onsdag 17 februari 2010

Sällsynt strimma av talang i bloggosfären

Bloggosfären är ett sammelsurium av högt och lågt, där tyvärr det senare dominerar. Därför är det en lycka när man plötsligt bländas av den strimma ljus som i brist på bättre ord får kallas talang. Jag stötte just på en sådan.

Jag har turen att få en hel del tänkvärda kommentarer till många av mina blogginlägg – även ibland på texter som har hunnit bli rätt ålderstigna. Nyss kommenterade någon som kallar sig Dean, med en blogg kallad Plombisk för att så få namn är lediga, min långa text om emo. Hans korta kommentar var underfundigt klurig, så jag blev nyfiken på vad han månde skriva i sin egen blogg.

Där var lite om Melodifestivalen, om naglar som behövde klippas och långärmade tröjor – men något i hans språk fick mig att läsa vidare, och då djupnade det hastigt. Sedan plötsligt denna text, som riktigt bet tag: Modellen, novell. Inte direkt klar men orka. Kryptisk titel men gripande innehåll. Några ganska vardagliga scener ur livet, som ändå får stor mening. Skönlitteratur i vardande.

Det är inte lätt att precisera vad som får en berättande text att fånga och kännas meningsfull. Det handlar mycket om dess originalitet, dess egna och egensinniga uttryck. Inget staplande av alltför bekanta metaforer på varandra, utan konkreta fragment med hög grad av symbolisk laddning, men ändå djupt personliga, igenkännbara från ingen annanstans. Just deras privata karaktär gör dem allmängiltiga. Där blir romankonst till.

Titta till Deans blogg. Förhoppningsvis går han från klarhet till klarhet och rätt vad det är har han skrivit en roman. Något annat skulle förvåna – och bedröva – mig.

12 kommentarer:

 1. Kina landet i öster hade problem i upptackten av datoriseringen, de var med de engesspråkiga dat. som då stod till buds! De har lös denna problematik. De andvänder på sina skrivmaskiner en tangjet till flera täcke, det är i prinsip som vi nyttjar våra mobiltellefoner.

  Läsplattan har kommit för att stan, med hjällp av den får vi i frammtiden möjlighet att öva upp vårt bildminne. Här kan noteras att en erfaren skådespelare ofta kan lär sig en teaterroll uttantill genom att läsa igenom ett manus en gång.

  Är då mettaforiska ikonskrivtäcken en praktisk och en tänkbar väg att gå i den annalkande frammtiden globala skrivkonsten?

  Det är mycket att lära med data, jag är nybörjare, och nu i vår blir jag ålders pantionär,så de hjäller att hålla igång och mortionera hjärnsällerna!

  Rålle

  SvaraRadera
 2. Håller med, Stefan, det här var en riktig pärla. Jag blir dock lite fundersam när du säger "han" om Dean. Det känns mera som en "hon"...

  SvaraRadera
 3. Perraj, jag hade bara för mig att Dean är ett mansnamn, så jag trodde att det var en man - eller en som upplever sig som man, vilket är sak samma. Porträttbilden är väl också ganska androgyn?

  Dean har förresten en rolig underrubrik på sin blogg: "En plomb är en utfyllnad i en uppkommen hålighet. Det här är en blogg."

  SvaraRadera
 4. Jo det är svårt att få kläm på könet (om du inte missuppfattar...).
  Jag gillar allting skarpt: det här med att kliva i sina ansikten i vattenpölarna, tex. Ska kommentera där också (känns lite ohederligt mot Dean annars...)

  SvaraRadera
 5. Nya TIDER och idial, kontra den "gammla stilen"!
  Läsplatta är bara början på den nya läs och skriv
  konsstens frammtid. Det utväcklas plast skivor
  för enda målet att visa texst och billder på.
  Dessa p.skivor är så tunna att de går att rulla ihop som ex.v. som en afirs! Även Tappetrullar för ändamålet är under utväckling. T.petr. kan apliceras på väggarna där hemma, för "upplysning" ljus sättning och bild-fillmer och dyl. Verksammhet.

  En utväckling av de gammla Grekernas ellemänt lära vatten, eld,jord, luft, och eter i toppen på pyramiden! Med Pytagoras hyllosoiken lära i fokus! Det är häruti vi i väster landet hämtat inspiration och teknikikunnande, med "bilen som motor", Bilen som var och varannan person har sin "utkomst" av på ett eller annat sett!

  Men i det i det globala posindustriella sammhället vi nu står på randen till får vi tillgång till nya VÄGAR!

  På Kulumbus tid var den "västerlänska" kunskap om att vårt jodklot var klotrunt innte känt, men lärde araberna hade kunskapen om dett ca. 15OO tidigare. Det lär vara avstånd, språk, och relions problematiken som gorde att denna kunnskap om jordklotet inte nåde v.landet.

  Tidfaktorn är alltid en utmaning, därför vill jag hävda att det Postindustriella sammhället behöver en nystar i vad hjäller tiden och tidmätning.

  Ett nytt arbetsfällt (parradigm) för tidsinndelningen hör frammtiden till! Det är då lämpligt att snegla på på den fyrkanntiga sandlådan. Det blir då att tänka sig sitta där på en kanten med benen in mot mitten.

  I den stressade värld med det uppskruvade temmpo som omger oss är det svårt att ha koll på sin egna biologiska klocka.
  Därför vill jag pressentera tre tidsfacktorer inklusive vår egna biologiska kl.tid!

  I sandlådans motssata sida där"jag" sitter i meddidativ skräddarstellning, plaseras en traditionell klocka med 24tim.indelning. Till vänster plaseras en tidmetare med indelning på 40 gradig indel. Till höger om mig plaseras en tidmetare med en indelning på 44 gradig indel.

  Finlirets indelning för 40 klokan och 44kl. får vi tillsammans åtrkomma till!

  Men de är tängt att 40.e. klockan skall synkroniseras till jordepundets binära skiva vid den magnetiska ekvatorn. Eftersom solens bana går i motsatt rikning på södra hallvkloter är det lämmligt inomsinnom tid att dessa annaloga klockkor går motsol gentemot våra nordpols-klockor.

  44. e.h. kl. Får Olympiska Spelens med Vinter och Sommarspelens basa över. OS får då möjlighet att återupptaga sina tappade idial. Nolmeridianen får alltid brinna och nollmeridianen denna tidmätning förflyttas sammtidigt den brinnande facklans älld!

  De traditionella 24/timmarna får FÖRENTA NATIONERNA övertaga Med en förfyttad nollmeridian. Vart får bli en öppen fröga? ETT UNIVERSITET som håller en hög EKOLOGISK standard.
  Varför innte omröstning via intrnett vart femmte år kring denna fråga, det befrämjar på sikt fredsfrågorna.

  Rålle

  PS. I brist på antenn får ett Metspö nedstucket i mitten på sandlådan komma till pass, med en fasknuten nylonlina, lindad i höger svung(solvarv)inpå m.spöt, med flöte, och metkrok i J.formation!

  SvaraRadera
 6. t.r.l. Nolmeridianen för OS spelen 44-t.enh. skall förfyttas med facklan och en "ständikt" brinnande Olympisk eld. Detta blir då vartannat år mellan de länder som tilldelads OS-spelen!

  Rålle

  SvaraRadera
 7. Dean kanske bara är en Dean. Så är det också ibland här i världen. Inte för att jag ska lägga mej i, jag som håller på att tappa huvudet och allt.

  SvaraRadera
 8. Liz:
  Tappa huvudet??
  Är det möjligen så att du är inne på den här sajten:
  http://www.headless.org/english-welcome.htm

  SvaraRadera
 9. Perra J: Nä, har aldrig hört talas om den sajten. Jag tappar huvudet på Konsum ibland. Bibblan. OKQ8. Ganska ofta hos optikern faktiskt.

  SvaraRadera
 10. Anonym sa: 20feruari 2010 09.15

  Tack Anonym för din uppfriskande kommentar till mitt inlägg. det friskade upp mina "gamla" hjärnseller!

  Mitt inlägget var tänkt att belysa den stora kroppsfixering som vårt nuvarade penningsystem
  bygger på. När Tid blir til pengar och pengar blir till tid! Vi har i våra mänskliga kroppar 24
  chakran. Med 40. enheter blir till att räkna på fingrar och tår X. 2.... Med de 44 ehetrena blir de att använda samm prosidur + huvudet och "rumpan"!

  För övrikt apropå trolla och då trollkarar, sagor, visor och myter.

  Detta får vi återkomma till i frammtidens hackelbacke skog via SAJBERRYMMMMden 1.or & O.or !

  Väl mött hälsar Rålle.

  SvaraRadera
 11. Ja det är glädjande att hitta bra bloggar i den tsunami av skräp som bloggosfären oftast är..

  SvaraRadera