måndag 5 september 2011

Sångare blir inte idoler


Så är jag tillbaka till min guilty pleasure, Idol. Jag var särskilt nyfiken på hur Alexander Bard skulle bete sig. Han är rätt burdus. Redan i första avsnittet demaskerade han hela grejen.

Knappt halvvägs in i programmet vräkte han ur sig att Idol inte alls handlar om att hitta sångare, utan artister. Det räcker inte långt att bara kunna pricka tonerna och waila lite.

Han har förstås alldeles rätt. Hur långt skulle t.ex. Håkan Hellström ha kommit om det hängde på skönsång? Thåström? Ulf Lundell? Praktiskt taget vem som helst som verkligen blivit idol?

Det handlar om artisteri, en helhet där sångrösten blott är en skärv. Om det alls går att precisera en viktigaste egenskap – och det är tveksamt, eftersom det finns så många olika typer av idoler – är det förmodligen förmågan att väcka känslor. Eller helt enkelt karisma, den oförklarliga utstrålningen.

Alexander Bard kommer att hinna vräka ur sig en bunt oförblommerade yttranden innan säsongen nått sitt slut. Säkert retar han gallfeber på sådär halva TV-publiken, likaså på jurykamraterna. De tävlande deltagarna kommer dock förmodligen att uppskatta honom alltmer.

Han är ingen dumbom och han förstår sig på den så kallade branschen, fast han sedan sitt uppdykande i den envist har ägnat sig åt vad jag skulle kalla eurodisco, hjärntvätt maskerad till musik. Och bakom all vresighet är det en snäll kille, tro det eller ej.

I alla fall var han det när vi sågs en del på 1980-talet. Innan han blivit legend. Han vräkte ur sig många kluriga plumpheter redan då, men med en hel del generös självironi. Och nog var han besk, men aldrig bitter.

Jag känner betydligt större tveksamhet när det gäller den andra nykomlingen i juryn, skivbolagsmannen Pelle Lidell. Det är folket på skivbolagen som allra minst förstår sig på musik och hur idoler blir till, för de envisas med vanföreställningen att de kan skapa dem.

Lidell verkar inte skilja sig från sina kollegor på den punkten. Han litar på sitt öra och sitt öga, fast han uppenbart sitter fast i någon gubbig hipphet från sådär 1970-talet. Den var inte kul då heller. Hans språk och åthävor är rena parodin. Hur gott kan hans omdöme då vara? Och ändå är det han som sitter inne med veto.

Juryn hävdar att de denna gång söker originalitet. Men man måste nog vara ett original själv för att inte avskräckas av den första reaktionen på originalitet, som är att kalla den underlig och därmed avfärda den.

Det blir en del skriverier i framför allt kvällspressen, som vanligt. Aftonbladet skriver om Idol här, här, här, här, här, Expressen här, här, här, här, här. Och mer lär det snabbt bli. Idol och kvällspressen befinner sig i symbios.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

17 kommentarer:

 1. Nej då, nu för tiden ska artisterna vara lika trallvänliga och lättsmälta som texten i en hit ;-D ha ha. Det kostar för mycket att lansera ett nytt koncept.

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera
 2. Pennelina, så vill nog skivbolagen ha det - men lättsmält trallvänliga sångare blir inte idoler.

  SvaraRadera
 3. Min uppfattning om Alexander Bard (som jag träffat iaf kort vid ett par tillfällen; i huvudsak får jag dock basera mig på media) är att han är en stropp. Han ser sig som förmer än andra och kämpar föga framgångsrikt med att dölja en grundläggande intolerant attityd.
  Ett exempel på detta är Bards s k Elit-lista som sysslat med att sprida förtalande skvaller om andra. Bard har försvarat det och tycks för sitt liv inte begripa felet i att organisera skitpratsspridande om folk bakom deras ryggar. Intrycket blir att Bard inte anser att andra inte är värda att ta hänsyn till, och möjligen en barnslig förtjusning i att utropa sig till en "elit" och ha en hemlig klubb för att sitta och tassla i.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 4. Får säga att jag också är riktigt nyfiken på Bard! ... tycker han har glänst hittills i programmet! Någon som honom behövs för att sätta färg på det alltmer grådaskiga idol-spektaklet.

  Det ska bli kul att se vad du skriver om idol framöver, Stefan (vilket jag hoppas du gör) :-)

  SvaraRadera
 5. Anonym, det kan nog hända att det kommer några rader till från mig under Idolhösten, att döma av hur det blivit tidigare år.

  SvaraRadera
 6. Ahrvid, nog är Bard ett slags elitist. Vad jag menade var att han inte är så hemsk som han kan verka. Man ska också komma ihåg att i det offentliga rummet är han alltid en uppträdare.

  SvaraRadera
 7. Stefan:
  Men den s k Elit-listan är ju inte per definition "offentligt rum", eftersom listan är sluten. Det var en icke obetydlig skandal när en dissident som varit med avslöjade vad de tasslade med där.
  Jag tycker att det är avskyvärt att ta sig rätten att sitta och sprida förtal (mestadels är s k skvaller lögnaktigt) om andra bakom deras ryggar. De har ingen chans att försvara sig. En mailinglista med så där 100 personer som i hög grad (med tanke på Bards elittänkade) är ledande i media och opinionsbildning. I debatten om denna förtalstelegrambyrå framkom dessutom att Bard satt och hetsade andra till att hitta på mer förtalsskvalletr att sprida.
  Det är ett avskyvärt agerande av A Bard. Han saknar respekt för andra människor och deras rätt till personlig integritet.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 8. Ahrvid, hur jag än skulle tvinna mig själv kunde jag inte försvara den där Elitlistan, som är en på alla sätt oförskämd idé. Den kommer sig nog delvis av att dess grupp av mediafolk gjort misstaget att se människor som rubriker och spektakel, inte varelser av kött och blod.

  Av ungefär samma anledning tycker jag inte att Alexander Bard kan dömas ut helt, blott på grund av den dumheten.

  SvaraRadera
 9. Och så stod där diskutera Idol. Jaha. Och var då. Då är det ju bra att det åtminstone finns en blogg där man kan skriva att de två valen också var mina val. Amanda F och Moa. Två härliga personligheter. Särskilt Amanda F växer så det knakar rent artistiskt.Vilken tjej. Och Moa: Som det svänger. Bara synd att inte alla fick gå vidare på killarnas bekostnad. Alla tjejerna skyhögt över de mediokra killarna. Det måste juryn göra något åt.

  SvaraRadera
 10. Och sedan måste jag ju tillägga: Vem litar på en som stavar sitt namn Ahrvid. Som jag ser det tyder det på ett enormt självhävdelsebehov. Och då faller trovärdigheten och det i sin tur förmörkar en del av det som annars skulle kunna tas upp som seriöst. Själv heter jag förresten Gustahfsson. Nejvisst nej, självklart utan h.....

  SvaraRadera
 11. Du skriver bra! inspirerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Det smickrar särdeles, eftersom få ting överträffar förmågan att inspirera.

   Radera
 12. Yeѕ! Finally somethіng about confіԁênciаs.  Feеl free to νisit my blog poѕt - hatopedia.subuya.com

  SvaraRadera
 13. Gοod infο. Lucky mе I came acгоss your blοg by chаnce (ѕtumbleuρon).
  I've saved it for later!

  Here is my web site - HTTP://Www.Leefmurphy.com/index.php/member/28884

  SvaraRadera
 14. Fabulous, what а wеb site it iѕ!
  This weblog pгesents vаluablе information
  to us, kееp it up.

  Ηeгe iѕ my webpage :: www.sfgate.com

  SvaraRadera
 15. Can yоu tell us more abοut this? I'd care to find out some additional information.

  my web blog :: http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

  SvaraRadera
 16. Hеllo therе! Dо you use Twіtter?
  I'd like to follow you if that would be okay. I'm definitely
  еnjoying your blog and look fоrwаrd to new рosts.  my ωeblοg - similar web page

  SvaraRadera