onsdag 14 juli 2010

Ingen nyhet att vulkanen har slocknat


Den isländska vulkanen Eyjafjallajökull har slocknat. Den pyser numera bara lite vattenånga. Det skapar föga brus i media.

Jag undrade här om dagen hur det var fatt med vulkanen på Island, som för några månader sedan stoppade flygtrafiken i stora delar av Europa. Den lär kunna hålla på i uppemot ett år, kanske också sätta igång den betydligt större vulkanen Katla.

Men media berättade ingenting. Det har varit knäpptyst om vulkanen rätt länge. Så är det i media – inte ens Big Bang skulle föranleda löpsedlar mer än på sin höjd några veckor efter smällen.

Det är journalistiskt begripligt men samtidigt ett aber för en allmänhet som förlitar sig på media för kontinuerlig information, inte bara sensationer som sedan lämnas hängande.
Och moralpaniker får säga vad de vill, men vulkaner smäller högre än köpta samlag.

Nå, nu berättar Dagens Nyheter att forskarna anser vulkanutbrottet vara över. Kvar är blott en del vattenånga, men ingen ny lava väller fram. Ej heller har bamsevulkanen Katla berörts, så faran verkar vara över – denna gång.

En snabb sökning på Svenskan och Aftonbladet visar att de förbigår vulkanens insomnande med tystnad. De letar andra buller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar