måndag 12 september 2011

Djur har också kul


Allt är inte bara nytta. Forskningen visar att djurs lek inte bara handlar om att lära sig färdigheter. Ofta handlar det helt enkelt om att ha lite kul. Det säger fundamentala saker om livet.

Alltsedan Darwin har biologin i allt högre grad beskrivit tillvaron som en närmast mekanisk värld, där allt har ett syfte som alltid är nytta. Förnuftigt, måhända, men också rätt tråkigt.

Leken, som annars sticker ut och ger intryck av nöje i stället för snöd nytta, har förklarats som träning av de färdigheter alla djur – inklusive människan – behöver för att klara sig igenom den hårda tillvaron och få arten att föröka sig.

När forskare granskar denna tes, dock, visar den sig inte hålla. Såväl människor som djur har mängder av lekar för sig som inte är ett dugg nyttiga – bara roliga.

Det är skönt att det är så. Annars vore jordelivet bra dystert och vi levande varelser föga mer än maskiner. Vi finns till en kort stund i evigheten – det är klart att vi vill njuta av den utmätta tiden, så gott det går.

Nyttans evangelium växte fram ur den naturvetenskapliga revolutionen, redan innan Darwin dök upp. Världen blev ett urverk, en väldig maskin, och dess varelser blott kuggar däri. Som robotar utan egen vilja.

Det är inte sant. Det känner var och en av oss intuitivt. Att forskarna dröjt så länge med att upptäcka detta beror på den vetenskapliga grundsyn som härskat de senaste århundradena. I den är fantasi, inspiration, lek och glädje närmast styggelser.

Måtte denna förkrympta syn på tillvaron nu avfärdas – gärna med ett skratt – för att både människor och djur hädanefter ska få roa sig, utan att det ska behöva vara någon annan poäng med det än just nöjet i sig självt.

Här skriver DN om dessa rön, som de hämtat från Forskning & Framsteg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

13 kommentarer:

  1. "Nyttans evangelium" står dock kvar ohotat. Det vi kallar "lek" har nytta, då det utgör träning för fortsatt liv. Varelsers hjärnor (inkl människans) är högst troligt hårdkodade för att ge lustkänslor vid utförandet av sådan lek/träning. Denna hårdkodning kvarstår även i sammanhang där en betraktare kan tycka att det är poänglös lek/träning.
    Jag menar att en "mekanistisk" syn på universum inte står i motsats till exempelvis fri vilja. Mekanistiska system kan nämligen snabbt uppnå icke beräkningsbara lägen. Inom gravitationen finns fortfarande (mig veterligt) inget svar på trekropparsproblemet. Spelar vi biljard kommer vi inte kunna veta klotens position efter ett litet antal "skott".
    Att något inte är i praktiken beräkningsbart hindrar dock inte att det att det helt och fult är en följd av det föregående (alltså mekanistiskt). Därför är ett mekanistiskt synsätt fullt användbart - för näraliggande händelser! För mer avlägsna händelser skulle vi behöva oändlig upplösning på ingående faktorer. Och det går ju inte.
    Men B är fortfarande en följd av A. Orsak -> verkan råder. Den vetenskapliga grundsyn som härskat sedan den vetenskapliga metodens genombrott på 1600-talet kommer att fortsätta härska.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  2. Något får väl djuren också slå ihjäl tiden på. Inte kan man väl till 100% bara fokusera sig på mat, överlevnad och fortplantning hela tiden.

    SvaraRadera
  3. Ahrvid, vad forskning på senare tid upptäckt (enligt F&F) är alltså att all lek inte kan förklaras med nytta, utan att djur - såsom människor - helt enkelt kan och vill ha kul.

    Det lustigaste är att många verkar finna denna möjlighet förhatlig.

    PS: Orsak-verkan är betydligt äldre än 1600-talet, allraminst sedan Aristoteles. Däremot har det genom årtusendena varierat vad man trott vara orsak och hur det lett till verkan.

    SvaraRadera
  4. Snabelkrok!

    Vårt gemensamma klot: TELLUS i fokus med fnitter, fågelkvitter. TVITTER och bäcken näcken och forsens sus och dus. Med den kära lekens A B C D E F G(@) där spraket, språket, dikten med visorna och sångboks noter! - o.s.v. O.S.V. öppnar för ett nytt internationellt talspråk och skrift-språk.

    rålle

    SvaraRadera
  5. Hur än vi försöker att stilla vår nyfikenhet och vetgirighet så kommer det alltid finnas frågor som vi inte kan besvara - annat än med jag vet inte!

    Tack och lov :-D

    Kramar från mig <3<3<3

    SvaraRadera
  6. Om jag kunde begripa vad det skulle tjäna till att försöka koka ner lek till nytta, som Ahrvid gör...

    Jag glömmer inte i första taget min gymnasieklass. Högpresterande, men med en känsla för det där med lek. "Ni är så glyttiga!" sa vår frustrerade fysiklärare, som på ungefär samma manér som Hr Engholm inte kunde begripa hur en sådan samling dagisbarn kunde prestera så bra proven, när det väl begav sig. På kemilektionen ett år passerade alltid ett godståg - dagens enda sannolikt - på industrispåret utanför. Allt intresse för lektionen försvann, vi MÅSTE få reda på hur många vagnar som kom förbi idag! Vid ett provtillfälle bad oss läraren att lägga ner pennorna en stund. Det kom tåg...

    Samma i Fältbiologerna sen, en sjukligt högpresterande ungdomsklubb där leken alltid är närvarande - eller åtminstone var det på min tid.

    Så kommer jag plötsligt att tänka på Bengan boys, handbollslandslaget som alltid lyckades lyfta sig till det yttersta i kritiska lägen.

    Ja att lek kan vara en hävstång för prestationer, det går jag med på. Men att den först och främst skulle stå i nyttans tjänst... nej det vore att förminska den. /Mattias

    SvaraRadera
  7. Trekropparsproblemet Arvid: Detta går att tolka detta på många sätt. Tredje ögat! Fadern sonen och den heliga anden! Ett ex. från Pytagoras Materia rörelse medvetande!o.s.v.. Jord BRUKARE behöver ett bra humusskikt att odla i och med positiva humorn går det alltid lättare.

    RåLLe.

    SvaraRadera
  8. Helbra. Mindre robotsamhälle, mer holism. Detta bådar gott för framtiden. Djuren celebrerar undermedvetet det under som är LIVET genom att leka.

    /svensson

    SvaraRadera
  9. Hej! Jag skulle vilja komma i kontakt med dig. Kan du mejla mig på sanna@fellowpublishing.se Tack! Sanna

    SvaraRadera
  10. Vi slutar aldrig leka, vi bara döper om det till nytta.

    SvaraRadera
  11. Kärleken är också en lek, där sex är en liten del av den globala ekologiska kärleken.

    David Icke känner jag inte till så mycket om, men jag har hittat en intressant pocket bok av honom som jag skall läsa.

    Oändlig kärlek är den enda sanningen, allt annat är illusion

    Rålle

    SvaraRadera
  12. David Icke har med nämnda bok gjort ett stort pionjär arbete! Han har kartlagt de urgamla reptilernas negativa kraftfällts inverkan på mänskligheten utveckling.

    I slutet på sin bok tar D. Icke upp att ryska forskare kommit fram till att det mänskliga DNA.t är ett internationellt INTERNET!

    Det blir för framtiden att börja om med Bibelns skapelseberättelsens med Adam & Eva!

    Rålle

    SvaraRadera
  13. Skapelseberedelsen från bibeln när Gud skapade Eva med ett revben från Adam kan tolkas som en metafor! Big Bang teorin som den moderna vetenskapsforskningen arbetar med håller förmodligen inte måttet. Här var Harry Martinsson inne på skapelsen uppstod ur en spiral. Men H. M. nådde tyvärr inte riktigt fram med sina idéer. Men ormen (reptilerna) i paradiset på gott och ont har förmodligen en nyckelroll i den GUDOMLIGA skapelsens "morgon"!

    Rolle.

    SvaraRadera