måndag 22 februari 2010

Högre priser, högre vinster


Elpriserna dansar ideligen upp till chocknivåer. Det heter att det är till följd av kylan. Men lita på att det i slutänden visar sig att elbolagen samtidigt gör rekordvinster.

Den här stränga vintern är det dessutom så dåligt timat att några av våra kärnkraftsverk har förminskad produktion för att deras renovering har försenats. Märkligt inkompetens.

Om det nu är så att elpriset höjs för att det blir dyrare även för producenterna, då bör inte dessa lyckas öka sina vinster under samma period. Men jag vågar slå vad om att det är precis vad de kommer att göra. Så har det gått till förut.

Vi befinner oss i en hjälplös beroendeställning till dessa energijättar, som inte kan motstå att utnyttja läget så fort de har någon mer eller mindre lam ursäkt. Kapitalismen har sina hakar. Sådant utnyttjande av beroendeställing kallades förut ocker och var olagligt. Det borde det bli igen.

Här skriver Aftonbladet, Svenskan, Expressen och DN om nya rekordhöjder för elpriset.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

13 kommentarer:

  1. Varför skulle Vattenfall ha 3000 (!) man som arbetat i nio månader, sedan mars 2009, med att byta ut halva Ringhalsverket (inkl turbinen och reaktorn) om man ändå kan pungslå konsumenterna i slutändan? Och om det tar ett år att göra det färdigt - när ska man börja för att det inte ska komma en kall vinter när reaktorn är avstängd?

    Eftersom du verkar mer kompetent att styra en ingenjörsstyrka som är stor som en mindre svensk stad, kan du väl åka dit och hjälpa till?

    Det vore ärligare att säga att kärnkraftsomröstningen har legat som en kall, våt filt över svensk energipolitik i 30 år. Inga beslut alls har fattats.

    Det kan ju också vara så att vi, ett litet land längst upp i den kallaste delen av norra Europa, kanske inte borde stängt av världens kanske säkraste och modernaste kärnkraftsverk, Barsebäck?

    Och det kanske inte var någon bra idé att utfärda tankeförbud i 30 år efter kärnkraftsomröstningen 1980? Dåvarande ASEA Atom ville utveckla Secure, en liten reaktor som skulle fungera som värmeverk ungefär. Men med en lag om tankeförbud så blir inget nytt utvecklat.

    Vi har precis de höga elpriser som vi förtjänar. Jag önskar att det här blir en väckarklocka som får fler att inse att vi inte kan vänta på att sol och vind ska värma våra hus på vintern. När det i praktiken bara innebär att vi köper skitig kolkraft från våra grannländer.

    /Ingemar

    SvaraRadera
  2. Ingemar: Det verkar som att den svenska kärnkraftsomröstningen har legat som en våt filt över hela västvärlden. Var har det byggts kärnkraftverk de senaste trettio åren? Bortsett från något enstaka, må vara.

    SvaraRadera
  3. Stefan: Ockermentaliteten tycks breda ut sig i alltför branscher. Bankernas utnyttjande av sin särställningen känner vi alltför väl till. Bonniers, som i andra änden predikar Upphovsrättens höga visa, snyter i sitt senaste frilansavtal skamlöst sina medarbetare på ersättningen för återanvändningen av deras verk. På SFF:s och SJF:s hemsidor finns mer att läsa om detta skamlösa beteende. Av ett företag som lever på det fria ordet. Skam är bara förnamnet.

    SvaraRadera
  4. Förtydligande: Bonniers betalar inte bara en minimal engångssumma för återanvändningsrätten utan tar sig också rätten att omarbeta materialet (text, bilder, illustrationer) utan upphovsmannens inblandning, samt att publicera dem i sammanhang utan upphovsmannens kontroll. Gangstermetoder!

    SvaraRadera
  5. Ingemar, givetvis så tjänar man inga pengar på att ha kärnkraftblock stående. Och det är fullständigt idiotiskt och lägga en våt filt över forskning, den skall vara fri. Men det är också att lägga en våt filt över alternativa energiformer, nya tanktesätt och utveckling OM vi fortsätter att tänka i gamla banor, satsa på samma gamla kärnkraftshästar, och hota och skrämma att det går åt helvete om vi inte gör som vi alltid gjort. I sådana fall kan vi lägga en våt filt över hela samhället. För som du säger, vi förtjänar att vara i beroendeställning eftersom vi valt det sammhälle vi lever i. Är det inte dags att tänka lite som den gammle Einstein. "Fantasi är viktigare än kunskap". Och där verkar inte du kvala in, än så länge?

    SvaraRadera
  6. Ingemar, inkompetensen var den kraftiga felkalkylen om när man skulle bli klara med renoveringarna av kärnkraftverken.

    Men den viktiga frågan är relationen mellan prishöjningarna och de ökade vinsterna, som avslöjar att dessa höjningar knappast var nödvändiga till att börja med.

    Och så håller jag med Per om att alternativa energiformer och teknik för energisnålhet är sorgligt eftersatta, i hög grad beroende på energiindustrin som hellre bara brakar på - och politiker som står rätt handfallna.

    SvaraRadera
  7. Viktor Schuberger "trollkarlen" från Österiket bär på lösningarna till dagens energi och komunikations problematik.

    Boken det levande vattnet skriven av Olof Alexandersson ger en liten bild av Schubergers enorma piongärsarbete innom nämda områden. Sök förövrikt på nätet!

    Rålle

    SvaraRadera
  8. Jag förstår inte riktigt vad du argumenterar för?

    Om det är många som konkurrerar om en begränsad mängd el blir förstås priset högre och säljaren tjänar mer pengar. Det är som om jag skulle vilja sälja en tavla på auktion. Ju fler och rikare intressenter desto högre pris. Vinsten blir större och kostnaden är ungefär den samma.

    SvaraRadera
  9. Johan Y, jag menar att elbolagen fuskar när de höjer priserna för konsumenterna så att vinsterna stiger, vilket visar att de inte är "nödda och tvungna" till sådana höjningar.
    Sådant luktar kartell.

    SvaraRadera
  10. Rättelse: enligt källan,
    www.xpress.se/~jela0218/Schauberger/VSMainPage.html Viktor Schaurberger vattentrollkarlen från Österrike.

    Kort persb. av V. Scaurberger...
    www://newphys.se/fnysik/2_1schauberger/index_se.html

    Rålle

    SvaraRadera
  11. Finns det inte en elbörs? Det är så jag uppfattat det. Då borde det ju handla om utbud och efterfrågan.

    Om vi inte hade haft klåfingriga politiker inom och utom landet hade det varit större konkurrens och vi hade haft större utbud av billig el.

    SvaraRadera
  12. Johan Y, nog kan politiker ställa till det, men det gör näringslivet också, som strävar mot karteller och monopol. Fair play är svårare att hitta.
    Det behövs en fungerande dynamik mellan politik och "marknad" - inte antingen eller.

    SvaraRadera
  13. @Johan Y
    "Då borde det ju handla om utbud och efterfrågan."

    Hade vi haft riktig konkurrens så hade regeringen inte "förbjudit" mindre små privata kraftverk.

    SvaraRadera