söndag 28 februari 2010

Aftonbladets förnekelse


Aftonbladets ledare ondgör sig över att en framträdande klimatskeptiker i bloggosfären har en religiös och konservativ bakgrund – men vad har det med klimatdebatten att göra? Aftonbladets ledarredaktion kan inte skilja på sak och person.

Rubriken på ledaren säger att De urkonservativa lever i förnekelse, men tala om att kasta sten i glashus! Om Aftonbladet behöver rota i privatlivet hos motståndarsidan kan det bara betyda att man saknar sakargument och vägrar att medge det.

Särskilt komiskt blir det när Aftonbladet ojar sig om att den klimatskeptiska bloggaren The Climate Scam är religiös, eftersom tidningens egen politiska chefredaktör Helle Klein nyss hade tjänstledigt för att ta en prästexamen och ogenerat låter sin kyrkliga världsbild genomsyra sitt tyckande.

Aftonbladet går vidare med att påpeka att bloggen ofta hämtar sina uppgifter från amerikanska källor, som om det vore en orimlighet, och att den ”inte är olik” (smaka på det som retorik) en amerikansk klimatkritisk blogg som produceras av en högerkristen organisation med i övrigt skrämmande intoleranta värderingar.

Men vad har det med sakfrågorna att göra? Ingenstans i ledarartikeln bemöts något enda av bloggens sakargument, som är åtskilliga. Här handlar det bara om att smutskasta dess ägare, som om naturvetenskapliga fakta skulle påverkas därav.

Nej den uppenbara förnekelsen i detta fall är Aftonbladets egen. Har de inte bättre argument för klimatkrisen och mot dess kritiker? Och känner de inte ens till argumentationens ABC – eller pressetikens?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

1 kommentar:

  1. Ännu roligare blir det om man vet att nämnda bloggägarinna är agnostiker och politiskt sett står någonstans i mitten eller lätt till höger.

    SvaraRadera