften som med hjälp av tiden ombesörjer förvandlingarna.
Men varför prata vin när smaken av det storslagna teet fortfarande smeker gommen?

4 kommentarer:

  1. Ju bättre te desto fler bryggningar klarar det, inte sant? Jag hade med mig ett halvdyrt te från Japan för några år sedan, i gigantiska tepåsar(!) förmodligen tänkta för en stor kanna. Antingen det, eller så skulle påsen doppas många gånger för många bryggningar... teet går att beställa på nätet, men jag är lite skeptisk till kontokortsnummersbetalningar på nätet. Istället tittar jag på den tomma förpackningen och suktar.

    SvaraRadera
  2. Ja, ett fint grönt te ska klara åtminstone 3-4 bryggningar, och byter på ett märkligt sätt karaktär varje gång.

    Du ska inte behöva beställa fina teer på nätet. Välförsedda tehandlar i våra storstäder har en hel del intressant. T.ex. Five O'Clock i Malmö, som stod för teprovningen jag skrev om.

    SvaraRadera
  3. Mina försök att köpa lite mer exklusivt grönt te i Stockholm har gått ganska dåligt. Sist köpte jag dyraste varianten på den tebutik/tesalong som ligger alldeles bakom den där kyrkan... visst är det tyska? Den är mer inriktad på svarta teer, dock. Te är en färskvara, om det man får tag i lagrats för länge är det ändå ingen höjdare. (Det är min enda invändning mot påste, som är mer finfördelat och ännu mera färskvara.)

    Jag tar mycket tacksamt emot tips!

    SvaraRadera
  4. Du kan det där med te, det är uppenbart. Ja, det är färskvara - och omständliga importvägar gör att det sällan är vad man får i butikerna.
    Några butiker har nog lite direktimport. Och så finns det flera tesorter som är vacuumpackade, vilket inte känns så traditionellt men ändå garanterar att aromerna är i behåll.

    SvaraRadera