onsdag 14 juli 2010

Miss Transsexual och Miss Transvestit


Vid årets Pridefestival i Stockholm kommer Miss Transsexual att utses. Vinnaren får åka på VM i Bangkok. Jag minns vad jag fått berättat för mig om 1960-talets skönhetstävlingar för transvestiter, som hölls i New York med Andy Warhol som domare. Who else?

Miss Transsexual har blott åtta kandidater, och av dessa faller jag definitivt mest för Agneta som syns på bilden ovan. Sammalunda gör den översvallande majoriteten av röstande på Aftonbladets artikel i ämnet. Hon kommer att skåpa hem det, utan tvekan.

Nå, för några decennier sedan berättade en god vän för mig om de skönhetstävlingar för transvestiter som hölls i New York med Andy Warhol som domare. Det var på det glada 1960-talet. Vännen, som bevistade åtminstone en av dessa tävlingar, berättade att det var två kategorier på deltagare – vanliga transvestiter från varsomhelst, och de som hörde till gänget på Andy Warhols Factory.

Sistnämnda var i särklass. De försökte inte som de andra klä ut sig till paranta kvinnor, utan till transvestiter, denna fantasifulla hybrid eller inverterade arketyp eller vad man ska kalla det. Ett tredje kön. “Queer” skulle man väl säga numera.
Historien förtäljer inte om de vann, men det var tydligt att min vän ansåg det som det enda rimliga.

Vi har nog av könsroller, så vad vi behöver är inte främst män som trånar efter att bli kvinnor eller det omvända, utan människor som vägrar att fastna i könsstereotyper. Helst ska de busa med dem, eller ignorera dem fullständigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

7 kommentarer:

 1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Transsexualism:

  "...men eftersom psykoterapi inte anses vara en verksam behandling[2] erbjuds istället könskorrigerande behandling där läkarna korrigerar patientens kropp så den passar med det upplevda könet."

  Läs gärna på lite om transsexualism innan du uttalar dig. Det har inget med könsroller att göra.

  SvaraRadera
 2. Anonym, då får du först berätta för mig vad jag har sagt som inte stämmer med fakta. Och Wikipedias formulering är underlig: "eftersom psykoterapi inte anses vara en verksam behandling". Det kan man diskutera.

  SvaraRadera
 3. Hm...
  Vi får väl se vem som "sopar hem det"...

  Det är ju lite skillnad på hur folk ser ut i en tidning, och hur folk upplevs "live"...

  m.v.h
  /Anna (en annan av deltagarna i tävlingen!)

  SvaraRadera
 4. Anna, det är rätt attityd :)
  Vem vore er drömdomare, i brist på Andy Warhol?

  SvaraRadera
 5. Mathias Karlsson15 juli, 2010 15:59

  Göran Hägglund såklart!

  SvaraRadera
 6. *skrattar*

  Ja, Göran Hägglund skulle vara en klart intressant domare i det här fallet... Men emellanåt så skulle han nog vara mer eler mindre tvungen att fråga gud efter vägledning...

  SvaraRadera
 7. Vad kul att du skrev om mig i din blogg! :)

  *uppskattas*

  Mvh//A

  SvaraRadera