måndag 31 maj 2010

Naturen är klimatets största fiende


FN:s klimatchef anser att det var danskarna som saboterade möjligheten till en överenskommelse om klimatet på Köpenhamnskonferensen i slutet av 2009. Men var det inte snarare klimatet som slog sista spiken i kistan, genom den kyla och snö som samtidigt drabbade staden?

Danskarna tabbade sig genom att komma med ett kompromissförslag som de hade visat för några viktiga staters representanter innan de presenterade det offentligt. Men så går det alltid till i storpolitiken. Stormakterna vill ha en förhandstitt – dessutom är det inte mycket vits att komma med ett förslag som de avfärdar.

Nej, danskarna gjorde nog allt de kunde för att få till en överenskommelse och därmed göra sin konferens till en succé. Men samtidigt som den ägde rum drabbades Köpenhamn av osedvanligt sträng kyla och ett väldigt snöfall. Då är det inte lätt att få igenom dyra förslag till skydd mot påstådd global uppvärmning.
Det största bakslaget var alltså naturen själv.

För övrigt är det besynnerligt att FN:s klimatchef, som är anställd av världens någorlunda förenade nationer, ska peka ut en av dessa som skyldig i en fråga där samtliga nationer spretar åt alla möjliga håll och slingrar sig allt vad de kan för att slippa betala vad ett verkningsfullt miljöarbete kostar.

Ny prognos
Och så fortsätter jag att tvivla på de rapporter om klimatkrisen som duggar tätt och helt okritiskt citeras av massmedia. Idag startar nya klimatförhandlingar, denna gång i Bonn, och nu kommer nya prognoser som hävdar att detta år ser ut att bli det varmaste sedan mätningarna startade på 1800-talet. Visserligen har det varit mycket kallare än normalt i USA och Europa, medger rapporten, men i resten av världen har det varit så varmt att det ändå förmodligen blir rekord.

Det vill jag allt ha belagt på ett vederhäftigt sätt – som inte bara väljer en mätmetod för att den denna gång ger det ruskigaste resultat. Det finns så många sätt att ljuga och vilseleda med statistik, och klimatfrågan har alltmer delats upp i två läger som kämpar mer för att hävda sin rätt än att hitta den undflyende sanningen: klimatförespråkarna och klimatförnekarna, som de brukar kallas. Men rättare: de som tror att mänskligt utsläpp av koldioxid leder till en stegrande global uppvärmning, och de som inte tror det.

Forskarsamhället har delats in i intressegrupper, varvid vetenskapligheten får stryka på foten. Och pressen, som lever på katastrofer, har förstås förtjust tagit ställning för det mest skrämmande alternativet. Det motiverar fetare rubriker, dessutom i en anda av att vara världssamvete.
För allmänheten blir det allt svårare att komma till en pålitlig slutsats.

Här skriver DN om Köpenhamnskonferensen och om de nya klimatprognoserna. Här har Aftonbladet en debattartikel om Köpenhamnsmötets fiasko.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

10 kommentarer:

  1. Då vet vi hur det ligger till när allt går i putten framöver. Det är danskarnas fel! :-)

    Alltid lika skönt att ha nån att skylla på.

    SvaraRadera
  2. Det hävdades i eftersnacket till Köpenhamnsmötet att det var Kina som avsiktligt saboterade klimatförhandlingarna. Jag tyckte då att det lät ganska trovärdigt, minns jag. Men jag har inte ägnat saken något större intresse sedan dess, så jag har inte hört om senare analyser möjligen har vederlagt påståendet, eller om det fortfarande är en utbredd uppfattning att det var så det gick till.

    Här är Aftonbladets version av detta:
    http://www.aftonbladet.se/kultur/article6444640.ab

    SvaraRadera
  3. Problemet med den "danska texten", som den kallas här i Kina, var att de inbjudna stormakterna var de i väst, och inga andra. Premiärminister Wen Jiabao nämnde detta vid en presskonferens i mars som sitt skäl varför han sedan vägrat att delta personligen vid ett av mötena.

    Sedan verkar det lite knasigt att varenda väderomslag ska tolkas som att det blivit för varmt eller för kallt.

    SvaraRadera
  4. Börjesson, tack för länken. Jag tror knappast att en nation ensam kan lastas. Snarare letar nog alla dessa makthavare efter syndabockar.

    Olof, jag håller innerlig med dig om det tröttande tjatet som bara underminerar trovärdigheten. Och varje gång de hävdar en annalkande katastrof har de nya tillvägagångssätt för att bevisa det - när de gamla visat sig bristfälliga. Inte särskilt förutsättningslöst.

    SvaraRadera
  5. Det här inlägget är kanske bloggnapping, isåfall ber jag om ursäkt. Men jag hoppas att kampsportStefan ska finna det OK - för mig finns det en solklar koppling till aikido.

    Jag vill dra en lans för den just utsedda Lyssnarnas sommarvärd som ska sommarprata den 21 juli. Tina Jansson. En gammal god vän till mig, jag har nämnt henne och hennes blogg, harpasione, förut här på bloggen. Hon är ALS-sjuk sedan flera år och kan allt om ordet kämpa och dess innebörd.

    I aikido ligger själva nyckeln - är det inte så, Stefan? - i att fullt ut acceptera attacken; först efter acceptansen kan vi agera lugnt och fritt, utan spänningar. Detta är vad Tina har gjort. Hon har accepterat sin sjukdom, men inte alla de fördomar som ofta kommer med på köpet (om dålig livskvalité etc, på samma sätt som aikidokan inte köper idén om förestående blodvite när någon ger sig på honom/henne med en kniv.) Det ger henne en makalös styrka, som hon är en mästare på att förmedla. Missa inte hennes sommarprogram!

    (Var detta OK, Stefan? Känn dig i annat fall fri att plocka bort kommentaren!)

    SvaraRadera
  6. Mattias, helt Ok. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  7. Jo, det finns så otroligt många sätt att ljuga med statistik. Jag har väldigt lågt förtroende för IPCC-anknutna källors förmåga att presentera klimatstatistik. Några invändningar (och det finns källor för allt detta på nätet, men jag orkar inte ägna en halvtimme åt att gräva fram dem - lämpliga sökord ger säkert hjälp för intresserade):
    * Antalet väderstationer har minskat markant på senare år. Man börjar använda tvivelaktiga interpolationer (t ex interpoleras vädret i anderna av kuststationer, ung som att göra antaganden om klimatet i fjällen genom att läsa data från Ystad).
    * Väderstationerna verkar dessutom i många fall olämpligt placerade. Anthony Watts frivilliga projekt att kolla USA:s tusentals stationer fann att mer än 2/3 av dem låg vid parkeringsplatser, på varma tak, nära luftkonditioneringsutsläpp, osv.
    * För många bärande klimatpåståenden har man använt mycket begränsad data. Mann trollade bort medeltida värmeperioden med hjälp av en enda bristlecone-tall. Yamal-data från Sibirien bygger på blott 16 träd.
    * De flesta inom IPCC är inte professionella statistiker. Därför kunde Michael Mann vid ett tillfälle *vända upp och ned* på temp-data från en finsk insjö. De fattar inte vad de gör, utan *letar* efter statistik och data som till synes stödjer den egna hypotesen.
    * Klimatförändringen de senaste 100-150 åren har faktiskt varit mycket måttlig (storleksordningen 0,5 grad), men IPCC:s skrämselscenario bygger helt på datormodeller och antaganden om extrema *framtida* händelser.
    * Och apropå datormodellerna verkar de skakiga. I Climategate-dokumenten ingick stora samlingar modellkällkod, som när den analyserats visat sig vara ett lappverk, ett fuskbygge, som t o m innehåller datafiltrering avsedd att puffa upp temp-data. (Denna aspekt, ofta kallad "the real smoking gun of Climategate", har vanligen förbigåtts i debatten.)
    Jag tror sommaren blir ung som vanligt - förmodligen litet regnig och kall. (Klimatet har ju inte signifikant förändrats på 15 år, t o m blivit aningen kallare.)

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  8. Ahrvid, det är just dessa fuskverk som framstår allt tydligare, ju fler gånger de upprepas i diverse förvanskade former. Man måste börja med att förstå att forskarsamhället inte står över de vanliga samhällsmekanismerna och svagheterna.

    SvaraRadera
  9. Stefan, jag förordar också en saklig debatt, men om du själv ska försöka bibehålla någon trovärdighet i frågan måste ju även du uppträda med den nykterhet du efterfrågar hos andra. Steg 1 - skilj på väder och klimat. Även om jag förstår att som journalist är det svårt att motstå den historia som ligger i att klimatkongressen sammanföll med riktigt tufft vinterväder ;-) För bra för att låta bli, eller hur?

    SvaraRadera
  10. Jag påstår självklart inte att ett tillfälligt väder avgör klimatet. Att naturkrafter genom jordklotets existens hur många gånger som helst åstadkommit betydligt större klimatförändringar än ens skräckscenarierna om mänskligt förhöjd koldioxid varnar för, är vetenskapligt fastställda fakta.

    SvaraRadera