torsdag 19 augusti 2010

Smörblomma

På S:t Gertrud i Malmö har det länge funnits en lunchrestaurang som inte lockar särdeles, men nu ledsagas den av en betydligt ambitiösare krog, Haqvin Bager, där köket leker lustfyllt även med de vardagliga ingredienserna.

Jag hade ingen aning om att stället fanns förrän en klubbkamrat, Enighets ordförande Leif Almö, ledde mig dit. Det var som att springa på en oas i Sahara.

Kvarteret S:t Gertrud är med sin välbevarade ålderdom en sightseeing i sig, och innergården uppmanar till rekreation innan den bistra årstiden kommer. Krogen Haqvin Bager har dessutom en trivsam inredning utan överdåd men med detaljer som sitter alldeles rätt. Och så är det något med taklamporna som blir pricken över i.

Jag studsade till redan när kyparen kom med smör och bröd. Den vackra blomman på bilden ovan är smöret. Riktigt skojigt att de gör sig sådant besvär med en så blygsam komponent i måltiden. Och lyckat – den prunkande blomman var så välgjord att det tog en stund för ögat att ens gissa vad den bestod utav. Den första sekunden fick jag för mig att det var ostskivor som lindats sålunda.

Maten var också behaglig, utan att kosta någon förmögenhet. Så det dröjer nog inte länge innan jag åter sätter kniven i deras smörblomma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

2 kommentarer:

  1. Bra bild. Smörros och silverkandelaber - fint komplementerande element. Stort ljus och mjukt, mindre mörkare och hårt. Yeah man!

    SvaraRadera
  2. Snygg "smörinstallation". Liknande matkonstverk kan uppenbara sig på det mest oväntade håll (men aldrig hos mig). Snart platsar krogmaten på Vårsalongen (Stockholm) eller....?
    Kat
    (fortfarande anonym)

    SvaraRadera